Dojenjem protiv raka dojke

dojenje-i-rak-dojkeDanas se u Srbiji prvi put obeležava Nacionalni dan borbe protiv raka dojke, 20. mart. A da li znate da dojenje umanjuje rizik od dobijanja raka dojke?

Smatra se da je hormon estrogen zaslužan za 80% slučajeva raka dojke. Upravo iz ovog razloga se kontracepcija na bazi estrogena ne preporučuje u slučajevima istorije ove bolesti u porodici. Međutim, ne dovodi vas u rizik samo terapija estrogenom, već i vaši normalni nivoi ovog hormona u toku života. Kao i svaki drugi hormon, i nivoi estrogena variraju na dnevnom i mesečnom nivou, imaju neke fluktuacije u toku godine, ali se značajno menjaju u različitim životnim dobima.

Kakve veze dojenje ima sa estrogenom?

Nivo estrogena je značajno smanjen u trudnoći i dojenju. Studija izvedena u Kini pokazala je da je kod žena koje su dojile 6 godina (ako mene pitate, to je preterivanje) incidenca obolelih od raka dojke smanjena za 63%. Međutim, naravno da ne morate da dojite dete dok ne krene u školu, godinu do dve dana je sasvim dovoljno. Efekat dojenja je kumulativan, tako da ako imate troje dece i svako dojite po godinu i po dana, to je već 4.5 godine. Svakako dovoljno da umanjite sebi mogućnost ove neprijatne, ali i izlečive (ukoliko se otkrije na vreme), bolesti.

Šta još smanjuje rizik od raka dojke?

Prva trudnoća pre tridesete godine smanjuje ukupan broj menstrualnih ciklusa u životu, pa samim tim i izloženost estrogenu u toku života. Takođe, naučnici smatraju da kancerogene materije koje se inače akumuliraju u masnom tkivu dojke, u toku dojenja nemaju mogućnost te akumulacije zbog povećanja zapremine mlečnih kanala. Postoji i teorija da su ćelije tkiva dojke u toku dojenja izmenjene na taj način da nisu podložne mutacijama koje izazivaju rak.

Iako nisam našla objašnjenje za ovu pojavu, izgleda da se rizik smanjuje i kod žena koje su, kao bebe, bile dojene duže.

Smanjili smo rizik, jesmo li sada bezbedni?

Naravno da nismo. Rizik jeste smanjen, ali verovatnoća je daleko od nule. Najvažnije (i najlakše) što za sebe možete uraditi (i morate redovno raditi) je samopregled dojke. Rak dojke je izlečiv. Operacija, hemoterapija, hormonska terapija… različiti vidovi lečenja koji sa manjom ili većom uspešnošću leče obolele od raka dojke, svi u osnovi imaju rano otkrivene simptome i potvrđene promene na tkivu.

Ako ne znate kako se vrši samopregled dojke, preuzmite našu e-publikaciju sa uputstvima.
Pozdrav, Lana

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *