Šta ako ne volite da vežbate?

Šta ako ne volite da vežbate?Drage moje,

Pričala sam vam već o tome kako sam od nekoga ko prezire čak i najlaganiji oblik džogiranja postala zaljubljenik u trčanje. Mislim da sam spomenula i da nikada nisam bila koristan član tima u sportovima kao što su odbojka, košarka, fudbal… Manje-više, sportovi sa loptom nisu moj fah. Kao mala, trenirala sam svašta – plivanje, aikido, džiu-džicu… Nisam se ni na jednom od tih sportova duže zadržala. Vremenom sam pronašla druge stvari koje su me interesovale, kao što je skijanje i moja velika ljubav, jahanje. Međutim, još uvek sam tragala za nečim što će me motivisati dovoljno da svakog dana posvetim pola sata toj aktivnosti. Jedno vreme bio je to kik-boks, zatim tae bo, tai či, joga, kružni treninzi, HIIT…

Ako vam nisam potpuno dosadila mojom životnom pričom, evo poente koju sam želela da vam prenesem – ako ne uživate u vežbanju i ne nalazite motivaciju, to ne znači da generalno ne volite da vežbate. To samo znači da još uvek niste pronašli aktivnost u kojoj uživate. Potrebno je malo eksperimentisanja i volje da isprobate stvari koje vam ranije nisu ni pale na pamet. Mogućnosti su brojne – evo nekih od njih…

Ples

Kada je ples u pitanju, opcije su vam zaista brojne – od brzih ritmova salse i rumbe, preko klasičnog plesa, senzualnog tanga i elegantnog baleta, sve do mističnog trbušnog plesa i dinamičnog hip-hopa. Ples aktivira različite mišiće, čini da postanete svesniji svojih pokreta, a ako na časove idete sa partnerom, ostaje vam i zabavan domaći zadatak. U zavisnosti od vrste plesa biće vam potrebna različita garderoba i obuća, ali za prvi trening će biti dovoljno da se osećate udobno – instruktori će vam objasniti šta će vam tačno biti potrebno ukoliko želite da nastavite sa časovima.

Igranje oko šipke
Photo credit: NFGphoto / Foter / CC BY

Igranje oko šipke

Samo za odvažne. Iako vam je prva asocijacija verovatno striptiz, danas je ples oko šipke poprimio drugu, fitnes dimenziju. Korišćenjem težine spostvenog tela izgradićete mišićnu masu, zategnuti čitavo telo, a naročito ojačati gornji deo tela, ruke, rameni pojas i leđa. Ne samo to – otkrićete novo samopouzdanje koje će se ogledati ne samo u spavaćoj sobi, već u svemu što radite tokom dana. Od opreme su vam potrebne helanke i uzana majica, a treninzi se održavaju prijatnom ambijentu.

Penjanje na veštačkoj steni

Penjanje će ne samo ojačati vaše mišiće, već će vam i podići adrenalin, poboljšati motorne funkcije i unaprediti samopouzdanje. Veštačke stene mogu biti u otvorenim i zatvorenim prostorima, a prilikom penjanja bićete opremljeni sigurnosnim pojasom koji će sprečiti pad u slučaju da se okliznete ili vam popuste ruke. Od opreme su vam potrebne samo udobne patike – sigurnosnu opremu (kaciga, pojasevi, užad, sigurnosne sprave, itd.) obezbeđuje klub u koji se učlanite.

Kapuera

Ova brazilska veština mešavina je plesa i borbe – pokreti podstiču fleksibilnost, snagu, kondiciju, osećaj za ritam, razvija se bolja koordinacija pokreta, poboljšavaju se refleksi i oslobađamo se od stresa. Da biste se bavili ovom aktivnošću ne postoje nikakva ograničenja vezana za pol, telesnu konstituciju, starost, itd. Od opreme – udobna trenerka će biti dovoljna.

Zumba

Ova vesela, dinamična disciplina razvijena je kao sklop đuskanja i aerobika. Potiče iz Kolumbije, a plesni pokreti uključuju elemente hip-hopa, sambe, salse, merengea i mamba. Zumba će vas razmrdati, oraspoložiti i istresti svaku mrvicu negativne energije iz vašeg tela. Pripremite udobnu odeću i obuću.

Joga
Photo credit: raganmd / Foter / CC BY-SA

Joga

Naizgled statična, a mnogima bogami i dosadna, kada je jednom budete probali, zauvek ćete promeniti mišljenje. Joga je fantastičan način da se opustite, istegnete, poboljšate svoju fleksibilnost i snagu, ali i da targetirate određene probleme u svom telu kao što su menstrualni grčevi, problemi sa organima za varenje ili bol u donjem delu leđa. Jogu možete vežbati na grupnim treninzima, ali i u svom domu, na terasi ili u parku. Potrebna vam je udobna odeća i prostirka, a za određene vežbe vam mogu biti potrebna i pomagala tipa jastuka, penastih blokova ili ćebenceta.

Trčanje u grupi

Ako želite da trčite, ali ne znate odakle da počnete ili vam manjka motivacija, rešenje može biti trčanje u grupi. Postoje škole trčanja i organizovane grupe kojima se možete pridružiti, a možete i sami pronaći partnera – trčanje u društvu povećava motivaciju, a ujedno je i lakše izboriti se sa izazovima. Za trčanje su vam najvažnije dobre patike namenjene upravo ovoj aktivnosti –ostala oprema je opciona.

Napravite svoj tim

Zašto ne biste organizovali svoje društvo i jednom ili dva put nedeljno proveli sat vremena u grupnoj aktivnosti kao što je mali fudbal, odbojka ili basket na obližnjem terenu? Osim što ćete svom telu podariti dobru vežbu, timski sportovi su odlični za zbližavanje i građenje timskog duha. Od opreme će vam biti potrebne sportske patike, trenerka i dobro raspoloženje.

Video klipovi

YouTube je nepresušna riznica fitnes tutorijala – od aerobika, preko fitnes programa poznatih trenera pa sve do plesnih rutina. Prečešljajte internet, isprobajte različite programe i pronađite nešto što vam se sviđa. Dobra strana je što možete vežbati kad god vam odgovara, u udobnosti svog doma. U zavisnosti od programa, i oprema će se menjati – tako za neke programe vam neće biti potrebno baš ništa (možete vežbati i u pidžami, ako vam to prija), dok će vam za druge biti potrebni tegovi, elastične trake, prostirka, itd.

Jahanje
Photo credit: SPreischlPhotography / Foter / CC BY-SA

Jahanje

Ovaj spisak ne bi bio potpun kada sa vama ne bih podelila svoju najveću strast – jahanje. Ma koliko vam se činilo da jahač samo sedi na konju i „vozi se“, jahanje je izuzetno aktivan sport koji angažuje grupe mišića koje niste ni znali da imate. Ono što mogu da vam garantujem jeste upala unutrašnjosti butina i prepona nakon prvog treninga, a verovatno i nakon nekoliko narednih. Od osnovne, početničke opreme potrebna vam je kaciga koju mnogi klubovi mogu da vam pozajme tokom treninga, pantalone sa dugačkim nogavicama i cipele ili čizme sa potpeticom od oko 2cm, radi vaše bezbednosti. Na trening idite bez suvišnog nakita ili snažnog parfema – konji su izuzetno osetljivi i ako želite da imate prijateljski odnos sa njima, imajte ovo u vidu.

Još jednu stvar želim da vam poručim za kraj – eksperimentišite. Isprobajte različite sportove, dajte šansu i onima koji vam na prvi pogled ne deluju interesantno i budite otvoreni za neočekivane rezultate. I ne brinite – kada nađete pravu aktivnost za vas, znaćete to po oznojenom licu koje vas gleda iz ogledala sa ogromnim osmehom i rečenicom: „Kada ćemo ponovo?“

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *