Žica od brusa je samo vrh ledenog brega, nemoj biti Titanik

GrudiKroz istoriju model ženske lepote se menjao od bucmastih gospođa na sofama iznad kojih lete anđeli do anoreksičnih manekenki. Konkretno, u poslednje vreme sam primetio trend velikih zadnjica. Mogu vam reći, nikada mi neće biti jasno kako nekome može da bude dobra riba Kim Kardašijan dok sedi istovremeno na stolici za stolom dok pijete kafu i barskoj stolici za šankom u susednom kafiću.

Ako do sada niste shvatili, ja sam čovek grudi.

Inače, muškarci se dele na one koji su fanovi grudi, one koji su fanovi zadnjice i treće, koji lažu da ovakva podela ne postoji.

Sve ovo me navelo da se zapitam: A šta ja stvarno znam o grudima?! Ispostavilo se samo da jednom rukom otkopčam brus i da su glavna prepreka u konverzaciji ako sedite preko puta devojke sa raskopčanim dugmetom viška.

I dok ja razmišljam da li je već primetila da ne skidam pogled sa dekoltea, ona je razmišljala o tome kako je bode žica od brusa. Pa ju je namestila. Uvek je nameste. I dok ti misliš kako te provocira, sve o čemu ona misli je kako je onda kada je Bog delio grudi trebalo da bude u redu za zadnjicu. Osim ako nije jednostavno full package. Onda te stvarno samo loži.

Ali, budite uvereni da ni devojke bez velikih grudi ne spavaju mirno. One su jednostavno ljubomorne. Dobre noge možeš da pokažeš tek kada ustaneš od stola, ako lik već ne gleda preko kafića u neki drugi dekolte.

Ne znam da li je ovo šovinizam, ali znam da je sve prethodno ispisano samo vrh ledenog brega što se tiče problema sa grudima. Znate li vi uopšte da se samo negde oko 10% mase ledenog brega nalazi iznad vode dok je sve ostalo pod vodom?! Nije Titanik tek onako potonuo. Niti je najveći problem žica koja bode, devojke.

Statistike kažu da svaka 12. žena u Srbiji oboli od raka dojke, a da godišnje 1500 žena umre jer nisu išle na pregled redovno. Pretvoriću vam ove brojeve u reči i ispisati na papir: Ovo su strašni podaci. Utoliko strašniji kada se zna da 90% žena može da se izvuče ukoliko na vreme otkrije rak dojke.

Postoji nekoliko metoda kojima možete da se podvrgnete. Samopregled. Profesionalna palpacija. Mamografija.

Samopregled
Photo credit: Foter / Public domain

Prva podrazumeva seriju pokreta koje nisam mogao baš najbolje da razumem i koji verovatno podsećaju na karate poteze ako se izvedu pravilo, ali je svakako najlakše primenjiva. Izguglajte, prepipajte grudi, ili još bolje, pustite partnera da uradi to umesto vas. Pa kada otkrijete da nema nikakvih zadebljanja, ispupčenja ili otoka, slavite zajedno do duboko u noć.

Profesionalna palpacija je nešto što gotovo svaki ginekolog sam traži da uradi kada se pojavite na njegovim vratima. Ako je žensko, podsetite je. Muškarac neće propustiti tako nešto.

Na kraju tu je i mamografija koja u suštini predstavlja rendgenski snimak dojke i najpouzdanija je metoda za detekciju raka dojke. Postoji nekoliko kampanja u Srbiji koje se sprovode u cilju prevencije. Potražite ih. Često je besplatno. Uradite to.

I ne samo ako imate BRCA1 gen kao Anđelina Džouli ili baku koja je imala isti problem. Rak dojke dobijaju i žene koje nisu rađale decu, češće od onih koje jesu, a treba paziti i ukoliko koristite kontraceptivne pilule – rizik nestaje tek nakon 10 godina od prestanka korišćenja. Nekada je povezan sa drugim tipovima raka. Nekada dolazi sam. Može zahvatiti i obe dojke.

Neki izvori tvrde čak i da masna hrana i velike količine mesa u ishrani mogu da dovedu do nastanka raka.

Zašto razmišljati o svemu tome?! Zašto znati napamet listu svih slavnih žena koje su imale problem i izborile se sa njim?! Ne želiš da budeš ni Sintija Nikson, ni Martina Navratilova, ni Olivija Njutn Džon. Ne u ovom svetlu. Jednostavno ne želiš da upotrebiš reč mastektomija osim ako ne raspravljaš o tome da to nije Anđelinin marketinški trik nego smanjivanje rizika sa 86% na ispod 5%.

Dekolte
Photo credit: miss pupik / Foter / CC BY

Ovo vam govorim kao prijatelj grudi. Jednostavno, poslušajte me.

Ako me ne poslušate, jednostavno ću morati da gledam onu ribu iz kafića pravo u oči, a onda da je pustim da joj proradi sujeta i da pobedi samu sebe.

Kada mi to pođe za rukom, uradiću isto i sa vama. Iskoristiću vašu sujetu i vaš inat u vašu korist i reći ću vam da su grudi kao deca. Za muškarce zabava, a za žene odgovornost. To će značiti da ste loše majke, ako me ne poslušate.

A to je nešto što ni jedna žena nikada ne želi da čuje.

Istaknuta slika: Frankensteinnn / Foter / CC BY

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *