Vreme za sebe treba da stvorimo, a ne da nađemo

Porodična šetnja
Photo credit: Glyn Lowe Photoworks. / Foter / CC BY

Prihvatite činjenicu da nikada nećete naći dovoljno vremena kako bi, tokom dana, uradili sve što želite. Jednostavno je: ni malo vremena nećete naći, jer je potrebno da ga sami stvorite kako bi ga imali. U praksi, to znači da treba da se trudite i odvajate vreme za ono što smatrate bitnim i vrednim vašeg vremena.

Razmislite o svojim prioritima, o ljudima i obavezama koje zaslužuju vaše posvećivanje.

Bez obzira na to koje ste prioritete sebi postavili, teško da će najvažniji od njih biti čišćenje kuće, kuvanje ili nabavka hrane i ostalih stvari za svakodnevni život. Ovde ne računamo povremeno generalno čišćenje, koje svako od nas uradi (ili pokuša da uradi). To bih svrstala u vanredne aktivnosti koje povremeno obavljamo.

Kako sebi da pomognemo i napravimo vreme za važne stvari na uštrb onih koje su nam redovne a usputne?

Kuvanje

Maksimalno koristite zamrzivač i frižider koji imate. Odvojte neki dan ili deo dana, za spremanje i kuvanje hrane. Tada pripremite gotove ili polugotove obroke upakovane u manje porcije koje ćete smestiti u frižider/zamrzivač. Na primer: spremite smesu kojom punite paprike/tikvice ili paprike skroz napunute, spremite i gotove zamrznite. Napravite smesu za pljeskavice, oblikujte ih i pakujete sa kesom izmedju svake, da se ne zalepe. Iseckajte povrće onako kako volite da ga spremate. Kada ga zamrzavate učinite to tako što ga raširite na prostrani poslužavnik, da se ne bi zalepilo u startu. Kada se zamrzne, prebacite ga u veliku kesu, zavežete je i kada poželite da koristite, šaka ili dve povrća i pola posla je gotovo. Isto važi i za voće. Možete zamrznuti kore za pitu, domaće rezance za supu, puter koji ste iseckali na komadiće… Razmislite i osmislićete sami mnogo toga.

Čišćenje

Čistite koliko je objektivno potrebno. Zašto biste bile isfrustrirane time da sve treba da blista, pritiskale ukućane da ne smeju normalno da se kreću i žive u svom domu, samo zato što ste utrošile vreme na sređivanje? Koliko to od vas drugi zahtevaju, a koliko to sami sebi namećete? Ne zaboravite da problemi koje imate na poslu ili sa porodicom neće prestati time što se vi iskalite na čišćenju kuće, a ne na aktivnom rešavanje postojećih problema. Tako je trenutno lakše, ali pomak na bolje nemojte očekivati.

Nabavke za kuću

Spisak namirnica
Photo credit: the Italian voice / Foter / CC BY

Isplanirajte unapred, koliko god je moguće. Predlažem da pričvrstite papir na frižider i kako vam se koja stavka ispostavi potrebna, zapišite je. Ovako štedite vreme tumaranja po prodavnicama i prisećanja šta vam beše treba. Takođe, štedite pare jer će vam se teže dogoditi da kupujete nepotrebne, zanimljive stvarčice dok ste u potrazi za jasnim stavkama sa spiska, za koje znate da su vam zaista potrebne. Možda se dogodi da spisak uspete da prosledite, na primer, sestri, tetki, partneru. Uz jasan spisak malo je prostora za pogrešan odabir namirnica.

Popustite malo končiće

Zar je zaista toliko važno da držite, bez prestanka, sve konce u svojim rukama? Šta će se nepopravljivo dogoditi ako baš vi ne odaberete nijansu boje za krečenje, tačni položaj pomoćnog stočića ( koji najčešće naknadno može da se pomeri ), vrstu toalet papira, baterije za daljinski, pozicije za sedenje svih prisutnih za stolom, odlučite o koječemu drugom. Popustite malo. Prepustite se momentu, sadašnjosti, životu, slučajnosti ili čemu vam trenutno odgovara. Kad pustite neku od ovih odluka, primetićete da ste napravili vremena za razmišljanje o nekoj drugoj, dragocenijoj odluci.

Dodatni benefit vašeg opuštanja osetiće vaši bližnji. Oni će takođe biti zahvalni na vašim promenama jer ćete uticati i na njih, stvarajući manji pritisak, nego što ste to donedavno radili. Dobar uticaj će rađati dobar uticaj.

Podelite sa nama vaše predloge koji pomažu stvaranju vremena. Verovatno smo nešto dragoceno propustili da navedemo.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *