Dragi, moramo da razgovaramo…o prošlosti

Zaljubljeni par
Photo credit: rox sm / Foter / CC BY-SA

Svi smo ili već prošli ili ćemo tek proći kroz ovaj, uglavnom nemili razgovor. Kada upoznamo nekoga ko nam se svidi, prvi izlazak, drugi, peti, dođemo do trenutka da želimo da objavimo svetu da smo u vezi… Znate već kako to ide. U nekom trenutku dođe na red i priča o prošlosti. Pritom ne mislim na to u koju ste školu išli i gde ste odrasli – već sa koliko ste seksualnih partnera bili. Većina nas bi volela da izbegne ovakav razgovor i to iz različitih pobuda – neko zbog stida, neko zato što bi da prikrije svoju prošlost, neko se plaši da sazna šta se krije iza novog partnera. Šta god da je razlog, od ovog razgovora nema bežanja.

Ukoliko svom partneru prećutite važne informacije iz svoje prošlosti, kasnije vam se to može itekako obiti o glavu. Može se desiti da se partner oseti iznevereno i izigrano ukoliko sazna nešto drugačiju istinu od one vizije o vama u koju je on verovao. Kakvu god sliku želeli da stvorite o sebi, ona ne može dugo trajati ako nije istinita. U vezi sa drugom osobom, pogotovo ako se veza pretvori u zajednički život, karte ne mogu zauvek ostati sakrivene. Pre ili kasnije, vaš partner će shvatiti ko ste zapravo. Ako se ta spoznaja ne slaže sa slikom o sebi koju ste do tada brižljivo gradili, velika je verovatnoća da druga osoba neće imati razumevanja za vašu strategiju. Na kraju krajeva, pogledajte stvari iz drugog ugla – kako biste se vi osećali na njegovom mestu?

Jednom iznevereno poverenje se vrlo teško vraća. Zato mudro odaberite trenutak da pokažete svoje karte. Iskrenost u pravo vreme može ojačati vašu vezu više nego što biste očekivali.

Daću vam par saveta kako da ovakvi razgovori proteknu bez povređenih osećanja, a sve u cilju građenja stabilne veze zasnovane na iskrenosti.

Izaberite pravi trenutak da razgovarate sa svojim partnerom o svojoj i o njegovoj prošlosti. Važno je da razgovor o polnim bolestima i testovima na njih obavite pre prvog seksa kako biste zaštitili i svoje i njegovo zdravlje.

Što se seksualnih partnera tiče, pravo vreme da povedete ovaj razgovor je negde između faze “Mi se samo viđamo” i “Mi smo u vezi”. Odaberite trenutak kada ste oboje opušteni, na nekom mirnom mestu, kada ste sami i imate dovoljno vremena za neusiljen razgovor.

Vaš dragi ne mora znati za svaku malu aferu koju ste imali tokom svojih studentskih dana, niti mora da zna za imena i tačne proporcije vaših partnera. Ono što bi trebalo da kažete jedno drugom jeste sa koliko ste seksualnih partnera bili i da li ste koristili zaštitu tokom svakog odnosa. Budite otvoreni za odgovor koji ćete dobiti od njega – ukoliko je njegov broj partnerki veći nego što ste očekivali, ne osuđujte ga. Sve dok ste sigurni da nema seksualno prenosivih bolesti o kojima treba da brinete, nema razloga da njegova ili vaša prošlost predstavljaju teret vašoj trenutnoj vezi.

Moj savet vam je da pritom porazgovarate i o vezama koje su vam nešto značile u prošlosti. Da pojasnim – možda ste imali desetinu seksualnih partnera, ali samo jednu ili dve veze sa osobama u koje ste bile zaista zaljubljene. Ako još uvek viđate te osobe ili ste ostali prijatelji nakon raskida, vaš novi partner bi trebalo da zna za njih. Nemojte dovoditi svog partnera u položaj da nakon nekoliko meseci izlazaka sa društvom u kom je i vaš bivši, shvati da niste bili potpuno iskreni. Osećaće se nasamareno i osramoćeno.

Zlatno pravilo kojim se treba voditi u vezi je – postavite se prema drugoj osobi onako kako želite da se ona postavi prema vama.

Ako krijete svoju prošlost, ne možete očekivati da druga osoba bude potpuno iskrena. Zato samo hrabro i ne stidite se svojih mlađih dana – partner koji vas voli i poštuje neće vas osuđivati zbog života koji ste vodili pre njega. Jedino što je važno jeste život koji gradite zajedno. Prošlost se tako i zove zato što je već – prošla.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *