A kako se Vi osećate za vreme menstruacije?

za vreme menstruacijeProvela sam pola dana gunđajući. Kažu da se nakon porođaja menstrualni bolovi znatno smanjuju, ali nešto mi se nije posrećilo. Možda se samo nakon toga žene manje žale, jer imaju brojne druge stvari o kojima treba razmišljati i brinuti. Videćemo, možda ću sa drugim detetom imati više sreće.

Da li ste se, zapravo, zapitali šta izaziva menstrualne bolove?

Tek sada, nakon porođaja, shvatam da su menstrualni bolovi slični vrlo blagim kontrakcijama. Razlog tome je jednostavan: mesntrualni bolovi i jesu vrlo blage kontrakcije.

Počnimo od početka…

Prve menstruacije najčešće nisu bolne. Jajna ćelija se prvih nekoliko meseci ni ne priprema za oplodnju, već prvih par ciklusa prolazi bez ovulacije.

Zatim, u toku ovulacije, ukoliko se jajna ćelija oplodi, dolazi do njene ugradnje u zid materice. Ako do oplodnje ne dođe, jajna ćelija se odbacuje. Međutim, unutrašnji zid materice, koji se takođe pripremao za oplodnju, takođe nije više potreban u ovom ciklusu, pa je i njega potrebno na neki način izbaciti. Telo luči prostaglandine, dolazi do skupljanja krvnih sudova, ishemije tkiva (nedovoljan dotok kiseonika) unutrašnjeg zida materice, pa ta površna sluzokoža odumire i izbacuje se u vidu menstrualnog krvarenja.

Da bi se delovi tkiva uspešno izbacili, materica se grči, tj. kontrahuje, i na taj način istiskuje nepotrebno tkivo. Ovi grčevi izazivaju bol u toku menstruacije, najčešće u prva dva dana. Izrazito bolna menstruacija se u medicini označava kao dismenoreja.

Ukoliko ne postoji medicinsko stanje koje uzrokuje neubičajeno bolne menstruacije, u pitanu je primarna dismenoreja. Ona može biti ozbiljnija ukoliko je grlić materice uži. Takođe, nedostatak fizičke aktivnosti i stanje stresa mogu doprineti da se u ovom periodu ciklusa žene osećaju veoma loše.

Ukoliko postoji medicinski problem koji izaziva bol u toku ciklusa, onda se radi o sekundarnoj dismenoreji. Sekundarnu dismenoreju dijagnostifikuje ginekolog i, u zavisnosti od uzroka, terapije mogu biti različite.

Šta možete da uradite da biste ublažili menstrualne bolove?

Nedavno sam pisala blog o biljnim lekovima koji Vam mogu pomoći da se borite protiv bolnih menstruacija. Zapravo napisala sam blog o biljnim lekovima koji su kroz istoriju bili korišćeni u te (kao i mnoge druge) svrhe. Jedini biljni preparat koji se i dalje uspešno koristi da ublaži bolne periode u ciklusu je ulje noćurka.

Međutim, pre nego što se bacite na analgetike, pročitajte par drugih saveta i pokušajte da primenite neke od njih. Sve smo različite: nekima će jedno rešenje doneti olakšanje, drugima neko sasvim drugo. Evo preporuka:

  • spavajte dovoljno i trudite se da budete odmorne;
  • čuvajte se stresa; znam da je teško opustiti se u PMS-u, ali uvek postoji način – nađite ga;
  • pazite na ishranu – izrazito masna hrana i slatkiši mogu da pojačaju simtome PMS-a i menstruacije;
  • bavite se nekim umerenim sportom – hodanje i joga mnogima pomažu;
  • pokušajte da olakšate sebi bol masažom abdomena;
  • termofor je često hvaljen narodni lek protiv bolnih menstruacija;
  • orgazam je vrlo dobar način da smanjite bol, ne samo menstrualni (a na temu seksa u tim danima pročitajte ovde).

Nadam se da će Vam neki od ovih saveta pomoći, ili da ćete bar uživati dok ih isprobavate. Toliko za danas, dame.

Pozdrav! Lana

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *