Šta pokloniti dragoj osobi?

Zaljubljeni parČak i cinici među nama mogu da se slože da praznici donose neku vrstu magije. To je period kad predahnemo od naših dnevnih rutina, vreme kada uživamo u iskazivanju ljubavi, porodičnoj tradiciji i povod za stvaranje dugotrajnih uspomena. Ali kada stignu praznici neizbežno se javlja pitanje kupovine poklona. A to je trenutak kada, za mnoge od nas, magija nestane. Provodimo sate i sate surfovanjem na internetu tražeći ideje, sve zbog jednog pitanja koje nas muči:

Šta da mu/joj poklonim?

Prošla je nova godina, Božić, Dan zaljubljenih, Dan žena. Ako nam je još i godišnjica pala u prvih par meseci godine onda nam je sigurno bila potrebna inspiracija i kreativnost za originalne poklone.

Želimo da podjednako doprinosimo u vezi i krivo nam je ako pokloni koje jedni drugima darujemo nisu iste (novčane) vrednosti. Oh, ta ravnopravnost. Svi mi volimo lepe i korisne poklone. A ko ih ne voli? Dragim osobama poklanjamo kada smo inspirisani i motivisani nekim osećanjem ili događajem, ali poklanjanje ne treba da predstavlja neko moranje već isključivo našu želju da iskažemo iskrene emocije.

Istraživanja pokazuju da muškarci i žene ne poklanjaju iz istih razloga. Jači pol u određenim okolnostima gleda na davanje poklona kao sredstvo razmene, obično u pokušaju da zauzvrat dobije seks. Dok žene, s druge strane, na poklanjanje gledaju iz simboličnih i emotivnih razloga. Generalno, darivanje češće predstavlja način recipročne razmene nego emotivno izražavanje.

Smatra se da pokloni koji reprezentuju davaoca ili simbolizuju odnos predstavljaju posvećenost u emotivnoj vezi. Ne isključuje se povremeno darivanje ogrlica ili nekog drugog vrednog poklona. Ali češće se pamte „sentimentalni” pokloni koji odražavaju ljubav i nežnost. Njihova vrednost je onda još veća.

Kada pažljivo i osmišljeno darujemo i u nabavci poklona ulažemo trud i energiju, osećamo se bližim sa svojim partnerima. Međutim, kada osmislimo originalan poklon sigurno će se desiti da nam za sledeći povod ponestanu ideje. Onda nastaju problemi. Čini se da je darivanje poklona jedan oblik emotivnog izražavanja u vezama, ali zapitajmo se…

Šta zaista najbolje prikazuje naše emocije prema partneru?

Ljubav
Kissing at sunset | tmarsee530 |CC

I šta je savršen poklon i kako ga pronaći/osmisliti? Možda ćete biti iznenađeni činjenicom da se partneri češće odlučuju za (novčano) vredan poklon nego da iskažu emocije izgovarajući jednostavne dve reči. Često zanemarujemo dela već svoja osećanja materijalno dokazujemo. Pokloni predstavljaju lepu pažnju, pogotovo ženama. Ali zar iskazivanje ljubavi upravo ne predstavljaju reči i dela?

Nismo svi isti. Postoje osobe kojima je vrlo važno dobijanje poklona. Ne potcenjujte moć jednostavnog razgovora sa svojim partnerom o tome, pogotovo ako ste na početku veze. Možda ćete otkriti da izlazite sa nekim ko ne brine o vrsti poklona, ali mu više znači, na primer, zajedničko gledanje filma u večernjim satima dok ste ušuškani jedno uz drugo ispod prekrivača.

Rekla bih da imam tu sreću da mom dečku nisu važni pokloni za uspešnu vezu. Ni dobijanje, kao  ni darivanje. Vremenom sam se na tu činjenicu navikla, ali sam zahvaljujući tome počela više da cenim naš odnos jer je on bitniji od nekog mede koji bi hvatao prašinu na polici. Jedno drugom iskazujemo ljubav malim znacima pažnje, porukama, stihovima i čak šalama koje su smešne samo nama.

I taman kada smo pomislili da su prošli praznici i da možemo barem na kratko da odmorimo vijuge od osmišljavanja poklona, došao je Dan žena.

Sa srećom, mi žene smo mogle da odmorimo, ali muškarcima se nastavila tegoba. Prošao je naš dan i sada svi možemo da se opustimo. A kada se ukaže sledeća prilika za darivanje, ne brinite. Ni biseri, ni zlatne narukvice, parfemi, ni čokoladice ne mogu pokazati ljubav koliko dve reči – volim te!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *