Leto, plaža, more… i vaginalne tegobe

Letovanje i vaginalne tegobeDrage moje,
Ako još uvek niste iskoristile svoju priliku (koju imate, nadam se) da ove godine pobegnete na par dana na more, zavidim vam. To znači da vas ova uživancija tek čeka. Ja sam svoje morske dane iskoristila, pa mi sad ostaje samo povremeni vikendaški izlet na bazen. Ali nije ovde reč o tome, znate već i same, već da na letovanju morate više voditi računa o svojoj intimnoj oblasti nego inače. Vaginalne tegobe se javljaju češće na putovanjima, a takođe smo im podložnije leti, pa ću vam dati par saveta i upozorenja…

Da vidimo šta sve radite na letovanju…

Nosite uske šorceve i sintetičke kupaće kostime?

Po toj vrućini, ni jedno ni drugo nisu poželjni za zaštitu od vaginalnih infekcija. Ukoliko ne dopustite koži (i sluzokoži) da „diše“, mnogo su veće šanse da zaradite gljivičnu vaginalnu infekciju. Najbolje je bi bilo nositi pamučni donji veš i laganu, lepršavu odeću od prirodnih materijala. Kupaći, naravno, mora biti sintetički (osim ako vaše bake ili mame nisu sačuvale neki od svojih pamučnih, a vi ste baš u tom fazonu), ali gledajte da ga presvučete, a ne da sedite u mokrom nakon plivanja. Vlažna sredina koja se održava mokrim kupaćim kostimom, uskom ili sintetičkom odećom, izrazito pogoduje razvoju gljivica. Neke žene rešavaju ovaj problem korišćenjem talka, ali imajte u vidu da neke studije ukazuju na potencijalnu vezu između korišćenja talka u ove svrhe i raka jajnika. Zašto rizikovati? Ako baš želite da se „sušite“ na taj način, možete koristiti puder od kukuruznog skroba.

Dugo sedite u kolima, autobusu, vozu, avionu?

Za većinu nas, „dugo sedeti“ znači duže od osam (radnih) sati, jer nam je 8 svakodnevica. Međutim, i tih 8 je vrlo nepoželjno sa tačke gledišta vašeg zdravstvenog stanja. Osim što vam pravi probleme sa kičmom, digestivnim traktom, hemoroidima, proširenim venama i čime sve ne, može dodatno doprineti riziku od gljivične vaginalne infekcije, opet zbog stvaranja i održavanja vlažne i tople sredine.

Osećate se seksi?

Šta je tu čudno? Zategli ste se od plivanja, pocrneli ste, odmorni ste… Letovanje je idealno vreme/mesto za puno seksa, po mogućstvu, ako ste na isto krenuli sa partnerom (ali nećemo vam zameriti ni na letnjim avanturama… znate onu pesmu „Krivo je more“?). Tu postoji mali problem. Usled češćih seksualnih odnosa može doći do cistitisa ili iritacije urinarnog trakta, pa se žene javljaju farmaceutima i lekarima sa ozbiljnim bolom ili peckanjem prilikom uriniranja… Možete se boriti protiv ovoga tako što ćete piti puno vode, a izbegavati vrlo začinjenu i ljutu hranu, kafu ili alkoholna pića. Čaj i sok od brusnice vrlo brzo otklanjaju tegobe. Takođe, trudite se da seks imate onda kada ste na to potpuno spremni: nemojte započinjati ako niste dovoljno „vlažni“. Bez dovoljne lubrikacije, mogu nastati mikro povrede sluzokože, koje pogoršavaju peckanje i mogu biti zaista neprijatno iskustvo na letovanju.

Idete u odmaralište koje ima saunu i zatvoreni bazen?

Pazite se gljivica. Iako se većina bazena i sauna sasvim dobro održava i čisti, niko vam ne može garantovati 100% zaštitu od gljivične infekcije. Tu su drugi gosti, tu je pogodna sredina… Gljivične infekcije na nogama (između prstiju), kao i vaginalno, vrlo se lako zarade. Generalno, posle poseta bazenima i saunama, istuširajte se i gledajte da dobro osušite sve one delove tela koji su podložni gljivicama: stopala, pazuh, prepone, prevoj ispod grudi… To će smanjiti verovatnoću da se javi infekcija.

Mrzelo vas je da pakujete sve bočice iz kupatila?

Kada se kupate, za intimnu higijenu koristite neko adekvatno sredstvo. Ako ga niste poneli, bolje je prati se samo vodom, nego sapunom, sredstvom koje sadrži jake deterdžente ili ima neodgovarajući pH. Mi vam preporučujemo da pri ruci imate ActiGel ili FloraPlus preparate. Takođe, obratite pažnju da prvo operete intimne delove, a tek posle neke prljavije delove tela, kao na primer… noge. Idete pola leta bosi ili u otvorenim sandalama, pa su noge, same po sebi, vrlo lep izvor svih mogućih bakterija i gljivica.

Eto, toliko.

Ako želite da probate Multi-Gyn ActiGel, kliknite na sliku desno. Možete naručiti svoj uzorak, koji je takođe pogodan da ga ponesete na put.

Srećan put, dame!

Lana

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *