Šta žene vole

sta-zene-voleIzvinite što ću ovo reći ali… izgleda da smo zaista predvidljive.

Već se nekoliko godina bavim pisanjem o ženama, za žene. Nisam baš u fazonu “muškarci – STOP!”, ali sigurno primećujete da se uglavnom nama obraćam. Ovde pričamo o zdravlju, seksu, vezama i lepoti. Pričamo o tabuima, o onome što nemate koga da pitate, ili jednostavno ne smete. U nekim temama vam mogu dati svoje stručno mišljenje, u drugima vam pišem svoj subjektivni stav i osećanja.

Da bih ovo mogla, potrebno je da mnogo čitam. Čitam stručnu literaturu, naučna istraživanja, knjige o biljnim (i sintetičkim) lekovima, članke na stranim i domaćim portalima…

Kad smo kod portala, poražava me nekoliko činjenica:

1. Najčitaniji ženski portali od rubrika uvek imaju zdravlje, modu, lepotu, porodicu i recepte. Ah da, da bi bili korektni, obično imaju i rubriku “poslovna žena”. Kao da se na sajtovima posvećenim muškarcima može videti rubrika “poslovni muškarac”…

2. Neizostavni deo svakog portala, bilo ženskog ili “opšteg”, su priče o poznatima. Ne samo neizostavni, već i najčitaniji. Što šokantnija vest o što većoj zvezdi to bolje. Što više dekoltea i zadnjica, to je narod zadovoljniji. Zašto vas to zanima? Kada provodite vreme sa prijateljima, da li pričate o tome kako se koja poznata ličnost ispalila pred kamerama?

3. Veoma mali broj portala pisaće o knjigama, filmovima (koji nisu romantične komedije), ili tehnologiji (čast izuzecima). A i zašto bi, ako nas to ne zanima. Dame, sigurna sam da čitate knjige. Kada se vidite sa prijateljicama, preporučite jedne drugima neku dobru knjigu ili kvalitetan film. 23. april je svetska noć knjige, dobar povod da organizujete čitanje priča za najmlađe, ili da sa prijateljima organizujete razmenu knjiga koje volite. Znate li za “Otvorenu biblioteku” u Knez Mihailovoj u Beogradu? Koncept je da slobodno možete uzeti knjigu odatle, ali da zauzvrat treba da ostavite drugu. Znate li koliko knjiga ima u toj biblioteci? Prošli put kad sam prolazila tamo, bila je jedna. Znam, ova priča se ne tiče samo žena, ali isto tako nas se ne tiču ni video igrice, tehnologija i automobili! Hajde da bar knjige prisvojimo – posebno ako ih muškarci neće.

4. Nađite mi ženski portal koji ne piše o izgledu kao jednoj od najvažnijih stavki u životu žene. Bilo da se radi o savetima za šminkanje, kako da se obučete ili kako da skinete navodni višak kilograma, uvek ćete jednim pogledom na bilo koje ženske novine moći sebe da uverite da ne izgledate onako kako se od vas očekuje.

Čemu uopšte služe ženski portali? Muški portali, ili čak i “muški kutak” u novinama je mnogo ređa stvar. Živimo u vremenu prividne ravnopravnosti polova, ali mi se čini da temama koje nas zanimaju i sopstvenim ponašanjem, pokazujemo da zapravo želimo da naša prava ne budu jednaka.

Ono što mi daje za pravo da na ovom ŽENSKOM sajtu pišem na ovaj način, to je sama priroda ovog sajta: osnovna tema nam je žensko intimno zdravlje. Kada su razlike anatomske, onda su opravdane, zar ne?

Dame, volela bih da čujem vaše mišljenje. Da li mislite da su portali posvećeni ženama korisni i koje su vam omiljene rubrike?

Pozdrav, Lana

Slika: Group Ballet by Fede Racchi | CC

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *