Medikamentozni rinitis by Paolo Koeljo

Medikamentozni rinitis

Danas više ništa ne morate da pamtite. Dovoljno je samo da uhvatite WiFi. Sve piše. I ne morate ništa da znate. Dovoljno je da u vaš pretraživač ukucate bilo šta što vas zanima i dva klika kasnije možete sami da popravite svoju mašinu za veš. Ili da napravite bilo šta što ste videli na 24kitchen. I to je sjajno. Sve dok umesto Džejmija Olivera ne počnete da se igrate Nade Macure.

Šta je prvo? Logično, dijagnoza. Google. Simptomi prehlade. I do kraja dana već bolujete od ebole. Znam o čemu vam pričam, učio sam Patofiziologiju i imao u sedam dana diabetes mellitus, hipertenziju i Parkinsonovu bolest.

Sada ste već hipohondar crni pojas sedmi dan. Ali bar je terapija tu: dosta tečnosti, odmarajte, uzmite limun i pijte čaj, ako baš morate nešto od lekova – da vas ne bi trovali farmaceuti, uzmite kapi za nos.

Dve nedelje kasnije na forumu Burek pišete kako vam je nos stalno pun iako korisite kapi gde vam nick Milanče89 kaže da ste se navukli na kapi za nos. Forumom kruži forica da ste idealni za glavnu ulogu u rimejku Trainspotting-a i da javite kada vas tetka uhvati kako joj kradete pare sakrivene u tegli sa šećerom ostavljene za crne dane samo za još jedan score.

Istina je zapravo da niko nikada nije prodao kuću i pradedinu Albansku spomenicu jer se navukao na kapi za nos. Prvo, možete ih kupiti legalno i po vrlo pristupačnim cenama, a drugo, one ne izazivaju psihičku zavisnost.

Medikamentozni rinitis, to je zapravo ono sa čime se suočavate. Srpski rečeno, upala nosne sluznice izazvana lekovima. Do nje dolazi usled neslušanja saveta farmaceuta koji kažu da kapi za nos ne treba koristiti duže od 5-7 dana. I ne, nemojte mi reći da vas farmaceut nije upozorio na ovo. Medikamentozni rinitis nije retko neželjeno dejstvo leka prema kome ćete se pretvoriti u vukodlaka, već je sasvim sigurno da će se dogoditi, ako ne poslušate. Dakle, bilo koji farmaceut, bilo gde na svetu, neće zaboraviti to da naglasi.

Ono što farmaceut neće stići da vam objasni, a ja sam vrlo rad, je kako će do medikamentoznog rinitisa doći. Dakle, ako volite da čitate i da budete eksperti za testenine sa četiri vrste sira i lekove, uživajte.

Medikamentozni rinitis je dva pakovanja papirnih maramica na sat i pored primene kapi za nos. Nastaje kao posledica slabljenja vazokonstriktornog efekta supstanci kao što su nafazolin, ksilometazolin i oksimetazolin.

Vazokonstrikcija, u narodu poznata i kao stezanje krvnih sudova, postoji svuda u organizmu, ali se kod upalnih procesa ona smanjuje, krvni sudovi se šire i postaju propustljivi. Odatle nazali rođenog Parižanina kada smo prehlađeni. Ponoviću još jednom iako ćete zaboraviti nazive: nafazolin, ksilometazolin i oksimetazolin. To su samo neki od vazokonstriktora koji će lokalno, nakon ukapavanja ili korišćenja spreja, stegnuti krvne sudove i smanjiti curenje nosa.

Međutim, kako naš organizam reaguje na sve promene oko sebe, kako na jako svetlo kada žmirkamo ili muziku Massima Savića kada se mrštimo, tako reaguje i na promene koje se dešavaju u samom organizmu. Adaptiramo se. To se dešava i sa našim krvnim sudovima u nosu, tačnije sa receptorima na koje deluju one supstance čije ste nazive već zaboravili.

Zbog stalnog korišćenja iste supstance gubi se selektivnost na alfa adrenergičkim receptorima u korist beta adrenergičkih receptora koji izazivaju vazodilataciju i dolazi do nishodne regulacije alfa adrenergičkih receptora. Tako bi glasio odgovor da sam na ispitu iz Farmakologije. Pošto ja na ovo gledam više kao na dobar razgovor u kafani, pokušaću to malo drugačije da objasnim. Daj još jednom isto ovo.

Svima nam se desilo da nas majka zove na telefon jer ne može da poveže kablove na računaru u kući. Ima ih previše, a svi su isti, iako nisu. To vam je selektivnost, ima previše kablova, pa neki može da se utakne čak i tamo gde ne bi trebalo. Umesto da odvrnete muziku do kraja, nos vam i dalje curi iako koristite kapi.

Zamislite dalje da ste vi alfa adrenergički receptor. Izašli ste sa ribom jednom na piće, nije bilo loše. Izašli ste na piće drugi put, ali je ona i dalje nastavila da priča o Koelju. Treći put već niste više mogli da je slušate. To je nishodna regulacija receptora. Supstanca je previše izmaltretirala receptor i on se povukao.

U zbiru, komp vam ne radi i imate još jedan loš dejt. Plus vam je začepljen nos.

Sve što treba da uradite je da majci kažete da spaja kablove po bojama, da odmah prekinete da koristite kapi za nos sa vazokonstriktorima i da pređete na hipertonični rastvor sa cinkom i pantenolom kako biste oporavili svoju nosnu sluznicu. A za Koelja se bojim da nemam lek.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *