Dlačice oko bradavica – kako se boriti?

Dlake oko bradavicaUh, koliko ih mrzimo. Sve te dlake na sve strane. Na predlog jedne naše čitateljke, danas ćemo pričati o jednoj lepoj temi: dlakama na grudima, oko bradavice. Nezgodna tema, niko ne voli da priča o tome, niti da prizna da ih ima, osim u razgovoru sa kozmetičarem. Međutim, znajte da ih skoro sve žene imaju. Kod nekih su izraženije, kod nekih manje upadljive. Zbog fluktuacije hormona u toku života, ne postoji žena kojoj se makar jednom u žiotu neće javiti ove nezgodne dlačice. Pa, evo nekih informacija koje vam mogu biti od koristi.

Uzroci pojave dlačica oko bradavice

Polni hormoni ovde igraju ključnu ulogu. Dlačice se mogu javiti prvi put u pubertetu, u toku trudnoće, u menopauzi… Kod nekih žena zapravo u menopauzi ove dlake prestanu da rastu. Neke žene svetlije boje dlaka neće ceo život ni obratiti pažnju na njih. Međutim, postoje patološka stanja u kojima je maljavost povećana (poremećaji tiroidnih hormona, neki tumori…). Ukoliko se odjednom pojavi mnogo dlaka, ili se pojave direktno na bradavici, umesto oko nje, obavezno se javite lekaru kako biste eliminisali mogućnost bolesti, a tek kasnije razmišljajte na koji način da ih uklonite. Njihovo uklanjanje ne bi trebalo uzimati tako olako, jer je ipak u pitanju osetljivo područje areole, koje sadrži dosta žlezda i sklono je upalama i infekcijama.

Kako ukloniti dlačice sa grudi

Prvo razmislite – da li je to potrebno? Jednom davno sam pričala sa nekim muškim društvom na ovu temu (ne pitajte me kako je do toga došlo), a ono što sam čula me je prilično iznenadilo. „Da, moja devojka ima dlačice na grudima ali mi one ne smetaju. Tako su meke i nežne da zaista nije potrebno da ih skida…“ Naravno, sigurna sam da nisu svi muškarci istog mišljenja, kao i da nisu sve dlake iste. Pa hajdemo onda redom… Ako baš morate, evo ideja šta da uradite sa njima.

 1. Izbeljivanje
  Najblaža metoda, delotvorna samo u slučaju da ste svetle puti. Korišćenje sredstava na bazi vodonik peroksida može izbeleti vaše dlake tako da budu svetlije od vašeg tena, pa nekad čak i uočljivije nego što su bile u startu.
 2. Sečenje makazicama
  Najbezbednija metoda – a nije ni bolna (osim ako ste smotane, pa se posečete). Ipak, imajte u vidu da kad ovo počnete da radite, morate da nastavite redovno: dlaka će izrasti opet, najverovatnije za par nedelja. Mоžda čak deblja i upadljivija.
 3. Čupkanje pincetom
  Ako ih imate samo par komada – možete ih ukloniti na ovaj način. Trebalo bi da imate dobru pincetu, da je dezinfikujete pre nego što počnete i da uvek vučete dlaku u pravcu rasta. Na taj način lakše ćete je iščupati iz korena. Preporučuje se takođe da ovo radite nakon tuširanja, kada su pore raširene, a koža čista. Međutim, od vode i sama dlaka postaje krta, pa morate više da pazite da je ne pokidate. Ukoliko pokidate dlaku, postoji opasnost da će urasti i napraviti vam problem, tako da ja ovu metodu ne bih preporučila.
 4. Uklanjanje voskom
  Kada ih imate više i mnogo vas nerviraju, možete se odlučiti da ih sve odjednom skinete voskom. Konsultujte se sa svojim kozmetičarem da li vašoj koži više odgovara topli ili hladni – iako ja uvek navijam za topli. Jednostavno, kad se koža zagreje toplim voskom, pore se rašire, dlaka lakše izlazi, manje boli, a najčešće je dovoljno samo jednom preći površinu; hladan vosak se lepi za kožu, pa je potrebno više „čupanja“ da bi se uklonio, što izaziva dodatnu iritaciju. Ako ne želite da idete kod kozmetičara, koristite samo čist vosak za nausnice, a pazite i na temperaturu, kako se ne biste opekli. Ovo područje je mnogo osetljivije od nausnica. Dlačice će ponovo izrasti za 3-4 nedelje…
 5. Uklanjanje laserom
  Ne znate kako da živite od dlaka? Ne želite da mislite na njih godinama? Proverite sa certifikovanim specijalistom za lasersko uklanjanje malja. Ne može kod svih ovaj tip epilacije da uspe. Idealno je da imate vrlo svetao ten i vrlo tamne dlake. Međutim, nakon uništenja postojećih folikula dlake, niko vam ne može garantovati da se novi neće stvoriti. Pre ili kasnije, dlake će se opet pojaviti – ali ćete verovatno biti mirni nekoliko godina.
 6. Elektroliza
  Ova metoda se preporučuje za trajno uklanjanje malja oko bradavica. Opet, budite sigurni da razgovarate sa certifikovanim specijalistom. Elektroliza je bolna, a može izazvati i iritaciju, pa se nekad savetuju i anestetske kreme radi lakšeg podnošenja tretmana. „Strujica“ koja se propušta uništava folikul dlake, ali, kao što rekoh gore, niko vam ne može garantovati da se novi folikuli nikad neće javiti.

Veliko NE brijanju. Osim što će ojačati dlake, pa ćete početi da grebete, postoji i velika šansa, zbog nezgodne anatomije, da se posečete i napravite sebi problem.

A kad već pričamo…

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *