Kako ste spavali?

kako ste spavaleIskreno da vam kažem, pokušavala sam da razmišljam o drugim temama o kojima bih vam pisala danas, ali mi je na pameti jedino bio san. Većina vas koji imate decu mlađu od dve godine znate o čemu pričam. Kad je već tako, a nije mi dozvoljeno da spavam u radno vreme, onda ću vam bar napisati poneku reč o spavanju.

Da li ste znali da žene spavaju nemirnije nego muškarci?

Čuveni stereotip muškarca koji se nepokriven smrzava pored žene koja je ukrala jorgan – možda zapravo i ima neke osnove. Imajte u vidu da se krađa pokrivača često navodi kao primarni uzrok svađa u spavaćoj sobi, pa ako ikako možete, pokušajte da sredite svoj san. Pored toga, što bolje spavate, to ćete se buditi svežije, odmornije, ornije i lepše.

 • Pazite na temperaturu prostora u kojem spavate. Sobna temperatura u toku noći bi trebalo da bude između 16-19 stepeni. Ukoliko napolju nije manje od 10 stepeni, predlažem da se utoplite pod debelim jorganom i otškrinete prozor. Svež vazduh će vam pomoći da se odmorite.
 • Opustite se toplom kupkom ili tuširanjem pre spavanja. Zahvaljujući razlici u temperaturi između kupatila i spavaće sobe, vaš organizam će lakše utonuti u san.
 • Bavite se nekom fizičkom aktivnošću. Ovo je jednako važno za opšte zdravlje organizma, koliko i za san. Ne samo da ćete se fizički umoriti, smanjiti mogućnost za pojavu depresije i anksioznosti u PMS-u, već primenom pravih vežbi možete regulisati disanje i opuštanje organizma, pa će vam ovakav ritam urediti noćni san.
 • Izbegavajte kafu, crni čaj, energetska pića, čokoladu, cigarete i druge supstance koje bi vas držale budnom. Možete sami zaključiti kada smete da popijete poslednju kafu – moja je negde oko 3 popodne (i čim završim ovaj tekst idem da je napravim).
 • Izbegavajte alkohol: iako je opšte mišljenje da se lepše spava nakon čaše vina, dokazano je da je tada REM faza sna mnogo nemirnija, pa kvalitet sna značajno opada. Ukoliko duže vreme unosite veće količine alkohola, možda će čak početi da vas muče nesanice.
 • Izbegavajte tešku hranu pred spavanje. Ovo je posebno važno za žene u PMS-u kod kojih se može javiti mučnina (retko, čak i povraćanje), pa su lagani obroci mnogo pamentija opcija. Osim toga, svi smo čuli savete da poslednji obrok u toku dana ne treba da bude kasnije od 6-7. Sa današnjim tempom života ovo je teško izvodljivo, ali ako već jedete nakon tog vremena, neka to bude lako svarljiv zdrav obrok.
 • mir i tisinaIzbegavajte da spavate pod svetlom. Dan i noć svetlošću daju signale našem organizmu kada je vreme za spavanje a kada za budno stanje. Ukoliko morate da spavate u toku dana, uvek se potrudite da zamračite prostor. Izbegavajte upotrebu računara, televizora ili drugih svetlećih električnih uređaja u spavaćoj sobi. Jednom mi se desilo da sam zaspala pred računarom. Probudila sam se sa jezivom glavoboljom. Nemojte pokušavati!
 • Izbegavajte da spavate u buci. Ukoliko to nije moguće, možete probati da koristite čepiće za uši ili “beli šum”.
 • Pratite dnevnu rutinu. Kada god se neka majka požali kako joj beba ne spava kako treba, prvi savet koji će joj svi dati (a koji, zapravo, kod nekih beba NE RADI) je da pokuša da uspostavi rutinu – umirujuće aktivnosti pred spavanje, priprema za spavanje, pa zatim spavanje uvek u isto vreme. Kažu da ovo povoljno deluje i na odrasle (u šta verujem malo više nego u ono za decu), pa… pokušajte.
 • Kontrolišite nivo stresa. Ovo je lako reći, ali teško učiniti. Pokušajte sa listom koju smo vam davno pisali – bilo je tu dosta dobrih saveta za držanje stresa pod kontrolom.
 • Pokušajte da nađete pozu za spavanje koja vam najviše odgovara. Naročito ukoliko ste dobile ili ste u PMS, pa su vam svi mišići osetljivi, bole vas leđa i stomak, a grudi su vam otekle, poza u kojoj spavate može dosta da znači za zdrav i čvrst san.

Naravno, ništa od ovoga vam ne vredi ako ste u trećem tromesečju drugog stanja. Koliko god vam govorili da se naspavate jer kasnije nećete moći, teško da će vam išta pomoći.

Za kraj, još par interesantnih podataka:

 • Odraslom čoveku potrebno je između 7.5 i 9 sati sna po noći. Manje od toga može imati posledice na vaše zdravlje, koncentraciju i pamćenje (da ne pričamo o liniji i lepoti!)
 • Ne možete nadoknaditi vikendom vreme koje niste prespavali u toku nedelje.
 • Svi se budimo u toku noći nekoliko puta, bacimo pogled na okolinu da vidimo da li je sve pod kontrolom, ali se ovoga uglavnom ne sećamo.

Postoje dokazi da spavanje “u jednom cugu” nije jedini način. Ukoliko vam se dešava da se u pola noći probudite i ne možete nazad na spavanje – ne očajavajte. Možda je vreme da probate da primenite novu tehniku spavanja iz dva dela, sa aktivnostima po želji u međuvremenu, pa nam javite kako vam prija!

Pozdrav! Lana

Fotografije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *