Kako prepoznati dobrog ginekologa?

Razgovor sa ginekologomAko najmanje jednom godišnje, a u većini slučajeva češće od toga, provodite 15-ak minuta sa nogama u vazduhu, hladnim metalom u svojoj vagini, dok vam neko koga ne oslovljavate ličnim imenom zaviruje u međunožje, najmanje što možete da očekujete jeste da se osećate koliko-toliko prijatno. Dobro, možda je bolje reći da se ne osećate kao da želite vrišteći da izletite iz ordinacije i više se nikada ne vratite.

Veliki faktor u tome kako se osećate u ginekološkoj ordinaciji je upravo vaš ginekolog. Lekar koga odaberete će biti tu da vodi računa o vašem zdravlju, da vas rešava neugodnih problema, pomogne da izbegnete neželjenu trudnoću i da postignete željenu, omogući vam da se nosite sa hroničnim stanjima i izbegnete trajna oštećenja svog reproduktivnog sistema. Uz to, zajedno ćete provesti mnoge čarbone trenutke razgovarajući o vašem seksualnom životu, prošlim i sadašnjim polnim bolestima, metodama zaštite i seksualnoj istoriji vaših partnera. Ako već ne možete da ovakve razgovore vodite uz kaficu ili još bolje, čašu vina u vašem omiljenom kafiću, onda se potrudite da osoba u belom mantilu koja očekuje odgovore na škakljiva pitanja bude neko sa kim možete da podelite svoju intimu a da se ne osećate kao da sedite na osuđeničkoj klupi.

Zato ću vam danas dati par saveta kako da vaš izabrani lekar bude neko kome možete da verujete da će biti dostojan zaštitnik vašeg intimnog zdravlja. A to je veoma važna titula.

Šta prvo uradite kada tražite novog ginekologa?

Verovatno konsultujete mamu, sestru, prijateljice, eventualno forume i komentare na internetu. Ovo je poprilično dobar metod da dobijete polaznu tačku iliti potencijalne kandidate za vašeg idealnog ginekologa. Ono što je važno da zapamtite jeste da ako ginekolog odgovara vašoj najboljoj drugarici, ne mora da znači da će odgovarati i vama. Budite spremne da istražujete, postavljate pitanja i kažete „Ne, hvala“ ako niste 100% sigurne u svoj izbor.

Često ćete preporuke čuti uz komentar: „Svi idu kod njega/nje, mora da je dobar lekar/-ka“. Iako to često može biti slučaj, ovo nikako ne treba da bude jedini kriterijum prilikom odlučivanja. Takođe, budite svesni da popularni ginekolozi nose sa sobom i jednu lošu stranu – redovi u čekaonici su uvek kilometarski.

Dakle, reputacija je itekako važna, naročito ako imate neki hronični ili akutni problem. U tom slučaju, dobro bi bilo da potražite lekara koji je specijalista i/ili ima puno iskustva u toj oblasti.

Međutim, kada o ginekologu čujemo samo reči hvale, šta je sledeći korak?

Važno je da u potragu krenete otvorenog uma. Mnoge žene se unapred odlučuju za ženske lekare jer se tako osećaju prijatnije. To je u redu, ali moj vam je savet da date šansu i ginekolozima muškog pola. Dokle god se ponašaju profesionalno, najverovatnije se nećete osetiti ništa neprijatnije nego što bi to bio slučaj sa lekarkom. Na kraju krajeva, biti lekar je posao kao svaki drugi – i pol ne bi trebalo da igra veliku ulogu.

Pre svega, verujte svojoj intuiciji

Ginekolog
Photo credit: Vacacion / Foter / CC BY

Ginekolog može imati najbolje preporuke, na hiljade pacijenata i impresivne diplome na zidu, ali ako se vi u ordinaciji osećate neprijatno, to je jedan od najvažnijih znakova da bi trebalo da nastavite sa potragom. Od svog lekara možete očekivati da se ponaša profesionalno, da vas tretira sa poštovanjem i da vas ne osuđuje zbog vaših izbora. I ovde je važno da napravite razliku – u zavisnosti od toga koliko ste bliski sa svojim ginekologom, možete čuti da ste pogrešili, da ne smete više tako da se ponašate, da bi bilo dobro da od sada uradite ovako… Davanje saveta je poželjno i pomoći će vam da donesete pametne odluke vezane za svoje reproduktivno zdravlje, ali ako vas lekar omalovažava, kažite mu zbogom i potražite specijalistu koji će se prema vama odnositi zaštitnički i savetodavno, ali sa uvažavanjem.

Dobar lekar će sa vama razgovarati, ali još važnije – pažljivo će vas slušati. Ukoliko ginekolog deluje rasejano i gleda kroz vas umesto da aktivno učestvuje u razgovoru, verovatno vas i u budućnosti neće u potpunosti saslušati što može da dovede do nerazumevanja, pa i do grešaka u lečenju.

Nakon razgovora sa lekarom, zapitajte se – da li ste se osećali prijatno? Da li ste jedva čekali da ustanete i izađete iz ordinacije ili vam ne bi smetalo da ostanete još malo? Ovim pitanjima možete dodati još nekolicinu koja će vam olakšati odluku:

  • Da li lekar odgovara na vaša pitanja sa potpunim informacijama ili odgovara šturo i brzo, kao da želi da vas se što pre reši?
  • Da li je lekar prijateljski nastrojen, ljubazan i prijatan?
  • Da li se osećate dovoljno opušteno da pitate sve što vas zanima?
  • Da li lekar deluje stručno? Da li vam odaje utisak kao da prihvata moderne tehnike i nova saznanja?
  • Da li je ginekolog nežan i pažljiv prilikom pregleda? Da li vas vodi kroz proceduru i objašnjava vam šta radi i zbog čega?
  • Da li proverava da li vam je prijatno i da li ste opušteni?
  • Da li ordinacija deluje čisto i uredno? Da li ste dobili svoje papirne ubruse na kojima ćete sedeti na ginekološkoj stolici? Da li lekar nosi sterilne rukavice? Ova pitanja sam ostavila za kraj, iako bi zapravo trebalo da budu prva i presudna stvar koju ćete ispitati prilikom ulaska u ordinaciju – samo zato što smatram da su ovo osnovne stvari koje se podrazumevaju.

Na kraju, ukoliko niste u potpunosti zadovoljne svime što ste čule, videle i doživele u ordinaciji, nemojte se ustručavati da potražite drugog ginekologa. Vaša udobnost i osećaj prijatnosti igraće veliku ulogu u tome koliko rado ćete odlaziti na redovne preglede – a to je ključna stavka za zdravlje vaše vagine.

Do sledećeg druženja,

Ljubica

procitajte-vise

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *