Kako da lakše dobijete bebu? Probajte uz naših 10 saveta.

kako-dobiti-bebuDovoljno je da vodite ljubav sa partnerom, da semena tečnost završi na pravom mestu i voila! 🙂

Zapravo, nije sve baš tako jednostavno. Na ovu temu smo pisali davno, ali mi je danas nešto drugo palo na pamet: postoje i načini da poboljšate svoju plodnost! Hajde da zajedno prođemo kroz neke od njih. Možda će vam pomoći.

1. Posetite ginekologa i vodite računa o intimnoj higijeni

Prvo se uverite da je sve u redu, a zatim se potrudite da to i održite. Znajte da je neadekvatna intimna higijena gora nego nikakva! Preparati koje koristite moraju biti blagi, prirodni i odgovarajuće pH vrednosti. Na našem sajtu možete pročitati nekoliko saveta za dobru intimnu higijenu.

2. Pazite na ishranu!

Postoje namirnice koje vam mogu pomoći da povećate plodnost i da, sve u svemu, pospešite svoje zdravstveno stanje. Imajte u vidu da pesticidi i herbicidi koji se koriste u prehrambenoj industriji mogu u izvesnoj meri uticati na vaš hormonski status – možda beznačajno za vaše svakodnevno zdravlje, ali ipak može biti značajno kada je u pitanju nešto tako veliko i važno kao što je začeće. Postoje dijete specijalno koncipirane u ove svrhe – jednu od njih možete videti i ovde.

3. Pazite na kilažu!

Niska kilaža, mršavost i anoreksija mogu uticati na smanjenje plodnosti i urednost vaših ciklusa. Ukoliko previše smršate, možete primetiti izostanak ciklusa, pa možete biti sigurno da se ovo odražava i na vašu plodnost. S druge strane, višak kilograma takođe može imati loš efekat, naročito kod muškaraca, kod kojih se zbog prekomerne težine nekad smanjuje proizvodnja spermatozoida, pa samim tim i plodnost.

4. Bavite se sportom? Budite umereni!

Zdrav život ne podrazumeva svakodnevno iscrpljivanje, već umerene i dobro osmišljene vežbe. Što se muškaraca tiče, poznato je da biciklizam može dovesti do smanjenja broja spermatozoida.

5. Izbacite cigarete!

Ne čekajte da ostanete u drugom stanju da biste prestale da pušite, jer možda nećete dočekati. Pušenje ima uticaj na naše nivoe estrogena, pa može smanjiti plodnost u jednom ciklusu za 10-40%!

6. Izbacite alkoholna pića!

Redovno konzumiranje alkohola može uticati na neredovnost ciklusa i smanjenje plodnosti. Osim toga, ukoliko zatrudnite a da to ne znate, uzimanje većih količina alkohola čak i pre nego što saznate da ste u drugom stanju može dovesti do pojave tzv. fetalnog alkoholnog sindroma, poremećaja u razvoju ploda koji se kasnije ne može ispraviti.

7. Kafa, kafa, kafa, kafa!

Iako možete imati utisak da vam pomaže da ostanete budni, skoncentrisani i obavite znatno više u toku dana, kafa nekad može imati sasvim suprotan efekat: “hiperaktivnost” uzrokovana kafom može vas sprečiti da se fokusirate na ono što treba obaviti. Ili vas terati toliko često u WC, da vam zapravo smanjuje produktivnost 🙂 Nakon što sam popila svoju treću kafu za dan, moram vam reći: ako pijete više od dve kafe dnevno, vaše šanse da zatrudnite su 9 puta manje od nekog ko pije manje od toga.

8. Kontrolišite stres!

Mnogo puta do sada smo pisali na tu temu, pa bacite pogled na neke od naših saveta. Iskreno, pošto živimo u takvom svetu u kojem je nemoguće izbeći svakodnevne situacije, a jako teško sa njima izaći na kraj bez pare koja vam izlazi na uši, moj vam je savet da bacite pogled na ovaj tekst. Meni je, na primer, tih pola sata pred spavanje najznačajnije vreme za borbu protiv stresa.

9. Klimatizacija.

Da li ste znali da temperatura testisa mora biti 2-3 stepena niža nego temperatura tela, da bi dobro funkcionisali? Upravo iz ovog razloga su oni malo… pa… izdvojeni. Zato bi buduće tate trebalo da paze na odevanje, da izbegavaju uske ili sintetičke pantalone. Dobro je pa nismo više u ‘80. (mada neki modni trendovi i dalje vuku na tu stranu).

10. Vodite ljubav što češće!

Nemojte čekati ovulaciju, proveravati temperaturu, pratiti kalendar i zakazivati intimne odnose. Tako samo možete smanjiti emocije i ubiti vezu. Zapravo, idealno bi bilo ne opterećivati se uopšte time kada su plodni dani a kada ne. Ako vodite ljubav 2-3 puta nedeljno, sigurno ćete “ubosti”.

Eto, toliko od mene za danas.

Uživajte i srećno!

Pozdrav, Lana

Fotografija: ekelly89 / Foter.com / CC BY

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *