Lečenje suvoće vagine

Da li ste imali iritaciju intimne regije? Ili druge tegobe kao što su svrab, peckanje (tokom mokrenja), svetlo krvarenje tokom nakon odnosa, bol prilikom penetracije, vaginalne tegobe ili zapaljenje? To bi moglo značiti da patite od suvoće vagine.

opusteno-a-zenstveno

Ovaj uslov je čest simptom menopauze, ali se može javiti u bilo kom starosnom dobu. Drugi uobičajeni krivci za ovo su hormonalne promene koje se dešavaju posle porođaja ili tokom dojenja, tokom lečenja raka ili usled druge terapije.

Suvoća može biti izazvana stresom i anksioznošću, prekomernim vežbanjem, alkoholom, kofeinom ili cigaretama. Iako suvoća vagine može izgledati kao manja iritacija, ozbiljno može da smanji kvalitet života. Lečenje suvoće vagine je veoma važno, ne samo za fizičku dobit žene, nego i za njeno emotivno stanje i zdravu vezu. Evo nekih od najčešćih tretmana koji mogu da pomognu u ovoj prilici:

Tretman estrogenom

Glavni razlog suvoće je pad estrogena, hormona koji obezbeđuje vlažnost i elastičnost vagine. Zato su mnogi tretmani zasnovani na nadoknadi smanjenog nivoa prirodnog estrogena. Hormonalna terapija može biti oralna, naročito ako su prisutni drugi simptomi menopauze, površinska (hormonski flasteri) ili vaginalna.

Vaginalni estrogeni tretmani obuhvataju estrogeni prsten, tablete ili kremu. Međutim, važno je znati da hormonalna terapija često može uzrokovati vrlo neprijatne ili čak opasne sporedne efekte, kao što su veći rizik od moždanog udara ili krvih ugrušaka. Razgovarajte sa svojim ginekologom pre donošenja odluke i dajte priliku alternativnim tretmanima koji mogu biti efikasni i bezbedni.

Tretmani bez estrogena

Pored hormonalne terapije, možete probati vaginalnu kremu koja će redovnom upotrebom održati vlažnost i elastičnost vaginalnog tkiva, čime vas oslobađa od simptoma kao što su iritacija, peckanje ili osetljivost, koji ne moraju biti povezani sa seksualnim odnosom.

Žene mogu da dožive suvoću vagine i bolan odnos ako nisu dovoljno uzbuđene – dakle, predigra je važna kako bi se sprečila neprijatnost. Međutim, lubrikanti mogu smanjiti trenje izazvano penetracijom i nude privremeno olakšanje od bola tokom seksa. Oni mogu biti na bazi vode, silikona ili ulja (imajte na umu da lubrikanti na bazi ulja ne treba da se koriste sa lateks kondomima jer često dovode do toga da se probuše i ostavlja vas izloženim seksualno prenosivim infekcijama ili neplaniranoj trudnoći).

Osnovna razlika između lubrikanata i hidratanata je ta što hidratanti nude više od dugoročnog efekta, dok se lubrikanti koriste pre odnosa, da privremeno ublaže bol i trenje.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *