Kako se boriti protiv suvoće očiju?

Spremna sam. Laptop je upaljen. Počinjem da pišem novi tekst. Trep, trep… Sve mi je mutno. Trljam oči. Trep, trep… Peckaju me oči. I dalje se ništa ne vidi. Trčim do wc-a. Ispiram oči, stavljam kapljice. Vraćam se za laptop i voilà! I can see! I can see!

Suvoća oka

Imam veliku dioptriju, tačnije – u minusu sam „do guše“. Kratkovidost mi se javila negde oko 10 godine, od kada sam i počela da nosim naočare. U početku sam ih retko nosila. Naravno, kao i sve devojčice u tom uzrastu, mislila sam da mi ružno stoje. Sada su mi obavezan aksesoar. A onda, kada sam sela za volan, preporučeno mi je da koristim kontaktna sočiva. Kada sam ih stavila, preporodila sam se! Moj minus i to što ništa ne vidim dok se ne približim na manje od jedan metar mi više ne predstavlja problem. Navikla sam se.

Međutim, svakodnevnim nošenjem sočiva pojavio se nezaobilazan problem – suvoća oka.

Ako nosite kontaktna sočiva znaćete zbog čega mi je ovo problem. Za sve one srećnike koji nisu dalekovidi ili kratkovidi, ova tema će zvučati besmisleno. Pomisliće: Pa trepneš par puta, protrljaš oči, umiješ se i gotovo. Možda se neće pronaći u ovom tekstu, ali varaju se.

Suvoća očiju može da se pojavi svima.

Kao što rekoh, oni koji nemaju dioptriju će ovo zanemariti, dok ćemo mi ostali pomisliti da to ima veze sa dioptrijom i odmah ćemo se baciti na rešavanje ovoga. Upravo to pokazuje i statistika: samo 14% ljudi preduzima nešto zbog suvoće očiju.

Zastrašujuća je informacija da se problem suvoće oka u poslednjih deset godina udvostručio! Šta mislite šta je najviše uticalo na to? Ne morate mnogo da mislite. Imam odgovor – kompjuter!

Sem toga, suvoća očiju nastaje i zbog:

  • čitanja u slabo osvetljenom prostoru,
  • spavanja sa sočivima (nekada sam imala posebna sočiva s kojima sam mogla da spavam, ali više to ne radim – ne, nikako!),
  • nošenja sočiva u svim prilikama (na bazenu, pri ronjenju i sl.),
  • nošenja tuđih naočara ili neodgovarajuće dioptrije,
  • starenje,
  • promena u trudnoći, dojenje, menstruacija ili menopauza,
  • zbog lekova,
  • bolesti,
  • klima uređaja i cetralnog grejanja,
  • dima cigareta.
Simptomi suvih očiju su: peckanje, grebanje, zatim nastaje crvenilo i na kraju sekret. Često se uz sve ovo dodaje i povećani umor, glavobolja, pad koncentracije i razdražljivost.

Nažalost postoji još jedna stvar koju želim sa vama da podelim. Suvoća očiju ne može da se izleči. Jedino što možemo da uradimo jeste da je trenutno uklonimo.

U poslednjih nekoliko meseci idem na aerobik. Suvoća očiju mi najviše smeta na treningu. Vid mi se zamuti, a nošenje naočara mi ne odgovara pri vežbanju. Suše mi se oči jer treniramo pod klimom i jer se dugo zagledam u jednu tačku u ogledalu. Ispričaću vam anegdotu od pre nekog dana.

Zamutio mi se vid na treningu, kao i obično. A jedino što sam mogla da vidim ispred sebe je bio natpis: „trep, trep“. Namrštila sam se, obrisala oči i to, odnosno natpis na majici moje sestre je i dalje bio ispred mene. Kada sam ugledala „trep, trep“ na njenim leđima, počela sam da trepćem u ritmu brojanja. I bilo mi je bolje.

Jednom je moja sestra dobila kompliment od suprotnog pola kako lepo trepće. Naravno, na to je nastala opšta zafrkancija, do te mere da je bila upisana na društvenim mrežama kao „trep trep“. A čak ima i majicu s tim natpisom.

Šalu na stranu, treptanje smanjuje suvoću oka. Ova prirodna pojava se javlja 10 do 15 puta u minuti. A kada smo skoncentrisani mnogo manje. Zbog čega i gledanje u kompjuter dovodi do sušenja očiju.

Evo kako se ja svakodnevno borim sa suvoćom oka: Svako jutro ispiram oči fiziološkim rastvorom. Pre nego što stavim sočiva, ispiram ih fiziološkim rastvorom i redovno menjam rastvor u kutijici. U toku dana nekoliko puta stavljam kapljice za vlažnost očiju. Pola dana nosim sočiva, a pola dana naočare.

Ali, s obzirom da moj posao podrazumeva stalno gledanje u monitor, suvoća očiju mi je još učestalija. U toku rada redovno odmaram oči. Dok istežem vrat, bacim pogled kroz prozor. Trepćem često. Time odmaram svoje očne mišiće i ne dopuštam im da se ulenje.

Radi odmaranja očiju, savetujem vam da povremeno skrećete pogled sa kompjutera ili mobilnog. Pogledajte kroz prozor ili u neki predmet udaljen barem nekoliko metara od vas. Trepnite nekoliko puta. Dok to radite, možete i da skrenete misli i malo odmorite glavu. Takođe, stavljajte kapljice za vlažnost očiju.

Ako se pridržavate onih vežbi u toku radog vremena, ne zaboravite da dok ih radite i da trepćete. (Preporučila bih vam da izbegavate pogled sa kolegama dok trepćete da ne pomisle svašta. 🙂 )

I za kraj, evo jedne moje rime:
Da vam se oči ne suše, trepćite još više!

Pozdrav!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *