Naučnici potvrdili: burek dobar za intimno zdravlje!

burekDo sada ste već imali prilike da čitate o Anti-Kandida dijeti i uticaju ishrane na miris (i ukus) vašeg intimnog područja. Ipak, studija finansirana od strane farmaceutske kuće Oktal-Pharma pod nazivom “Uticaj bureka sa mesom na vaginalnu bakterijsku floru” zaključila je da je za dobro vaginalno zdravlje najvažnije redovno jesti – burek!

U ispitivanju je učestvovalo preko 200 žena u reproduktivnom dobu. Na početku studije, žene su podeljene u 3 grupe. Prva grupa za doručak je jela isključivo musli, druga grupa je mogla da bira koji će burek jesti, dok je treća grupa formirana od dobrovoljaca koje “obično ne doručkuju”. Nakon 4 meseca, utvrđeno je da je incidenca pojave kandidijaze veća za 34% u prvoj grupi, dok je treća grupa češće patila od bakterijske vaginoze. U drugoj grupi su žene u visokom procentu imale zadravu vaginalnu floru.

Ispitivanjem vaginalnog brisa žena iz druge grupe, dokazano je povećano prisustvo laktobacila, koji su zaslužni za stvaranje zaštitne kisele sredine u vagini, ali je njihov broj varirao i u zavisnosti od bureka koji su ove žene jele. Zapravo, potvrđeno je da masniji, vrući burek s mesom izuzetno povoljno utiče na laktobacile, koji postaju, ne samo zastupljeniji u vaginalnoj flori, već i pokretljiviji – aktivniji u odbrani od potencijalnih patogena. Burek sa sirom, s druge strane, snabdeva laktobacije materijalom za stvaranje više kiseline, iako se njihov broj drastično ne povećava.

Veruje se da je za ovakvo ponašanje laktobacila zaslužna hranljiva vrednost bureka, dobar odnos masti, proteina i šećera u njemu, kao i endorfini, hormoni sreće, koji se u ovoj dijeti intenzivno luče u toku prepodneva.

Osim zdravlja, ispitivanje je uzelo u obzir i estetski/senzorni aspekt intimnog područja.

Kako znamo da hrana ima uticaja na miris i ukus naših intimnih delova, anketiranjem partnera žena koje su učestvovale u ispitivanju, pokušali smo utvrditi da li im je ovakva dijeta njihovih lepših polovina smetala” govori Ana Mutić, vođa projekta.

Veliki broj partnera nije primetio nikakvu promenu, dok je oko 22% njih bilo prijatno iznenađeno ukusom bureka sa mesom.”

Rezultati ove studije objavljeni su rano jutros, a izveštaj možete pročitati na našem sajtu.

Prijatan prvi april želi vam Lana!

Photo credit: dearbarbie / Foter / CC BY-SA

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *