Šta je doniranje jajnih ćelija?

donacija jajnih celijaU poslednjih pola godine igrom slučaja bila sam na nekoliko događaja koji se bave problemima sa plodnošću. Kako spadam u grupu srećnijih, onih koji su se odlučili za decu, a zatim bez problema uspeli da imaju decu, na ovim događajima mi je uvek bilo malo neprijatno. Razgovarala sam sa mnogim parovima koji su pokušavali nekoliko meseci, nekoliko godina… čak sam pratila i neke koji su nakon 15 godina odustali…

Počela sam da razmišljam o svim načinima kako ovakvim parovima može da se pomogne. Kada se prođu sve izmene stila života, ishrane, posete lekarima, kontrole, suplementi i terapije, kada više nema nade da će se začeće dogoditi prirodnim putem, ljudi se često okreću veštačkoj oplodnji, vantelesnoj oplodnji, a nekad je čak potrebno da jajna ćelija ili sperma potiču od donora, kako bi oplodnja bila uspešna.

Donacija jajnih ćelija je vid oplođenja kada donorka ustupa određeni broj svojih jajnih ćelija ljudima koji imaju problema sa zasnivanjem porodice. Kod nas su donori anonimni, dok se u nekim zemljama za donori znaju, pa čak i kasnije budu u kontaktu sa detetom.

vestacka oplodnjaDonirane jajne ćelije se oplođuju semenom budućeg tate (ili donorskim semenom ukoliko je to neophodno), kao i kod uobičajenog procesa vantelesne oplodnje. Oplođena jajna ćelija se zatim prebacuje u telo buduće majke i dalje se trudnoća odvija uobičajenim tokom. Za razliku od usvajanja deteta, roditelji koju su začeli vantelesnom oplodnjom uz donaciju jajne ćelije imaju jak genetski uticaj na razvoj deteta.

Postoji više faktora koji mogu dovesti do toga da je ženi potrebna donirana jajna ćelija kako bi zatrudnela:

  • Žena više ne stvara sopstvene jajne ćelije. Ovo je čest slučaj kod žena koje se u zrelijem dobu odlučuju za majčinstvo.
  • Žena rano ulazi u period menopauze i prestaje sa stvaranjem jajnih ćelija.
  • Žena je bila podvrgnuta terapijama u lečenju kancera, koje su uzrokovale prestanak normalne funkcije jajnika.
  • Žena ima genetički problem i povećan rizik prenošenja ovog problema na potomstvo.
Lekarka
Photo credit: www.audio-luci-store.it / Foter / CC BY

Prva poznata trudnoća iz doniranih jajnih ćelija bila je 1984. godine. Danas je procena da se godišnje u svetu rodi 10000 beba iz doniranih jajnih ćelija, a potreba za ovim vidom začeća raste. Razlog ovakvog trenda je i činjenica da sve više žena planira zasnivanje porodice u poznijim godinama, što rezultira neplodnošću koja je uslovljena starošću ćelija.

Sećate li se mog teksta o ženskoj plodnosti i promenama koje dolaze sa godinama? Uobičajeno je da sve pozavršavate i skućite se, pre nego što se odlučite na taj veliki korak. Ali nekad se priroda ne slaže sa vašom ekonomskom situacijom.

Samo me još jedno pitanje muči: zbog čega još uvek nisam donirala svoje jajne ćelije?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *