Menopauza i suvoća vagine

Suvoća vagine u menopauzi

Većina žena u perimenopauzi, menopauzi ili postmenopauzi razvije simptome suvoće vagine, ali o tome nerado govore.

Vaginalni sekret (fluor vaginalis) uvek je prisutan, samo se pod uticajem hormona menjaju njegova količina i osobine, pa je tako oskudan sekret karakterističan u predpubertetu i postmenopauzi. Pored toga sekret se menja i u toku različitih faza menstrualnog ciklusa.

Svakoj ćeliji, odnosno svakom tkivu i organu, za svoju funkciju potrebna je fina ravnoteža između hormonalne aktivnosti i lokalnih ćelijskih mehanizama samoregulacije. Fina ravnoteža kod žena počinje da se gubi najčešće oko 45. godine života, a to razdoblje karakteriše neravnoteža estrogena i progesterona, što dovodi do određenih simptoma i kliničkih znakova. Uzrok hormonske neravnoteže, koja je najčešća u perimenopauzi, menopauzi i postmenopauzi, je prestanak funkcije jajnika i produkcije hormona estrogena i progesterona. Kao posledica, pojavljuju se različiti simptomi, koji se, u zavisnosti od vremena javljanja, dele na rane, srednje i kasne simptome.

Među češćim simptomima su urogenitalne atrofije, koje se mogu razviti nekoliko meseci od menopauze ili najviše tri do pet godina od prestanka menstruacije. Karakteriše ih atrofija sluzokože vagine. Epitel vagine postaje tanji i gubi elastičnost zbog pada koncentracije i elastičnosti kolagena. Male usne gube volumen, blede su i suve zbog smanjene produkcije lojnih, znojnih i Bartolinijevih žlezda, a sužava se i ulaz u vaginu, što uzrokuje nelagodnost i bol prilikom odnosa (dispareunija). Zbog pada nivoa estrogena prokrvljenost vagine je slabija i epitel propada, postaje tanak, bled i suv, s pratećom dispareunijom, vaginalnim svrabom, osećajem žarenja i pečenja.

Pomoć bioloških ovlaživača

Prosečan životni vek žena u Srbiji je 77 godina, a njih oko 45 posto nalazi se u perimenopauzi, menopauzi ili postmenopauzi, sa slabije ili jače izraženim simptomima manjka hormona i propratnim tegobama o kojima nerado govore. Najveći deo njih razvije i simptome suvoće vagine. Većina žena koje zatraže pomoć ginekologa dobije hormonsku terapiju, uz savet da se pridržavaju higijensko-dijetetskih mera. Savetuje se i lokalna primena bioloških ovlaživača.

Jedan od takvih preparata je Multi-Gyn Liquigel gel za održavanje vlažnosti vagine. Namenjen je ženama različitih godina i za različite situacije, kad god je prisutan (objektivan ili subjektivan) osećaj suvoće vagine, a posebno u perimenopauzi, menopauzi i postmenopauzi, kao i nakon trudnoće. Multi-Gyn Liquigel sadrži u sebi 2QR kompleks zbog čega se razlikuje od ostalih ovlaživača.

2QR – kompleks (“to cure” = lečiti) ima jedinstvenu sposobnost da neutrališe štetne mikroorganizme, kao što su gljivice i loše bakterije tako što sprečava njihovo vezivanje za tkivo. 2QR – kompleks je prirodan, biljni sastojak, ekstrahovan iz soka lista Aloe Barbadensis. 2QR – kompleks nema poznatih neželjenih efekata.

multi-gyn liquigelMulti-Gyn LiquiGel – medicinski proizvod koji leči i olakšava suvoću vagine

  • Trenutno olakšava suvoću vagine
  • Stimuliše prirodno vlaženje
  • Sprečava iritaciju i optimizuje stanje vaginalnog tkiva
  • Idealan je tokom i nakon menopauze.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *