8 nebuloznih verovanja o kontracepciji…

…i još 4 verovanja koja zapravo imaju smisla!

Iako su nam danas informacije na dohvat ruke, još uvek kruže mitovi zbog kojih mnoge devojke i žene kontraceptivnu pilulu posmatraju kao đavolsku rabotu. Kao i obično, mi na IntimBlogu smo tu da razbijamo iluzije, razotkrivamo mitove i podelimo sa vama pravu istinu o intimnom zdravlju. Zato smo za vas danas pripremili spisak 8 mitova o oralnoj kontracepciji, kao i par istinitih činjenica koje verovatno niste znale. Idemo redom!

Roda i bebaVerovanje: Pilula će me zaštititi od prvog dana primene.

Naš odgovor: Pogrešno!

Većini žena je potreban čitav jedan ciklus da bi se hormoni ustalili i pilula počela da efikasno deluje. Zato većina lekara preporučuje dodatne mere zaštite tokom prvih mesec dana od početka primene pilule.

Verovanje: Kontraceptivna pilula je 100% pouzdana.

Naš odgovor: Pogrešno!

Jedini metod kontrole rađanja koji je 100% pouzdan jeste apstinencija, odnosno uzdržavanje od seksa. Svaki metod zaštite poseduje određeni stepen sigurnosti koji se razlikuje prilikom savršene upotrebe i prilikom uobičajene upotrebe, kada se metod primenjuje na pogrešan način ili se ne koristi konstantno. Pogledajte spisak popularnih metoda kontrole rađanja i izgleda za začeće tokom njihovog korišćenja:

Metod Savršena primena Uobičajena primena
Kondom 2% 18%
Pilula, flaster i prsten <1% 9%
Spirala, implanti <1% <1%
Hormonska injekcija <1% 6%
Dijafragma 6% 12%
Ženski kondom 5% 21%
Prekid odnosa 4% 27%
Standardni metod plodnih dana 1-9% 12-25%
Amenoreja tokom dojenja <2% 0.7-5%

Verovanje: Oralni kontraceptivi se koriste samo za sprečavanje neželjene trudnoće.

Naš odgovor: Pogrešno!

Pilula je najpre osmišljena kao lek za neplodnost, da bi se zatim prodavala kao lek za PMS i na kraju stigla do svoje najrasprostranjenije upotrebe. Danas se pilula koristi ne samo za sprečavanje začeća, već i za tretman policističnih jajnika i endometrioze, ublažavanje menstrualnih grčeva i regulaciju ciklusa, kod amenoreje ili izostanka menstruacije, kod izraženog predmenstrualnog sindroma, za teške oblike akni, itd.

Verovanje: Ako koristim pilulu, neću moći da zatrudnim onda kada to budem želela.

Naš odgovor: Pogrešno!

Ne postoje studije koje potvrđuju da oralni kontraceptivi smanjuju vašu plodnost. Iza ovog mita se zapravo krije potpuno logično objašnjenje – ako pilulu koristite 20 godina, a zatim pokušate da zatrudnite, uzrok poteškoćama neće biti sama pilula već vaše godine. Imajte u vidu da sa godinama plodnost opada, a samim tim i šansa za začeće. Takođe, ukoliko pilulu koristite zbog drugih problema kao što su policistični jajnici ili endometrioza, onda ova stanja mogu biti glavni uzročnici problema sa plodnošću.

Verovanje: Ako želim da zatrudnim, moram da napravim pauzu nakon primene pilule.

Naš odgovor: Pogrešno!

Zapravo, često se dešava da žene zatrudne odmah nakon prekida upotrebe oralnih kontraceptiva. Ipak, naša tela se razlikuju, pa iako nekima od nas može biti dovoljan jedan ciklus, budite spremni da može proći neko vreme nakon prekida primene pilule dok se ovulacija stabilizuje i vaše telo bude spremno za začeće.

Kontraceptivna pilula
Photo credit: / Foter / CC BY-ND

Verovanje: Potrebno je da napravim pauzu s vremena na vreme tokom korišćenja pilule.

Naš odgovor: Pogrešno!

Jedini razlog da napravite pauzu bio bi ukoliko želite da zatrudnite. Ako ste dobrog zdravlja i nemate nikakvih tegoba tokom primene pilule, nema medicinski opravdanog razloga da pauzirate.

Verovanje: Pilula može da izazove infarkt.

Naš odgovor: Delimično tačno.

Oralni kontraceptivi povećavaju rizik od stvaranja krvnih ugrušaka za 0.14%. Shvatićete da je ovo zanemarljivo kada vam kažemo da ste izloženi većem riziku od stvaranja ugrušaka tokom trudnoće nego tokom primene pilule. Važno je napomenuti da ukoliko posedujete neki od drugih faktora rizika kao što su porodična istorija kardiovaskularnih problema, gojaznost, visok krvni pritisak, oboljenje srca ili krvnih sudova, snažne migrene sa aurom, pušenje, itd. neophodno je da se posavetujete sa svojim ginekologom i odlučite se za vid kotracepcije koji vas neće izložiti riziku.

Verovanje: Moderne pilule nisu toliko bezbedne kao stariji, provereni brendovi.

Naš odgovor: Pogrešno!

Novije formulacije pilula sadrže manju količinu hormona, pa samim tim nose i manji rizik od svojih predaka.

Verovanje: Od pilule ću se ugojiti.

Naš odgovor: Pogrešno!

Dosadašnje naučne studije nisu pronašle zadovoljavajuće dokaze koji bi povezali upotrebu oralnih kontraceptiva sa povećanjem kilaže.

Verovanje: Od pilule će mi porasti grudi.

Naš odgovor: Moguće!

Naime, nekoliko godina nakon pojave pilule, proizvođači brushaltera širom sveta uočili su da je prosečna veličina ženskih grudi porasla – tokom šezdesetih godina prošlog veka, prodaja grudnjaka sa C-korpama je porasla za 50%, a ovaj rast se upravo pripisuje piluli. Tadašnje pilule su sadržale visok nivo estrogena koji je bio glavni uzročnik ove pojave. Iako današnje pilule sadrže daleko manju količinu hormona, nije zgoreg nadati se… 🙂

Verovanje: Dok pijem pilulu, menstruacija je potpuno nepotrebna.

Naš odgovor: Tačno!

Jedini razlog zbog kog imamo nedelju dana pauze tokom kojih se javlja menstrualno krvarenje, jeste zbog autosugestije – većina žena bi se osećala neugodno i uplašeno ako bi menstruacija potpuno izostala dok primenjuju pilulu. Fiziološki, s obzirom da pilula suzbija ovulaciju, onda nema ni potrebe za menstruacijom.

Verovanje: Pilula izaziva rak dojke.

Naš odgovor: Naučnici još uvek zasedaju.

Više od 50 naučnih studija rađenih na ovu temu pokazale su da prilikom korišćenja pilule zaista postoji blago povećan rizik od raka dojke, koji potpuno nestaje 10 godina nakon prekida korišćenja pilule. Ipak, važno je ovu činjenicu posmatrati iz više uglova – stručnjaci se slažu da se ovaj rizik vezuje za pilule sa visokim sadržajem estrogena, koje su danas retko u upotrebi, kao i da je rizik zanemarljiv imajući u vidu pozitivne efekte pilule.

Objavljeno je puno studja koje su izučavale povezanost oralnih kontraceptiva i kancera. Meta-analiza dvadesetak studija iz 2009. godine pokazala je da pilula smanjuje rizik od razvoja kolorektalnog kancera za 18%; druge studije su pokazale smanjenje rizika za 50% od kancera endometrijuma i 33% manji rizik od nastanka raka jajnika i materice.

Ukoliko vas ovo još uvek brine, najbolje je da porazgovarate sa ginekologom, razmotrite rizike i koristi i sami donesete odluku. Na kraju dana, to je najbolje što možete da uradite za svoje telo.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *