Neplodnost – kada planirate da postanete majka?

TrudnocaZnate li za koliko meseci, u proseku, nakon što se par odluči da pravi dete, žena ostane u drugom stanju? Znate li kolika je verovatnoća začeća mesečno kada imate 30, a kolika kada imate 40 godina? Znate li šta označava termin, koji se danas retko koristi, „starija prvorotka“? Znate li koje su godine majke biološki idealne za trudnoćui sa najmanjim procentom komplikacija i genetskih poremećaja kod dece?

Verujem da je ovo previše pitanja za početak članka, ali me zaista zanima koliko nas je svesno svega toga.

Prosečno vreme za koje žena ostane u drugom stanju, kod parova koji aktivno pokušavaju da dobiju dete je 5 meseci. Mnogi veruju da je 2 ili 3 meseca, neki misle da je odmah, nekima se odmah i desi, ali nije sve tako jednostavno. Ima toliko faktora koji utiču na plodnost, počev od stresa i ispavanosti, pa preko biološkog i fizičkog stanja, bolesti i vremena… Možda opštem ubeđenju da je potrebno kraće vreme doprinose i trudnoće koje nastaju greškom – pa parovi nakon toga pričaju da su želeli dete 🙂

Tek nakon godinu dana aktivnog i bezuspešnog pokušavanja, parovima se preporučuje da se obrate lekaru za savet i pomoć.

Muškarci spermatozoide proizvode celog života. Mi se sa svojim jajnim ćelijama rađamo. Tokom života, trošimo ih malo po malo. Krckamo ih polako.

FSH ili folikulo-stimulirajući hormon, priprema jajne ćelije za oplodnju. Solidni nivoi ovog hormona javljaju se tokom celog reproduktivnog perioda života. Smatra se da viši nivoi pripremaju više i kvalitetnije jajne ćelije, pa predstavljaju pozitivan znak za plodnost. Međutim, lekari tvrde da nivo preko granice od 10 označava da postoji nedostatak jajnih ćelija koje treba pripremiti. Na osnovu merenja ovog hormona, u studiji sprovedenoj prošle godine, došlo se do zaključka da krvne grupe imaju veze sa plodnošću. Naime, nulta krvna grupa ima duplo veće šanse za nivo FSH preko 10 kod žena posle 35 godina. Naučnici upozoravaju da se rezultati ove studije ne mogu uzeti „zdravo za gotovo“, jer postoje parametri koji mnogo pouzdanije određuju plodnost kod žena od FSH.

Ovulacija se ne dešava svakog meseca. U mesecu sa ovulacijom, postoji svega oko 48 sati u kojima je moguće uspešno zatrudneti.

Mesečna šansa da ostanete u drugom stanju, ako ste žena od 30 godina, je oko 20%. Ako imate 40 godina, ova brojka pada na 5%. Prema Centru za kontrolu i sprečavanje bolesti u USA, 1 od 8 parova u Americi ima problema sa neplodnošću.

Osim što se ne obnavljaju, pa ih imamo samo ograničen broj, naše jajne ćelije su sa nama šta god da radimo, gde god da idemo, i kojim god štetnim uticajima da smo izloženi. A godinama se ovi uticaji akumuliraju.

Kod „mladih majki“, majki koje su rodile dete između 20-23. godine, na 500-800 zdrave dece rodi se jedno dete sa Daunovim sindromom. Kod majki starijih od 40 godina, na 120-130 zdravih beba, jedna ima Daunov sindrom.

Moj lični stav je da je priroda upravo iz tog razloga i „uvela“ menopauzu, kao smanjenje mogućnosti anomalija kod dece starijih majki. Mada, kada bi se radilo o tome šta je priroda na koji način „uredila“, imala bih štošta da joj zamerim.

Sećam se sa nekih predavanja da nam je rečeno da je ženski organizam fizički najspremniji za rađanje između 18. i 20. godine. Nisu se vremena toliko promenila, nisam ja studirala pre sveta i veka. Ovo sam čula pre manje od 10 godina. Danas čitam da je idelno vreme između 20-29. godine.

Do nedavno se termin „starija prvorotka“ koristio kad se priča o ženama koje su svoje prvo dete rodile posle 30. godine. Danas je neobično ako imate dete pre toga.

Ne, nije neobično. Skoro je neizvodljivo.

Završavamo škole, tražimo poslove, pokušavamo da obezbedimo sebi i onima koje volimo sve što im je potrebno, i znamo vrlo dobro da se bez novca na ovom svetu ne može ništa. Dok tako jurimo, jurimo, vreme projuri pored nas.

A sve više se oslanjamo na naučno-medicinska dostignuća i nadamo se da će nam pomoći ako bude zatrebalo. I iznenađene smo što nismo u mogućnosti da ostanemo u drugom stanju, kada znamo da je toliko holivudskih ili muzičkih zvezda to uspelo posle 40. godine.

Medicinska dostignuća pomažu starijim majkama da ostanu u drugom stanju. Neplodnost se u dosta slučajeva uspešno tretira, pa je procentualno popravljena plodnost žena od 40-44 godine za oko 3%, a žena preko 50 godina za 5%.

Da li vam ovi procenti ulivaju poverenje?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *