Plivačko uho pogađa i neplivače

Upala uha kod plivaca

Samo ime nam govori, plivačko uho se javlja kod plivača.

Pogrešno!

Ovo bolno stanje je ime dobilo zato što najčešće pogađa upravo ljude koji se bave plivanjem, ail nisu samo oni izloženi riziku. Naime, plivačko uho predstavlja infekciju i zapaljenje koji se javljaju zbog zarobljene vlage u ušnom kanalu. Do toga može doći tokom plivanja, ali i tokom ronjenja, dugačkih kupki, tuširanja, boravka u vlažnoj okolini, pa i brčkanja u plićaku. Pitanje je samo kakve ste sreće. I da li ste izloženi još nekim faktorima rizika.

Do upale dolazi tako što voda zarobljena u ušnom kanalu stvara vlažnu sredinu idealnu za razvoj bakterija, koje svojim umnožavanjem izazivaju zapaljenje i snažan bol. Infekcije uha se najčešće javljaju kod dece i tinejdžera, ali i kod odraslih. Uobičajeni uzroci upale mogu biti:

  • prekomerno nakupljanje cerumena
  • bakterije prisutne u đakuziju koji se ne čisti detaljno ili drugim izvorima zagađene vode, kao što je jezero
  • prekomerno čišćenje ušiju štapićima
  • sprej ili boja za kosu koji dospeju u uho, pa čak i nakit mogu izazvati iritaciju i posledično infekciju
  • korišćenje slušnog aparata ili slušalica koje se postavljaju unutar uveta
  • nestručno ispiranje ušiju koje je dovelo do oštećenja ušnog kanala
  • oštećenje ušnog kanala nastalog čačkanjem uveta oštrim predmetom
  • ekcem ili seboreja prisutni u ušnom kanalu
  • uzan ušni kanal zbog čega voda lako ostaje zarobljena (npr. kod dece)

Znaci i simptomi

Infekcija uha će vam teško promaći. Najpre se javlja svrab unutar uha, kao i snažan bol koji može biti izrazito neprijatan i širi se prema vratu i licu. Ovi simptomi mogu biti praćeni i drugima, kao što su osećaj kao da je uvo blokirano uz oslabljen sluh, zatim iscedak iz uveta, crvenilo uveta, povišena temperatura, pa i natečeni limfni čvorovi smešteni u predelu oko uha ili u vratu. Bol i neprijatan osećaj često se pojačavaju povlačenjem ušne resice.

Potražite pomoć

Infekcije uha treba shvatiti ozbiljno i blagovremeno ih tretirati. U suprotnom, moguće komplikacije mogu biti vrlo neprijatne – gubitak sluha, hronična infekcija uha, pa i oštećenje kostiju i hrskavice koje okružuju organe za sluh. Reagujte na vreme.

Kako lečiti upalu uha…

Vaš lekar će vam najverovatnije preporučiti ispiranje ušnog kanala, nakon čega ćete morati da aplikujete kapi koje će suzbiti infekciju, umanjiti inflamaciju i ublažiti bol. Za blaže infekcije, kapi sa sirćetnom ili bornom kiselinom se najčešće preporučuju kao vrlo efikasni ako se primene na vreme. Da biste pravilno aplikovali kapi, zamolite člana porodice ili prijatelja za pomoć. Lezite na bok i ostanite da ležite još par minuta nakon aplikovanja kapi kako bi se apsorbovale. Za ozbiljniju infekciju, lekar vam može propisati antibiotike ili antimikotike, a u slučajevima snažnog bola, i analgetike.

…a kako je sprečiti?

Najefikasniji savet koji pruža 100% učinak jeste da izbegavate vodu i vlažnu sredinu u potpunosti.

Naravno, ovo je nemoguće izvesti – ako ste skloni infekcijama uha, i najmanji okidač je dovoljan da dovede do tegoba. Zato je važno da počnete sa tretmanom čim se simptomi pojave, kako ne bi došlo do pogoršanja. U tom slučaju, bol će najverovatnije uminuti u roku od 24h, dok će infekcija u potpunosti nestati nakon otprilike nedelju dana.

Osim toga, možete koristiti čepiće za uši tokom plivanja ili ronjenja, nakon čega se preporučuje da uši osušite peškirom i aplikujete kapi za prevenciju infekcije koje će pomoći da se ušni kanal osuši. Nemojte pokušavati da se rešite ušnog voska ili cerumena korišćenjem štapića za uši i drugih oštrih predmeta jer možete dovesti do potiskivanja voska ka bubnoj opni, kao i do oštećenja kanala.

Ako ste skloni infekcijama, konsultujte se sa svojim lekarom da li bi vam koristilo da se povremeno podvrgnete profesionalnom čišćenju ušiju kako biste se rešili suvišnog voska.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *