Miris i ukus: ima li hrana koju jedete uticaja na…

uticaj hrane na miris i ukus vasih intimnih delova…miris i ukus vaših intimnih delova?

Naravno da ima.

Davno smo pisali o dijeti kojom možete da sprečite pojavu kandide ili smanjite njenu učestalost. Takođe, pomenuli smo hranu koja može da ublaži PMS i bolove u toku menstruacije, a našim zrelijim čitateljkama poklonili smo i par saveta o tome kako hrana može da ublaži simptome menopauze.

Nema sumnje da ishrana uveliko utiče na naše opšte, pa i vaginalno zdravlje. Naravno, pre svega morate voditi računa o svojoj intimnoj higijeni i adekvatnom donjem vešu koji neće dozvoliti da se vaši intimni delovi “upare” i da se stvore uslovi za razmnožavanje patogenih mikroorganizama.

Međutim, da li ste razmišljali o mirisu sekreta i na koji način se on može poboljšati kod zdrave vagine?

Kakvog je mirisa sekret zdrave vagine?

Svaka vagina ima svoj jedinsveni miris. Vaginalni miris je potpuno normalna i prirodna pojava. Najverovatnije da miris vagine može da se opiše samo kao “blago kiseo”, jer je mlečna kiselina dominantna u sastavu vaginalnog sekreta.

Miris koji podseća na kvasac može ukazivati na vaginalnu kandidijazu, dok je neprijatan miris na ribu relativno siguran znak bakterijske vaginoze. Više o tome pročitajte u našem info-specijalu.

Šta daje loš miris vašoj vagini

Kad sam bila u pubertetu, imala sam priličan problem sa znojenjem. Neki ljudi jednostavno imaju znoj jačeg mirisa od drugih. Konsultovala sam se sa lekarima koji su mi rekli da je to normalno fiziološko stanje, da samo treba da koristim dobre dezodoranse ili da je to jednostavno prolazna pubertetska faza. Međutim, kasnije sam naišla na informacije o tome koja hrana utiče na stvaranje jačeg mirisa naših telesnih tečnosti.

Svi možete pretpostaviti da je beli luk, ma koliko zdrav, zaslužan za miris kože u sledećih 48 sati. Takođe, cigarete (znam da one nisu hrana, ali ne sitničarite) i alkohol mogu vas “obeležiti”, pa osim kože koja će izgledati suvlje i manje vitalno, miris vašeg znoja može postati odbojan i neprijatan. Isti ovi sastojci daju i vašoj vagini neprijatan miris.

Druga kategorija namirnica koje utiču na miris znoja, sekreta i drugih telesnih izlučevina su crveno meso, jaja i mlečni proizvodi. Kad sam to čula, bila sam prilično začuđena. Ipak, ovi proizvodi u vašem organizmu prolaze kroz metaboličke procese iz kojih izlaze izmenjeni, a neki od krajnjih proizvoda ovih reakcija mogu vašoj koži i vašem sekretu dati neprijatan miris.

Šta popravlja miris vaše vagine

Čuvena engleska izreka glasi “Ti si ono što jedeš” (You are what you eat). Iako mi u mnogim slučajevima ovo nikako nije logično, izgleda da je u slučaju mirisa vaše vagine bitno da se hranite mirišljavim namirnicama kao što su: ananas, banana, jagode, citrusi (limun, pomorandža, grejpfruit), lubenica… Takođe, neki začini mogu popraviti vaš miris, a najpoznatiji su cimet i đumbir.

Šta mislite, koliko se vašem partneru sviđa vaš miris? Da li ste ikada razgovarali o promenama mirisa u toku meseca ili usled izmena u ishrani? Testirajte, pa javite šta on kaže. 🙂

Pozdrav, Lana

P.S. Dok ovo pišem, planiram kobasice za ručak. Doslednost, nema šta.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *