Bogatstvo koje se krije u morskoj vodi

 

morska voda

U proseku, sadržaj soli/salanitet morske vode u okeanima je 3,5% (35g/L).

To znači da svaki kilogram (litar) morske vode sadrži otprilike 35 grama rastvorenih soli – dominantno natrijum-hloridnih jona: Na+, Cl-. Morska voda sadrži više rastvorenih jona nego svi drugi tipovi sveže vode.

Iako morska voda poreklom iz različitih mora ima salinitet između 3,1% i 3,8%, morska voda nije jednako slana na svim mestima na svetu. Na primer, na mestima gde se morska voda susreće sa slatkom vodom kao na ušću reka u more ili blizu glečera koji se tope, morska voda posledično ima manji salanitet.

More sa najvećom koncentracijom soli na svetu je Crveno more gde visok nivo isparavanja, nizak nivo precipitacije i rečnog dotoka i ograničeno cirkulisanje vode dovode do neuobičajeno slane vode.


Da li ste znali?

Većina morske soli se oslobađa iz vulkanske aktivnosti ili je ekstrahovana iz hladnih magmatskih stena.


Ph morske vode je u opsegu od 7,5 do 8,4.

Sastav morske vode(masa) (Salanitet= 35)
Element % Element %
Kiseonik 85.84 % Sumpor 0.091 %
Vodonik 10.82 % Kalcijum 0.04 %
Hlor 1.94 % Kalijum 0.04 %
Natrijum 1.08 % Brom 0.0067 %
Magnezijum 0.1292 % Ugljenik 0.0028 %

Voda čini 97,6% morske vode. Većina suvog ostatka je natrijum-hlorid, ali prisustvo minerala i elemanata u tragovima uprkos njihovom skromnom prosustvu je naročito važno.

Morska voda nije statična. Plime i okenaske struje pokreću velike količine vode koje putuju svetom. Rezultat toga je da količina minerala i elemenata u tragovima nije konstantna i zavisi od brojnih faktora kao što su geografska lokacija, vulkanska aktivnost, zagađenje itd.


sinomarin-adultsSvo bogatstvo morske vode pronaći ćete u Sinomarin liniji.

Sinomarin® Adults je  100% prirodni, klinički proveren sprej za nos. To je hipertonični rastvor morske vode (2.3% NaCl) bogat korisnim sastojcima iz mora (mineralne soli i elementi u tragovima).

Sinomarin® Adults ublažava zapušenost nosa i pritisak u sinusima putem prirodnog mehanizma osmoze. Pomaže čišćenje i vlaženje nosnih šupljina.

Sinomarin® Adults može se  primenjivati samostalno ili u kombinaciji sa lekovima dekongestivima.

Saznajte više o Sinomarin proizvodima ovde.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *