Biljni lekovi protiv bolnih menstruacija

lekovito biljeImate li bolne menstruacije? Ja nemam, ali znam dosta devojaka/žena koje imaju. Prema nekim studijama, čak 60% devojaka pati od dismenoreje (bolnih i neredovnih menstruacija) nekoliko godina nakon prve menstruacije, ali se ovaj procenat smanjuje sa godinama. Zato – ne očajavjte! Samo sačekajte 15-ak godina i bolovi će proći. Ili sačekajte 35-40 godina i menstruacije će potpuno prestati!

Ovo vam, naravno, ništa ne znači ako svaki mesec trpite strašne bolove. U ovom tekstu neću zalaziti u patofiziologiju niti u konvencionalne metode lečenja dismenoreje. Ovde sam odlučila da navedem neke biljke koje su kroz istoriju bile korišćene kao lek za menstrualne bolove, kao i njihovu upotrebu u druge, zanimljive svrhe. Lista je nepotpuna, a navođenje narodnih imena je neprecizno jer narod, često, istim imenom zove nekoliko vrsta, koje nekad nisu ni srodne. Zbog ovoga, ovu listu nemojte uzimati kao uputstvo za lečenje dismenoreje biljnim preparatima. Ukoliko imate JAKE bolove, slabi biljni preparati vam neće biti od pomoći, dok se jake formulacije moraju uzimati pod nadzorom i prema uputstvu lekara.

Pa da počnemo…

U davna vremena za ublažavanje menstrualnih tegoba korišćene su biljke koje sadrže tanine. One su zbog svoje oporosti uglavnom predstavljale i lekove protiv dijareje i popularne preparate za štavljenje kože. Takve su na primer trava od srdobolje, listovi kupine i šumske jagode, hrastova kora, lisac, štavolj (vrsta slična zelju)… Trava od srdobolje (čiji je zanimljiv latinski naziv Potentilla erecta) koristila se još i kao hemostatik. Interesantno je da je jak čaj od listova kupine ili šumske jagode u prošlosti korišćen kao abortiv u ranoj trudnoći, dok se blaži preporučivao u kasnijoj trudnoći redovno sve do porođaja, jer se verovalo da smanjuje porođajne bolove. Za ovo su neki dokazi i nađeni, ali verujem da je epiduralna anestezija ipak osvojila prvo mestu u smanjenju porođajnih bolova.

Neke biljke koje sadrže glikozide takođe su svoju primenu imale u terapiji dismenoreje. Ovde spadaju jova, lazarkinja, dan-i-noć, borovnica… Kora jove se, osim za smanjenje menstrualnih bolova, koristi i za bojenje vune u crno. Lazarkinja predstavlja sastojak mirsinih kupki, a dan-i-noć je, osim kao dekorativna biljka na terasama i u baštama, bila poznata i kao lek protiv kožnih bolesti, kašlja i upala mokraćnih kanala. Borovnica i brusnica, dve vrlo srodne biljke, koriste se i danas za prevenciju i lečenje blažih tegoba urinarnog trakta, a gust sok od borovnice bio je poznat kao “eliksir za vid”. Ovaj sok je naročito korišćen od strane noćnih radnika i vozača.

Razne druge biljke upotrebljavane za lečenje bolnih menstruacija bile su živa trava, rusomača, dragušac, vratič, kamilica… I dok su živa trava i rusomača, slično potentili, pokazivali hemostatička svojstva i koristile se kako za odlive, tako i za zarastanje rana (naročito u ratovima kada drugih lekova nije bilo), dragušac i vratič koristili su se kao efikasni antiparazitici. Ulje vratiča se, zbog svojih toksičnih osobina, koristilo kao abortiv, ali je čaj  upotrebljavan za ublaženje bolova.

Čaj od kamilice, lek protiv svega, zapravo podstiče opuštanje, umiruje digestivni trakt, blago uspavljuje, a svoju primenu je našao i kao lek protiv košmara. Tek se u drugom planu nalazi njegova primena kao čaj u slučaju prehlade i gripa, ali se dosta često pominju njegove umirujuće osobine na bolne menstruacije

Nadam se da vam je ova kratka istorija biljnih lekova protiv dismenoreje bila zanimljiva za čitanje. Takođe se nadam da ste je čitali jer vas zanima “onako”, a ne zato što se previjate ispred kompjutera od bola u donjem stomaku. Možda će vam, u tom slučaju, pomoći naši saveti o dijeti protiv PMS-a?

Pozdrav, Lana

EDIT: Zaboravih da napišem da se ulje noćurka i danas uspešno koristi kao terapija PMS-a, ukoliko su ovi simptomi takvi da vas ometaju u svakodnevnom životu. Ovo ulje sadrži cis-ɣ-linolansku kiselinu koja smanjuje simptome upale i bola koji se javljaju u ovom periodu ciklusa. Postoje i druge biljke koje sadrže ovu kiselinu, kao što su borač ili crvena i crna ribizla, međutim ulje noćurka je najpoznatije i može se naći u prodavnicama zdrave hrane i apotekama.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *