Jutro posle

love-is-weirdNa šta prvo pomislite kada se kaže “jutro posle”? Pa na pilule, naravno. Svi znamo šta su pilule za jutro posle, ili postkoitalne pilule, a mnoge od nas su u životu imale i priliku da ih uzmu. Ipak, šta tačno ove pilule rade i da li se na njih treba oslanjati u velikoj meri, to se mnogi ni ne zapitaju.

Pilule za jutro posle predstavljaju hormonske pilule koje, ako se popiju u roku od 72 sata nakon nezaštićenog seksualnog odnosa, mogu sprečiti trudnoću. Uglavnom sadrže neki progestin, kao što je levonorgestrel, koji u jednoj ili dve doze u vaš organizam unese dovoljnu količinu ovog hormona da vam na određeni način poremeti uobičajen ciklus – inhibira ovulaciju i na taj način spreči oplodnju jajne ćelije.

Ovo takođe znači da ako se rizični odnos desio tačno u vreme ovulacije, a spermatozoidi su do jajne ćelije stigli brže nego vi do apoteke… onda ih pijete uzalud.

Sigurno se sad pitate da li ima smisla piti ih posle više od par sati, da li spermatozoidi mogu da opstanu toliko unutar vagine? Vaginalna sredina je kisela, pa većina spermatozoida i “otpadne” u prvih 12 sati. Ipak, kada dospeju u grlić materice, gde su uslovi za život nešto bolji, spermatozoidi mogu da opstanu i do 7 dana čekajući jajnu ćeliju! Činjenica je da se njihova sposobnost da je oplode drastično smanjuje nakon 72 sata, ali i dalje postoji mogućnost oplodnje, ukoliko do ovulacije dođe.

Zato, ako ćete piti postkoitalne pilule, popijte ih odmah nakon odnosa. Ili što pre. Njihova efikasnost smanjuje se sa 95%, ako ih popijete u prvih 24h, na 89%, ako ih popijete nakon 72 sata. Neki kažu da bi bilo dobro imati ih među lekovima u kući, mada se ja tome definitivno protivim. One ne smeju da budu nešto na šta se oslanjate. Oslanjajte se na druge, bezbednije tipove kontracepcije: kondome (koji vas uz to i čuvaju od polno prenosivih bolesti), pilule za kontracepciju (koje predstavljaju mnogo manji hormonski šok za organizam), spiralu (ako imate stalnog partnera i ne želite da razmišljate o kontracepciji na dnevnom nivou ili od slučaja do slučaja)… Ima mnogo opcija, i najbolje bi bilo da sa svojim ginekologom porazgovarate o svim ovim metodama, pa tek onda odlučite šta je za vas najbolje.

Sporedni efekti

pillsPomenula sam gore hormonski šok za organizam. Pilula za jutro posle je upravo to: hormonski šok čiji je cilj sprečavanje jednog od prirodnih procesa u ženskom menstrualnom ciklusu: ovulaciju. Dobro znate da nam polni hormoni ne utiču samo na polne funkcije. Uzmite za primer PMS: počev od poremećaja apetita, glavobolja, mučnine, malaksalosti i čega još sve ne, pa do nervoze i netrpeljivosti prema svima i svemu. Ako se odlučite na uzimanje postkoitalne pilule, budite spremne na sve sporedne efekte:

  • mučnina
  • glavobolja
  • povraćanje
  • bol u stomaku
  • krvarenje u roku od sledećih sedam dana, ili kašnjenje menstruacije
  • zamor
  • nesvestica
  • osetljivost grudi

Malo li je?

Eto. Zato se nemojte oslanjati na ove pilule. Koristite ih samo kada baš morate.

Pozdrav,
Lana

Slike:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *