Crveno za zdravo srce!

crveno-za-zdravo-srceDrage moje: naučite da volite svoje srce! Kako to? Pitaće se možda neke od vas. Lepo, odgovoriću. Pretpostavljam da sve mnogo više razmišljate o problemima srca u ljubavi nego što se bavite problemom vašeg srca zdravstveno. Da li sam u pravu? U velikom procentu verovatnoća da jesam. A kad se već bliži dan zaljubljenih, sledeći put kad pomislite da li vas vaš partner voli zapitajte se koliko vi volite sebe i svoje zdravlje. Jedete li redovno ili pomalo preskačete doručak? Krećete li se i koliko? Vežbate li? O tome da ne pričam. Da li u svoj organizam unosite sve one tako važne materije kojima nas „bombarduju“ da treba da ih konzumiramo? Vitamini, minerali, vlakna, voće, povrće, riba i tako to? Ili „štrumfujete“ pomalo kada su te stvari u pitanju? Postoji li način da sebi obećate da ćete „od sutra stvarno početi da se bavite svojim zdravljem“? Hajde da vidimo!

Mlade žene retko obolevaju od bolesti srca zato što ih od toga štite prevashodno polni hormoni. Sve te doze estrogena i progesterona čine od vas „zdravu buduću majku“, tako da, dokle god ste pod uticajem ovih hormona, skoro da nemate razloga za brigu od kardiovaskularnih oboljenja, osim naravno kod urođenih srčanih mana, ali to je već neka druga tema. Za razliku od muških, koji su tokom celog života pod mnogo većim rizikom jer na njih utiču neki drugi hormoni, prvenstveno testosteron i više adrenalina, a ne bi me čudilo da je tu i kortizol umešao svoje prste kao stresni hormon br.1. Sve to čini da vaše srce bude pod konstantnim naporom. Ali kad se ove tegobe jave kod žena, one se mnogo teže leče i ozbiljnije manifestuju! E sad, ok. To je majka priroda i tu ništa ne možemo. Ali šta je ono što mi možemo da uradimo? Kako da, ako i ne pobedimo, barem pokušamo da blago nadmudrimo majku prirodu?

U SAD se puno bave ovim problemom zato što su kod njih bolesti srca br. 1 ubice žena. Zabeležen je čak i slučaj trudnice koja je samo mislila da joj se zakomplikovala trudnoća a ispalo je da ima srčanih problema! Što je i bio povod da skrenem pažnju i domaćoj javnosti i damama da se saberu na tu temu. Kao uostalom npr. i kod ginekoloških problema, i ovde u Srbiji, žene se sete da potraže lekarsku pomoć tek kada već imaju uznapredovale tegobe, dakle, kad ih zaista urgentno ometaju u svakodnevnim obavezama. I prag bola im je viši pa će lakše sebe ubediti da „im nije ništa“. Varate se!

  1. Obratite pažnju na sitne znake koji se konstantno uzastopno javljaju i slušajte svoju intuiciju. (bol u grudima, visok pritisak, kratak dah, neuobičajen premor, kočenje vilice). Ako sumnjate da vam je nešto i ta misao vas ne napušta, verovatno vam i jeste nešto. A čak i da nije, bolje idite proverite pa se smirite, nego da se „stresirate“ i nadate da će spontano proći. Neće.

  2. Pušači ovo ne vole da čuju, ali istina je: konzumacija duvana povećava i do 10 puta rizik od oboljevanja srca čak i kod mlađe populacije. Ali i prekomerna težina i dijabetes, takođe. Zato je važno ono o ishrani… Dakle, otarasite se gaziranog i prezaslađenog pića, kako znate i umete! Bolje popijte čašu vode i pojedite voće! I dobre vesti: oko 80% verovatnoće je da ćete preduprediti faktore rizika ukoliko na vreme otkrijete simptome i promenite životne navike u ishrani, spavanju, redukujete stres itd.

Hajde sada da razotkrijemo najvažnije mitove!

  1. Bolesti srca su muške, žene su pod većim rizikom od raka.
    Netačno! Svaka treća žena u SAD umre od bolesti srca! (a oni spadaju u razvijene države!)

  2. Bolesti srca su za stare. Ne! Ako vodite pasivan način života, u kasnijoj dobi ste pod 20% većim rizikom da obolite!

  3. Ako je žena mršava ne treba da se brine. Ne! Možete biti mršavi pa i dalje imati visok holesterol!

  4. Nemate nijedan simptom. Proverite! Pa, simptomi variraju od osobe do osobe a čak 64% žena koje su umrle od srca u svom dosijeu kod lekara nisu prethodno prijavile nijedan simptom!

  5. Ako imate istoriju koronarnih bolesti u porodici, tu se ne može ništa. Ne odustajte! Veliki procenat žena je spaslo svoje živote od srčanih oboljenja snagom svoje volje.

Zašto i vi ne probate? Krenite u akciju!

Budite dobre i proširite ovu vest svojim najmilijima: porodici, prijateljima, komšijama. Pokažimo im koliko smo samosvesne, jake i zdrave.

Hajde da u susret proleću probamo da ojačamo svoje srce.

Pozdravlja vas Milica

(Povodom 7. februara, dana borbe protiv srčanih oboljenja kod žena u SAD!)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *