Suvoća očiju – krivo je more?

Suvoca ociju

Odlaskom na odmor, znamo da je potrebno zaštiti kožu tokom sunčanja, kao i negovati je nakon izlaganja sve jačim sunčevim zracima. I našim očima je potrebna dodatna nega. Ne zaboravimo da ih  zaštitimo u letnjim mesecima kada su uzročnici iritacije očiju na svakom koraku.

Sećate se teksta o mom “minusu do guše”? Mnogima će zvučati banalno, ali suve oči mogu da poremete normalno funkcionisanje u toku leta. Taman kada pomislite da slede dani odmora, uživanja i potpune opuštenosti, suvoća očiju nas često uveri u suprotno. Zbog toga što nosim kontaktna sočiva, faktori za pojavu sve češćeg problema su još veći. U toku letnjim meseci, želimo da što lepše izgledamo. Ne samo da će zbog crvenila očiju biti narušena estetika već i zdravlje, što je najbitnije zar ne?

Sećate se podužeg spiska svih uzročnika iritacije oka? Elem, u toku vrelih dana ne možemo izbeći boravak u klimatizovanim prostorijama, ma koliko se trudili. Suv i hladan vazduh dočekaće nas u kancelarijama, kafićima, restoranima, kod kuće, pa čak i u prevozu gde će vam obično hladan vazduh ići direktno u oči.

Ako odmor provodite na moru, slanu vodu nikako ne možete da zaobiđete. Jedino da se ne kupate, ali kako odleti? Izloženost slanoj vodi može da dovede do crvenila i iritacije oka. Pri ronjenju i nenošenju maske po vodom, pri vodenim egzibicijama, skakanju u vodu i drugim zabavnim aktivnostima, ovi simptomi će vam se zagarantovano pojaviti u nekom trenutku. Verovatno kada ih najmanje očekujete.

Takođe, ako ste ljubitelj peščanih plaža, budite na oprezu! Vetar može da nanese česticu peska u oko, a scenario koji dobro poznajete je sledeći: peckanje, svrab, crvenilo i druge neprijatnosti. U tom slučaju, brzo nanesite kapljice za oči i trepćite da biste isprali i dezinfikovali oko. Nakon toga, moćićete da se vratite izležavanju na plaži.

Uz relaksaciju i opuštanje moždanih vijuga, uvek nam je veran partner knjiga. Obožavam da čitam. Još kao mala letnje raspuste sam provodila udubljena u priče junaka knjiga. Čitanje i leškarenje u ležaljci je navika koju ne nameravam da promenim. Obazriva sam kada je u pitanju čitanje u neosvetljenim prostorijama, koje izaziva pojavu simptoma suvoće očiju. Dužim gledanjem i koncentrisanjem u jednu tačku nastaje zamućenost vida. U tom slučaju dešava se da zaboravljamo da trepćemo, što sprečava osvežavanje očiju. Ako su vam oči umorne i crvene, osećate grebanje u očima, imate pojačanu sluz u obliku niti ili vam je vid zamagljen, možda ste i vi žrtva preteranog naprezanja očiju.

Citanje na plazi

Pored uživanja u dobroj knjizi, zavisnik sam i od Instagrama. Gledanje fotografija do kasno u noć dok su ostali već zaspali, skrolovanje do mile volje je dobar put do nastanka crvenih, nadutih očiju.

Da ne zaboravim da napomenem još nešto – hlor u bazenima ne samo da suši kožu tela već i oči! Poznato je da plivači nemaju samo problema sa pojavom plivačkog uha, već i sa iritiranim crvenim očima.

Moj odmor tek sledi. Planiram da uživam u čarima mora, da skačem u vodu, ronim, plivam, sunčam se, gledam u zalazak sunca, čitam knjigu pored bazena, ali kako ću sve to ako me peckaju oči?

Jedino rešenje za probleme suvih očiju su veštačke suze.

“Neee, neću plakati… Srce mi je puno radosti!” Zašto? Pronašla sam kapljice koje mi pomažu. Jeeej! Doviđenja peckanje, doviđenja umorne oči. Dobar dan svete!

Zašto koristim kapljice – veštačke suze?

Sem što mi osvežavaju oči, unapređenom formulacijom rastvora moje oči su zaštićene od spoljašnjih uticaja – klime, prašine, slane vodi i sl.. Koristim ih po potrebi – do tri puta na dan. Kada nanosim po dve kapljice, obavezno trepnem nekoliko puta da bih isprala i dezinfikovala oko.

Veštačke suze sadrže prečišćenu vodu i sastojke koji delotvorno utiču na površinu oka. Pored toga što dobro vlaže oči i doprinose udobnosti, štite ih i od pretranog umaranja i nastanka novih simptoma iritacije.

Šta da vam kažem, kada je moja jedina briga pred polazak na more da li u avion dopuštaju kapljice za oči. Šta da radim ako mi ih oduzmu iz ručnog prtljaga?

Očekujte izveštaj nakon povratka s mog odmora. Nadam se da neću biti osuđena na to da kao Japanci sve fotkam i gledam gde sam bila tek kada dođem kući? 🙂

Do sledećeg posta, jedan veliki morski pozdrav!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *