Ima li spasa od ambrozije?!

Alergija na ambroziju

Nisam vidovita i ne umem da čitam misli, ali javlja mi se da vi najverovatnije spadate u jednu od dve grupe ljudi – totalnih srećnika i onih sa malo manje sreće u rukavu. Ako spadate u prvu grupu, onda avgust i početak septembra provodite u stanju potpunog blaženstva, odlazeći na bazen ili jezero, praveći piknike i roštilj u prirodi sa društvom, šetajući satima po izletištima sa svojim psom ili igrajući sportove na pesku, na vodi, na livadi – vama je svejedno, pošto nema prepreke uživanju. Međutim, ako vas je Majka priroda nagradila imunim sistemom koji je osetljiv na prisustvo polena u vazduhu, onda je kraj leta za vas najgori period godine. Ni ne pomišljate na izlete u prirodu – da se nađete na procvetaloj livadi verovatno bi i to malo prohodnosti disajnih puteva prestalo.

Što je najgore, nisu samo procvetale livade opasnost za vas. Kada ste prvi put primetili simptome alergije, malo ste guglovali svoj problem i konstatovali da je u pitanju alergija na ambroziju, čini se najomraženiju biljku na ovim prostorima, a i šire. Članci sa popularnih portala i web-prezentacija dnevne štampe savetovali su vas da nikako ne izlazite napolje dok cveta ambrozija, da ne otvarate prozore, kako u kući tako i u atomobilu, i da sve klima uređaje opremite HEPA filterima. Ako ste pokušali da se pridržavate ovih saveta, verovatno ste vrlo brzo postali potpuno depresivni. Dok napolju sija sunce i vaši prijatelji uživaju u blagodetima prirode, vi ste ograničeni na sedenje u kući, a jedino se možete ponadati da izađete u šetnju nakon kiše. Pritom verovatno nemate problema sa disanjem, ali zato vaš kvalitet života pati. Itekako.

Šta nam je onda činiti? Kako se spasiti od ambrozije?

Da ne biste živeli kao pustinjak u sopstvenoj kući, nudim vam korak-po-korak vodič kroz svet alergija na polen – konkretno u ovom slučaju pričamo o ambroziji, ali se sličan princip može primeniti na alergiju na polen uopšte. Dakle, korak prvi…

Ambrozija
Fotografija preuzeta sa Wikipedia

Prepoznajte ambroziju

Da biste se uspešno borili protiv neprijatelja, najpre je neophodno da ga dobro upoznate. Ambrozija je vrlo rasprostranjen korov, a odrasla biljka može biti visoka i do 1,5m. Stablo je razgranato i prekriveno sitnim dlačicama, a listovi su izreckani. Na vrhu biljke primetićete cvasti sa sitnim zelenkastim pojedinačnim cvetovima grupisanim oko centralne stabljike. Verovali ili ne, ambrozija spada u istu porodicu biljaka kao i neven, suncokret, artičoke, ehinacea i druge korisne biljke koje koristimo svakodnevno. Problem sa ambrozijom je to što se vrlo brzo širi i teško ju je kontrolisati, pa ako je primetite u bašti, momentalno se bacite u bitku sa ovim korovom. Naravno, ako ste alergični, zamolite nekog drugog da to obavi umesto vas.

 

Budite obavešteni

Nivo polena u vazduhu
Izveštaj Agencije za zaštitu životne sredine za period od 15. do 21.08.2016.

Ključ života sa alergijama jesu planiranje i prevencija, a da biste bili uspešni u tome, morate imati činjenice. Puno korisnih podataka ćete pronaći na sajtu Agencije za zaštitu životne sredine koja objavljuje nedeljne izveštaje o nivou polena, kao i na  ovom sajtu – u pitanju je kalendar polena Laboratorije za palinologiju Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu, na kom ćete naći informacije o nivou polena u vazduhu širom Srbije. Sajt nudi i aplikaciju za vaš telefon, kako biste mogli da svakodnevno pratite nivo polena, kao i lični polen dnevnik koji će vam pomoći oko praćenja simptoma i prepoznavanja okidača alergije.

Pripremite se na vreme

Ako počnete da vodite dnevnik, nakon nekog vremena prepoznaćete koji su to okidači koji vam izazivaju alergijske simptome i kada se najčešće javljaju. Posavetujte se sa svojim lekarom oko preventivne terapije – antihistamini su grupa lekova koja se najčešće primenjuje i kao preventiva i kao tretman, i to na taj način što počinjete sa primenom i do sedam dana pre početka cvetanja ambrozije (ili druge biljke koja vam izaziva tegobe), a određene, kratkodelujuće oblike antihistamina možete uzimati i po potrebi, na primer pola sata pre odlaska na izlet. O svemu ovome detaljnije se posavetujte sa svojim lekarom ili farmaceutom.

Olakšajte simptome

Nažalost, alergija se ne leči, već se sa njom živi, pa je izuzetno važno da pronađete preparate koji će vam olakšati disanje, smanjiti curenje i zapušenost nosa i omogućiti vam da nastavite sa normalnim životom uprkos polenu. Mnogi preparati imaju ograničen period korišćenja nakon kog morate napraviti pauzu kako ne bi došlo do razvoja neželjenih simptoma. Jedno moguće rešenje jeste rastvor morske soli koji, za razliku od klasičnih kapi za nos, neće dovesti do atrofije sluzokože nosa, već će samo ubrzati njen oporavak. Hipertonični rastvori morske soli izvlače vodu iz sluznice i na taj način smanjuju njenu natečenost i olakšavaju disanje, a bezbedni su za korišćenje i preventivno, i kada se simptomi već jave.

Ne zaboravite i da obnovite gradivo – u ovom tekstu obradili smo sve mere predostrožnosti koje treba preduzeti u sezoni alergija, a s obzirom da je kraj avgusta/početak septembra period kada ambrozija hara našim predelima, nije zgoreg podsetiti se kako da se pravilno zaštitite.

Uživajte u prirodi punim plućima – u inat ambroziji!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *