Anorgazmija – seksualna disfunkcija ili socio-psihološki problem?

Anorgazmija i misterije orgazmaAnorgazmija je delimični ili potpuni izostanak orgazma u toku seksa ili seksualne stimulacije. Daleko je češća kod žena nego kod muškaraca. Zapravo, kod žena je do te mere uobičajena da je tek nedavno počela da bude posmatrana kao problem koji treba i može da se reši, a ne kao normalno stanje polovine svetske ženske populacije.

Razlikuju se dve vrste anorgazmije:

  1. Primarna, generalizovana, anorgazmija predstavlja potpuno odsustvo orgazma ikada u životu. Ovo stanje se skoro nikad ne javlja kod muškaraca, osim u izuzetnim slučajevima bolesti ili fizičke traume. Prema nekim statistikama, 5-10% žena u Americi nikada nije doživela orgazam.
  2. Sekundarna anorgazmija predstavlja retko ili teško postizanje stanja orgazma. Ona može biti situaciona (npr. kada osoba ne može da dostigne orgazam u toku seksualnog čina sa partnerom, ali može prilikom masturbacije) ili se može potpuno nasumično javljati, uslovljavajući seksualnu frustraciju i nezadovoljstvo sopstvenim seksualnim životom. Sekundarna anorgazmija je mnogo češća kod žena (procenjuje se na oko 46% ženske populacije), dok se kod muškaraca znatno ređe javlja.

Ovde ćemo pričati o ženskoj anorgazmiji i njenim mogućim uzrocima. U sledećem blogu predložićemo par načina za prevazilaženje poteškoća u postizanju orgazma.

Razni faktori mogu izazvati anorgazmiju. Neki od ovih faktora su fizički i zdravstveni, dok su drugi psihološke prirode, a veruje se da kulturno-siciološka pozadina ima značajan uticaj.

Uzroke ženske anorgazmije možemo da podelimo u četiri velike grupe:

Kulturni uticaji

Kulturni uticajiOno što smo naučile u detinjstvu provlači se kroz naš život do starosti. Da li su nas roditelji, škola, religija učili da je seks greh, da ne treba masturbirati? Da li je naša seksualna edukacija obuhvatala uglavnom mere opreza, „tehnikalije“ i fizičko-biološke aspekte? Da li nam je neko pričao o uživanju u seksu ili kako da imamo zadovoljavajući seksualni život? Čini se da su pozitivne strane seksa, zapravo, veća tabu-tema nego negativne.

Tu su, zatim, dupli standardi. Od žena se očekuje da budu pažljive u seksu, da ne menjaju partnere (često), kako ne bi bile proglašene „lakim“. S druge strane, u muškoj reputaciji pozitivna je osobina imati što više partnera. Ovo ima svoje opravdanje sa zdravstvene strane, jer žene mnogo lakše oboljevaju od seksualno prenosivih bolesti zahvaljujući svojoj anatomiji, dok muškarci mogu biti zdravi nosioci infekcije. Bez obzira na zdravlje, žene zbog ovakvih mišljenja često suprimiraju svoju seksualnost, pa samim tim ređe stavljaju do znanja partneru šta im prija i šta im je u seksu potrebno.

Možemo takođe pomenuti da se pod pojmom seks obično podrazumeva samo penilno-vaginalni odnos, pa mnogi drugi aspekti seksualnosti ostaju neistraženi. Orgazam se obično smatra ciljem seksa, kao i potvrda da je „seks bio dobar“, pa mnoge žene osećaju pritisak kako ne bi razočarale partnera, što u izvesnom broju slučajeva čak dovodi do glumljenja orgazma. Pritisak bilo kakve vrste izaziva anksioznost i negativno utiče na seksualno uzbuđenje.

Individualni faktori

Jedan od glavnih faktora iz ove grupe je – neznanje. Mnoge žene nemaju dovoljno ili adekvatno znanje o svojoj seksualnosti, često se plaše da istražuju ili da se upuštaju u seksualno uživanje. Uzrok ovome je najčešće sredina u kojoj je je žena odrastala i kulturne norme koje su u toj sredini prihvaćene.

Individualni faktori i G tačkaU jednom od prethodnih članaka pisali smo o novim otkrićima vezanim za G-tačku. G-tačka je jednostavno fizičko objašnjenje zašto mnoge žene ne doživljavaju orgazam za vreme penilno-vaginalnog odnosa, već mnogo lakše stimulacijom rukom ili vibratorom. Samom penetracijom, stimulacija G-tačke je indirektna, pa je dodatna „pomoć“ potrebna.

Takođe, ako se ne osećate dobro u svom telu, ako ne volite sopstveni izgled, često ćete prepustiti partneru aktivnu ulogu u vođenju ljubavi. Jednom sam čula prijatelja da komentariše: „Devojke koje nisu lepe su mnogo bolje u krevetu – jer imaju osećaj da moraju više da se potrude“. Ne znam da li je to istina i ne znam koliki je on uzorak imao da bi mogao da postavi ovo opšte pravilo, ali na sopstvenoj koži sam osetila koliko promena stava prema sebi samoj može da se odrazi na aktivno učešće u seksu. Što sam sama sebi lepša, to se osećam sigurnije i poželjnije, a samim tim smem više da tražim, pa više i dobijam od partnera.

Ukoliko žena pati od nekih emocionalnih problema (anksioznost, stres, depresija), može imati poteškoća da se seksualno uzbudi. Takođe, žene koje su bile zlostavljane imaju vrlo ozbiljne probleme u uspostavljanju normalnog seksualnog života nakon toga. U ovim slučajevima, rešenju problema se mora pristupiti pažljivo, a najbolje je početi traženjem stručne pomoći.

Veza

Da nema veze ne bi bilo ni seksa. Dobro, priznajem, nije uvek sve tako jednostavno, ali ako ste u vezi, a u krevetu nije sve sjajno, uđite u dublju analizu.

Komunikacija u vezi je važnaMožda nemate dobru komunikaciju. Kao što je prethodno pomenuto, žene retko uzimaju aktivnu ulogu, a još ređe stavljaju do znanja ili govore partneru šta žele i šta im prija. Prvih par puta kada partneru saopštite neku svoju želju, možda ćete se osećati čudno – kao da je sva magija nestala onog trenutka kada izgovorite reči. Zbog čega on ne zna šta želite, nego morate da mu kažete? Pa, ne može da zna. Svi smo različiti. A pored toga – on nije žensko.

Da li postoje druge poteškoće u vezi? Možda nepoverenje, dosada? Generalno nezadovoljstvo vezom? Možda vaš partner zapravo nije dobar u krevetu?

Niko ne sme da vam kaže šta sa sopstvenom vezom da radite, saveti tog tipa su mene uvek dovodili do ludila. Ali jedna jedina rečenica je uspela da me pokrene da iz korena promenim nešto u vezi. Zapravo da promenim vezu. Ta rečenica bila je: „Da li si srećna?“

Često su žene te koje vode računa o kontracepciji i zaštiti od seksualno prenosivih bolesti, pa i to stvara svojevrstan pritisak i smanjuje mogućnost za potpuno prepuštanje seksualnom uživanju.

Seksualno opredeljenje je takođe jedan od uzroka nezadovoljstva vezom i seksom, pa ga samim tim možemo svrstati među uzroke anorgazmije.

Zdravstveni uzroci

Postoje lekovi koji mogu negativno uticati na seksualnu želju i na doživljavanje orgazma, kao što su neki antidepresivi, kao i neki lekovi za sniženje povišenog krvnog pritiska.

Hronične bolesti ili fizičke traume takođe mogu uzrokovati anorgazmiju. Tako na primer gluvoća, dijabetes ili multipla skleroza mogu uzrokovati lošiju reakciju na seksualne stimuluse i slabiju uzbuđenost. Povrede u predelu karlice, histerektomija, povrede u predelu kičmenog stuba, sve mogu biti uzrok nemogućnosti doživljavanja orgazma.

U svim ovim slučajevima, bitno je problemu pristupiti individualno, konsultovati zdravstvene stručnjake i pažljivo i postepeno uspostavljati ravnotežu u seksualnom životu.

—————

U najvećem broju slučajeva rešenje postoji. Nisu svi uzroci isti, neki su ireverzibilni, dok se drugi mogu ukloniti sa samo malo treninga i truda. U sledećem blogu opisaćemo načine na koje se možete boriti protiv anorgazmije.

Orgazam, naravno, nije jedino dobro u seksu, ali zašto bi iko bio uskraćen za taj oblik uživanja?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *