Mastitis

mastitisPomenula sam da imam bebana od 7 meseci? Znam, znam, prava sam majka, ne prestajem da pričam o detetu. Ovaj put sam sa vama htela da podelim jedno neprijatno iskustvo koje sam imala i da vam napišem par reči o mastitisu.

Beban je imao oko 3-4 meseca, kada smo oboje navukli grip. Ozbiljan grip: visoka temperatura (40), malaksalost, noćna groznica i preznojavanje, kašalj, kijavica… Suprug na putu, nas dvoje sami. Prvi dan, kad su videle kakva je situacija, moja mama i moja “zla” maćeha su se dogovorile kad koja može i dolazile u smenama, kako bi nam pomogle što više mogu. Naravno, kako je u pitanju grip, doktori su malo šta mogli da urade za nas. “Odmaranje i puno tečnosti” bio je jedini savet. Pošto je isključivo dojena beba u tom trenutku, on je imao nešto niže temperature i nešto lakši oblik bolesti. Sve bi to prošlo bez većih problema, izdržali bismo par dana gripa, da nije beban imao ama-baš-nikakav apetit koji je posle 3 dana kod mene uzrokovao mastitis.

Doktorka mi je momentalno prepisala antibiotike. Babice i sestre koje sam pitala za savete rekle su: obavezno izmuzavanje pre i posle podoja, masaža i hlađenje između podoja i masaža toplom oblogom pre podoja. I svi su me pitali: ako već nije jeo, zašto nisi istiskivala mleko?

Iskreno da vam kažem, ne znam. Nije mi palo na pamet. Toliko sam navikla da se to sve reguliše samo od sebe, da sam potpuno zaboravila da mogućnost izmuzavanja uopšte postoji. I dalje sam ubeđena da nije samo bebin smanjen apetit napravio problem, već i moja visoka temperatura. Kad pravite kiselo mleko, kako to radite? Držite ga na toplom mestu. Evo medicinske pozadine mog problema.

Šta je mastitis?

Mastitis je upala/infekcija tkiva dojke. Može nastati zbog začepljenja mlečnog kanala ili kao posledica ulaska bakterija u kanal.

Začepljenje se obično dešava ukoliko beba u toku podoja ne isisa svo mleko, pa se mleko u kanalu zgruša i sprečava istiskivanje novog mleka. Iz ovog razloga ranije su savetovali dojilje da istiskuju (izmuzavaju) mleko, kako ne bi ostajalo ništa u kanalima. Međutim, danas je savet drugačiji. Majka proizvodi onoliko mleka koliko bebi treba. Ovo znači da u prvih nekoliko dana nakon rođenja, beba reguliše priliv majčinog mleka, pa je kasnije mala verovatnoća da zapravo nešto nije pojela. Ovo takođe znači da bi, slušajući starije savete, dolazili u situaciju da uvek imate više mleka nego što bebi treba i da uvek morate da ga istiskujete.

Ovakva začepljenja se mogu desiti i ukoliko beba ima nerednovne podoje ili kada je uvek dojite u takvom položaju u kojem ne može da isisa mleko iz svih kanalića, već neki ostaju nedostupni. Sećam se da mi je u porodilištu babica rekla da je nepravilno “pomagati” bebi pridržavajući dojku, jer na taj način pritiskate neke mlečne kanale.

Bakterije mogu ući u mlečni kanal kroz pukotine (ragade) na bradavici, ali mogu dospeti unutra i kroz neoštećenu bradavicu. U pitanju su bakterije koje najnormalnije žive na koži ili u bebinim ustima, ali im jednostavno nije mesto u dojci.

Mastitis može nastati i kod žena koje ne doje, a vrlo retko se javlja i kod muškaraca.

Kako prepoznati mastitis?

Lako. Ako ste dojilja, grudi će vam biti stalno osetljive, a često i bolne, pa ćete možda često pomišljati da imate simptome mastitisa. Međutim, nije samo bol i osetljivost znak infekcije. Bol više podseća na peckanje ili gorenje, najčešće se pojavi i crvenilo na koži, a mesto infekcije je toplije od okolnog tkiva. U dojci se može napipati bolni čvorić, tj. nabubrela mlečna žlezda, često je i ceo kanal tvrd i otekao, a može se desiti i oteklost cele dojke. Gotovo uvek zahvata jednu dojku (osim ako ste te “sreće” da vam se istovremeno inficiraju obe). Pored ovih simptoma koji su baš lokalizovani na dojku, postoje i opšti simptomi koji su slični gripu: temperatura, groznica, malaksalost. Ovi simptomi počinju i nekoliko sati pre nego što primetite upalu na dojci.

Kako se leči mastitis?

Antibioticima. Obično vrlo dobro reaguje na antibiotike, tako da se simptomi povlače već posle dva-tri dana. Ipak, važno je da završite celu propisanu terapiju, jer prestanak simptoma ne znači uvek i prestanak infekcije. Ali, molim vas, uvek se obratite prvo lekaru kako bi potvrdio dijagnozu i prepisao vam antibiotike koje možete piti u toku dojenja. Samo-medikacijom možete naškoditi sebi (ukoliko je možda u pitanju nešto ozbiljnije sa sličnim simptomima) ili bebi (ako uzmete tip antibiotika koji bi mogao da joj naškodi).

Čula sam još par saveta. Masaža, hladna obloga da smanji bol, topla obloga da se razbije ugrušak. Kupus. Vrlo čest savet. Stavljajte lišće kupusa “da izvuče upalu”. Ne znam kako kupus to radi, ali izgleda da radi.

Vaše mleko dok imate mastitis ne škodi bebi. Nemojte nikako da prestanete sa dojenjem zbog toga. Izdržite dan-dva, proći će bol.

Šta možete učiniti za prevenciju mastitisa?

Vrlo je bitno da namestite bebu pravilno. Razgovarajte sa babicom ili patronažnom sestrom, proverite da li sve radite kako treba. Ja mogu probati da opišem kako se beba drži, ali je bolje da vam neko to uživo objasni. Beba mora da leži udobno u vašem naručju i da celu areolu i bradavicu uzme u usta kako bi se izbeglo oštećenje bradavice i stvaranje ragada.

Ukoliko je do oštećenja već došlo, tretirajte bradavice nekim preparatom koji će pomoći zarastanje, uz istovremenu eliminaciju mogućnosti infekcije. Takve su, na primer, Multi-Mam komprese. One omogućavaju zarastanje rana na bradavici u vlažnoj sredini, što (nasuprot starim metodama sušenja na vazduhu ili fenom) sprečava stvaranje kraste i  onemogućava ponovno otvaranje rane kod sledećeg podoja.

Nemojte nositi tesne brushaltere. Vrlo je teško u periodu dojenja naći odgovarajući broj brushaltera. U toku dana promenimo tri veličine grudi! Zato je najbolje da nosite prilagođene brushaltere za dojilje koji su rastegljivi i imaju podršku baš na pravim mestima, kako bi vam bilo udobno bez straha da ćete pritignječiti neki mlečni kanal.

Pokušajte da se odmorite. Znam, zvuči kao naučna fantastika, ali bitno je da budete dobrog opšteg zdravlja. Čuvajte sebe zbog bebe. Ako vam noćni podoji i česta ustajanja teško padaju – lezite ranije! Ja sam prvih par meseci išla u krevet svako veče pola sata nakon njega. Beba zaspi u 9, ja pojedem nešto i – horizontala.

Samo još da vam napišem ovo.

Mastitis nije naivna stvar. Prijateljica, doktorka, koja mi je pomogla kada sam imala problem, rekla mi je nakon nedelju dana terapije: “Čim prestaneš da dojiš idi da uradiš ultrazvuk dojke. Ukoliko postoje neke promene, odmah se toga reši.”
A kad mi neko tako kaže, ja se zabrinem.

Pa, srećno vam dojenje, drage mame!

Pozdrav, Lana

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *