10 najčešćih intimnih tegoba tokom leta

Zbogom more, zbogom more… Odoh u planine!

Intimne tegobe tokom leta

Stanite, sačekajte! To nije rešenje.

Možda se pitate, kakve veze ima leto sa intimnim tegobama. One mogu da nam se (nažalost) jave tokom cele godine, zar ne? Tako je. Međutim, u letnjim mesecima izgledi da se javi bakterijska vagonoza i drugi intimni problemi, veći su nego ikada. Dakle, šta nam to leto nosi – vrele temperature, kupaće kostime, more, više seksa, haljinice, šorceve… Da ne nabrajam više. Spisak je poduži. Pa hajde da počnemo ispočetka, sa 10 najčešćih intimnih tegoba koje nas mogu snaći tokom leta:

Bakterijska vagnoza

Toplota i vlaga su idealna kombinacije za razvoj bakterija koje mogu poremetiti vaginalnu floru. Sve se razvija brže u toploj klimi. Šta reći više?

Kandida

Gljivične infekcije intimnog predela se takođe češće javljaju tokom leta. Saznajte koliko ste sklone infekciji kandidom kroz naš upitnik na ovu temu.

Iritacija

Iritacija se može javiti zbog više stvari: promene vaginalne flore, pojave loših bakterija, kandide, kao i zbog depilacije, brijanja, generalno zbog sređivanja intimne zone i nastanka uraslih dlaka. Takođe, ako vas iritacija sprečava da komforno nosite donji veš naš predlog je da u letnjim mesecima spavate gole! 🙂

Svrab

Taj nesnosan svrab koji nas dovodi u neprijatne situacije i remeti nam normalan ritam života. Ne samo on, već i sve što ide uz njega, a to su obično gore navedena iritacija, promena sekreta i dr. Već smo pisali o tome kako da se rešimo svraba, pa obavezno pogledajte i taj tekst.

Polno prenosive bolesti

Leto je period godine kada je seks sa partnerom bolji od onakvog kakvim ga znamo.

Upravo se zbog toga uvećavaju šanse za prenošenje mnogih bakterijskih infekcija, kao i polno prenosivih bolesti. Apstinencija je i dalje 100% zaštita, ali kako odoleti? Obavezno koristite zaštitu i razgovarajte sa partnerom. Ne stidite se, jer razgovorom smanjujete mogućnost za jing-jang efekat, čest slučaj kod kondiloma, hlamidije i drugih polno prenosivih bolesti.

Neredovni ginekološki pregledi

Kad smo već kod razgovora, vaš partner nije jedina osoba s kojom treba da otklonite sve barijere. Jeste da ginekološki pregled ne predstavlja intimnu tegobu, ali mnogim ženama predstavlja stres. Redovan odlazak i razgovor sa ginekologom, ma koliko neprijatan može (ili ne mora) da bude, još uvek je najpouzdaniji izvor informisanja o svim vaginalnim tegobama i pravilnoj intimnoj higijeni. Da, znam da je neprijatno, ali vredi svake neprijatnosti koja će uzgred nestati nakon drugog, trećeg pregleda. Ne izbegavajte svog lekara, pogotovo ako vam pregled pada u letnje mesece kada nas sve mrzi da izađemo na vreli asfalt. Posavetujte se sa lekarom o prevenciji nastanka različitih vaginalnih tegoba i o intimnoj higijeni.

Higijena tokom putovanja

Upoznati ste sa činjenicom da nam je poremećen ritam života u toku putovanja, baš kao i naš imunitet. Promena ishrane, nemenjanje donjeg veša zbog dužeg putovanja, korišćenje javnih toaleta na pauzama i mnoge druge okolnosti koje su deo odlazaka na letovanje, utiču na nastanak bakterijskih i gljivičnih infekcija. Rešenje – korišćenje intimnih vlažnih maramica, nošenje pamučnog veša i lagane odeće.

Neprijatan miris

Neprijatan miris intimne regije može biti znak pojave bakterijske vaginoze.  Često se opredeljujemo za kupanje u nadi da ćemo pomoći vagini da se izbori sa problemom. Međutim, većina kozmetičkih proizvoda sadrži jake deterdžente. A koji preparati nisu štetni, šta više – pomažu? Leto je pravo vreme da počnemo da koristimo vaginalni irigator koji će nam ne samo pomoći u otklanjanju neprijatnih mirisa koji nastaju promenama u intimnom području, već i u spiranju loših bakterija i sekreta čime sprečavamo dalje razmnožavanje bakterija i uklanjamo dobar deo gljivica. Pa dame, izvolte…

Promena mirisa, boje i količine sekreta

Bistar ili mlečno bele boje, bez neprijatnih mirisa. Ako vam je barem jedna od ovih karakteristika normalnog vaginalnog sekreta drugačija, pročitajte broj 5.

Suvoća

Najčešći uzrok vaginalne suvoće je promena hormonske slike.

Nju mogu da izazovu stres (zbog godišnjih odmora, putovanja, i mnogih drugih situacija), kontraceptivne pilule, alkohol (pogotovo ako se češće opuštate uz letnje koktele) i svaka vaginalna tegoba, kao što je kandidijaza ili čak urinarna infekcija.

E pa drage moje, ovo je deset naizgled običnih, svakodnevih stvari koje nam uništavaju predstojeće letnje večeri. Hajde da se suprostavimo izazivačima i ulepšamo ovo leto 2016.-to.

Do nekih narednih sunčanih dana i vrelih noći, pozdrav!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *