Kontraceptivna pilula – za i protiv

kontraceptivne-piluleSvako od nas upoznat je sa brojnim metodama kontracepcije, i svako od nas treba da odabere onaj metod koji mu najviše odgovara. Da bismo odabrali, moramo znati dovoljno o svakoj metodi

Kontraceptivne pilule sadrže hormone estrogen i progestin (u različitim odnosima i različitim oblicima u zavisnosti od vrste koju uzimate) i ovi hormoni deluju na sledeći način: sprečavaju da jajna ćelija započne ovulaciju, čine sluzokožu manje “prijemčivom” za spermu pa je samim tim manja verovatnoća da će spermatozoid stići do jajne ćelije i, konačno, ako ova dva mehanizma zakažu, zid materice čine nepodobnim za ugradnju oplođene jajne ćelije.

Ja ću vam danas preneti šta znam o kontraceptivnim pilulama i šta je meni, svojevremeno, pomoglo da se odlučim za ovaj metod kontracepcije. A kasnije – i da se odlučim protiv.

ZA efikasnost pilule je procenjena na 99%. U praksi je to nešto malo manje, jer kad uključimo i ljudski faktor, pitanje je na koji način i koliko redovno svi prate svoju terapiju. Ipak, piti pilulu svaki dan, u isto vreme… pa može se desiti da zaboravite. Može se desiti da zbog nekih stomačnih tegoba ne dođe do potpune apsorpcije pilule iz digestivnog trakta. Sve u svemu, njena realna efikasnost je 93-97%, što je i dalje vrlo visoko za kontraceptivna sredstva.

PROTIVpilula ne štiti od polno prenosivih bolesti. Ukoliko ste u stalnoj vezi sa jednim partnerom, ako oboje imate potvrđeno da ne nosite ni jednu polno prenosivu bolest, a oboje se uzdate u delotvornost pilule, onda je to sasvim u redu. U suprotnom, pilula bi se morala koristiti u kombinaciji sa nekim sredstvom zaštite od polno prenosivih bolesti – najbolje kondomom. Kondom je sam po sebi dosta dobra kontracepcija.

ZA pilula uređuje menstrualni ciklus, čini ga redovnim (onoliko koliko ste vi redovne u njenom uzimanju), kraćim, manje bolnim. Znaćete tačno kad ćete dobiti i koliko će da traje, pa možete planirati putovanje, mora i bazene na osnovu ovoga. Većina kontraceptivnih pilula uzima se 21 dan, pa se onda pravi 7 dana pauze, za koje vreme će se javiti menstrualno krvarenje. Zapravo, davno sam čitala studiju koja je govorila o mogućnosti (i bezbednosti) neprekidnog uzimanja pilule, odlaganja ciklusa na nekoliko meseci, pa i do godinu dana. Ovakva ideja mi je delovala zastrašujuće, iako je članak zapravo govorio o tome da je uobičajen način uzimanja (21+7) određen kao najduži mogući period u kojem se ne uzimaju pilule, a da i dalje zadrže dejstvo. Govorili su o tome da je taj način uzimanja pilule nastao samo da bi kontracepcija delovala što prirodnije. Mogla bih u nekom sledećem blogu da vam napišem po koju reč na tu temu.

PROTIVmože se javiti “tačkasto” krvarenje kada mu nije vreme. Ovo može da se desi u početku uzimanja pilule, ili ukoliko se ne uzima redovno. Novije kontraceptivne pilule imaju vrlo nizak sadržaj hormona, pa je ovakav sporedan efekat retka pojava.

ZA pilula pomaže da se rešite akni i sređuje problematičnu kožu. Ovaj efekat naročito je izražen kod onih kod kojih su akne izražene. U Americi se često terapija kontraceptivnim pilulama propisuje devojčicama u pubertetu, kako bi im se sredila koža i ciklus, koji je tada često neregularan. Generalno – kako bi im se sredila podivljala hormonska slika. Nikako ne podržavam ovakvu upotrebu pilule, ali ko mene pita.

PROTIVukoliko propustite jedan dan, taj mesec vam ništa ne vredi. Popijte turu do kraja, ali ste tek od sledećeg meseca opet zaštićeni. Stručnjaci kažu da zaštita ne pada odmah na 0% (osim ako ne propustite još jednu 🙂 ), ali da li biste se šalili i sa 50%?

ZA – prelazimo u ozbiljne zdravstvene priče: studije pokazuju da uzimanje pilule smanjuje mogućnost dobijanja ciste i raka jajnika, raka materice, endometrioze. Ginekolog će Vas pitati za porodičnu anamnezu pre nego što Vam preporuči pilule. Ako u porodičnoj istoriji bolesti imate nešto od ovoga – verovatno će Vam savetovati da počnete sa korišćenjem pilula.

PROTIVstudije pokazuju da uzimanje pilule povećava rizik od raka grlića materice i raka dojke. Opet, ako u porodici imate nešto od ovih bolesti – moguće da pilula nije pravi izbor za Vas.

ZA – neke studije pokazuju pozitivne efekte kontraceptivnih pilula na multipleks sklerozu, bulimiju i gubitak kose.

PROTIV – poznato je da pilule mogu da izazovu povišen krvni pritisak, kao i pojavu krvnog ugruška. Ovaj rizik se višestruko povećava kod žena koje puše i kod žena starijih od 35 godina, pa se njima, zbog mogućih ozbiljnih posledica, pilule retko preporučuju.

ZA – vratimo se na nešto lepo. Pilula je jedno od malobrojnih kontraceptivnih sredstava koja se ne postavljaju/stavljaju neposredno pre odnosa. Samim tim, ne utiče na spontanost i intimnost odnosa. Opet napominjem – ne štiti od polno prenosivih bolesti, pa razmislite dva put pre nego što se odreknete drugih oblika zaštite.

PROTIV – postoje tvrdnje da pilula može imati negativan efekat na seksualnu želju i prirodnu lubrikaciju. O nedovoljnoj vlažnosti prilikom seksualnog odnosa smo već govorili u jednom od starih blogova. Ovo može dovesti do bolnog odnosa i povratne sprege – da se seksualna želja sve teže javlja.

Sad kad imate sve ovo u vidu – vidite same kako ćete. Pilula se jeste probila kao kontraceptivno sredstvo nad kojim devojka može sama imati kontrolu, za koje nije potrebna saglasnost partnera. Međutim pričajte sa njima svejedno. Recite im svoje mišljenje, recite im fakte za i fakte protiv. Dajte im učešća u Vašem životu, ako planirate da to bude vaš zajednički život.

Pozdrav do sledećeg pisanja!
Lana

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *