15 znakova da nastupa menopauza

Put menopauzeReč menopauza u bukvalnom prevodu znači kraj mesečnih ciklusa.

Svaku ženu čeka menopauza. Ona se ne može izbeći. Mnoge žene je se plaše jer predstavlja prestanak plodnog perioda u njihovom životu i, na izvestan način, označava period kada žena postaje „baka“. Obično se dešava u srednjim godinama, kod žena starosti između 40 i 60 godina.

Prelazak iz plodne u neplodnu fazu života nije iznenadan, već mu prethodi i do nekoliko godina primetnih promena u organizmu. Kod nekih žena ove promene su izraženije, dok ih neke manje primećuju. Iako često govorimo o simptomima, reč koju mnogi vezuju za bolest, u pitanju su fiziološke promene koje su sasvim prirodne i posledica su starenja organizma.

Zamislite, uostalom, da je priroda dozvolila ženama da rađaju decu i u poznijim godinama… Recimo starije od 55. Gospođa mama imala bi 55 godina raznih negativnih uticaja (zračenja, hrane, pića, zagađenog vazduha…) na svoje jajne ćelije, pa je veliko pitanje koliko zdravo dete može iz njih da nastane. S druge strane, ako sve prođe savršeno i nema nikakvih genetskih poremećaja i malformacija, organizam osobe od 55 godina nije u jednakoj snazi i punom zdravlju, kao što je sa 25 ili 30.

Koliko god neželjenu, menopauzu je priroda ipak napravila sa dobrom svrhom.

Ne možete nikako predvideti na koji način će se menopauza i period pre menopauze kod Vas javiti, niti kada će nastupiti. Nekad se prvi znaci pojave već u kasnim tridesetim godima, a to mogu biti:

 1. Neobjašnjivo povećanje telesne težine
 2. Glavobolje i migrene
 3. Zamor
 4. Nagle promene raspoloženja
 5. Smanjena želja za seksom
 6. Depresija
 7. Iritabilnost
 8. Nemogućnost kontrole stresa
 9. Osetljivost grudi
 10. Pojačana želja za pojedinim namirnicama (kofein, slatkiši i ugljeni hidrati)
 11. Zadržavanje vode u organizmu
 12. Valunzi ili toplotni talasi (napadi vrućine), kao i noćno znojenje
 13. Neredovnost ciklusa
 14. Bol u zglobovima i ukočenost
 15. Suvoća vagine

Ako polako primećujete pojavu ovih simptoma, možemo da Vam pomognemo savetima o ishrani. Što se tiče suvoće vagine, korišćenje lubrikanata baziranih na vodi za vreme odnosa smanjuje ove tegobe, a mi Vam u te svrhe preporučujemo naš proizvod, Multi-Gyn LiquiGel, o kojem možete više pročitati na našem sajtu.

A ako volite naše proizvode, zašto ne biste preuzeli neko od naših elektronskih izdanja i pripremili se za našu nagradnu igru? Svake subote u podne postavljamo nagradno pitanje, a prva dobitnica koja tačno odgovori osvaja pakovanje Multi-Gyn FemiWash-a!

Želimo Vam srećne praznike i da se u svim periodima svog života osećate dobro i zdravo!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *