Prva poseta ginekologu – šta možeš da očekuješ?

Ginekološka stolicaDošle su i te godine, vreme da se krene na redovne ginekološke preglede. Zakazala si svoju prvu posetu ginekologu, ali ne znaš šta da očekuješ. Da li da pitaš majku ili drugaricu? Ovo su delikatne teme, ponekad neprijatne, pa je uvek lakše kada sama nađeš odgovor.

Evo šta možeš očekivati na ginekološkom pregledu.

Istorija bolesti

Medicinska sestra ili doktor će postaviti pitanja vezana za tvoje lično zdravlje, kao i pojavu i učestalost nekih bolesti u bližoj porodici. Možda će postaviti pitanja vezano za navike, kao što je upotreba alkoholnih pića, pušenje, upotreba droge… Biće verovatno postavljeno i poneko pitanje vezano za seksualnu istoriju, prvu menstruaciju, redovnost ciklusa i slično. Verovatno će ti neka pitanja zvučati previše lično, ali zapamti da je sve što podeliš sa doktorom tajna i ostaje među vama, dokle god ne daš dozvolu da se o tome razgovara sa nekim drugim.

Opšte informacije

Pitaće te ili će izmeriti tvoju težinu i visinu, a nekad i krvni pritisak. Sve ovo su opšti podaci koji se upisuju u karton, a pomažu doktoru za postavljanje dijagnoze i terapije, u slučaju da je potrebna.

Priprema za pregled

Ginekološke ordinacije kod nas najčešće nemaju posebne suknje/haljine za pregled, već će te doktor ili sestra uputiti ka svlačionici gde ćeš se, u zaklonu, da niko ne vidi, skinuti, a zatim tako polu-gola, preći na ginekološku stolicu. Nikad mi nije bilo jasno čemu služe te svlačionice, osim psihološke svrhe skidanja u privatnosti.

Objašnjenja

Prilikom prve posete, ginekolog će ti najverovatnije objasniti u kratkim crtama kako se obavlja pregled, šta da očekuješ, koje tipove osećaja, pritiska…Ovo je pravi trenutak da postaviš sva pitanja koja te interesuju vezano za pregled.

Pregled

Mikroskopski nalaz brisaUputiće te da sedneš na ginekološku stolicu (krevet, sto… kako god želiš da ga nazoveš) koja je pomalo slična zubarskoj stolici, s tim što postoje “ručke” za noge: odgovarajući držači koji olakšavaju držanje nogu rastavljenim i položaj celog tela odgovarajućim za pregled. Nakon što se smestiš, ginekolog će prići i započeti pregled. Pregled obuhvata ispitivanje vulve, zatim umetanje spekuluma kako bi se ispitala vagina i grlić materice, ispitivanje prstima vagine i materice, jajovoda i jajnika. Spekulum predstavlja uređaj koji se glatko umeće u vaginu a zatim je blago otvori kako bi ginekolog mogao da pregleda i po potrebi uzme bris iz odgovarajućeg dela vagine i grlića materice. Umetanje spekuluma ne bi smelo da bude bolno, iako ponekad (naročito prvi put i ukoliko si uplašena i stegnuta) može biti neprijatno. Doktor će najčešće, na osnovu izgleda sekreta, moći da pretpostavi o kom se periodu ciklusa radi i da li postoji poremećaj vaginalne flore, ali pre donošenja konačnih zaključaka uzeće vaginalni bris i odrediti zastupljenost određenih bakterija i gljivica u njemu.

Papa test

Prilikom pregleda grlića materice, doktor će najverovatnije uzeti bris za Papa test, vrstu testa koja omogućava uvid u stanje ćelija grlića materice. Ovaj test može ukazivati na prekancerogene promene, a više o tome možeš naći u našem elektronskom izdanju o Papanikolau testu.

Polno prenosive bolest

Ukoliko zatražiš, ili doktor iz nekog razloga preporučuje, bris će biti uzet radi testiranja na neke polno prenosive bolesti. Neke od njih se mogu otkriti na ovaj način, dok se druge mogu otkriti samo testom iz krvi.

Pregled dojki

Osim samopregleda koje bi trebalo da obavljaš s vremena na vreme, mnogi ginekolozi će uraditi palpitaciju (pregled opipavanjem) dojki na eventualne čvoriće ili abnormalnosti u tkivu. Ukoliko ne znaš kako se vrši samopregled dojke, predlažemo da preuzmeš uputstvo koje smo pripremili o samopregledu dojke.

Razgovor

Na kraju celokupnog pregleda (vrlo često, tek nekoliko dana nakon njega) ginekolog će ti saopštiti rezultate, dati savete da li je potrebno uraditi još neki test, preporučiti terapiju ukoliko neka tegoba postoji… Ovo je drugi pogodan trenutak za pitanja, naročito vezano za terapiju ili nalaz koji te je možda zabrinuo. Često ginekolog jednostavno saopšti grupu sekreta, pa, ako ne želiš da pitaš, možeš ovde pročitati više o grupama sekreta.

Iako će ti isprva biti neobično, ili možda čak i neprijatno, da sa doktorom pričaš o nekim temama, znaj da je ginekolog tvoj najbolji savetnik kada se radi o intimnom zdravlju. Neke devojke više vole da ih pregleda žena, dok se druge opredeljuju za muškog ginekologa, ali je najbitnije da imaš puno poverenje u nju/njega. Konsultuj se sa svojim doktorom vezano za način održavanja intimne higijene, vezano za svoje seksualne navike, kontracepciju, sumnje i strahove vezano za svoje intimno zdravlje.

Ukoliko te zanima više o Papa testu, samopregledu dojke, grupama sekreta, bakterijskoj vaginozi… preuzmi elektronska izdanja koja smo pripremili. Sva izdanja su potpuno besplatna i nude odgovore na mnoga tvoja pitanja.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *