Upoznajte svoj nos

Nosna šupljina je podeljena na dva dela nazalnim septumom. Nazalni septum je izgrađen od kombinacije kostiju i hrskavice i pruža se kroz nozdrve pa sve do zadnje strane grla.

Kosti koje se zovu nosne školjke pretvaraju se u bočne zidove nosne šupljine i čine nekoliko nabora koji se zovu turbinate ili nosni spratovi. Postoje po tri nosna sprata na svakoj strani nosne šupljine i oni su prekrivene debelim slojem sluzokože.

Tokom udisaja vazduh se usmerava iznad i ispod nosnih spratova, i na taj način nosni spratovi značajno povećavaju površinu nazalne sluzokože.

nos
Osnovne strukture nosa

Sluzokoža nosa je veoma bogata krvnim sudovima

Kada se vazduh udahne, toplota koju odaju krvni sudovi zagreva vazduh gotovo do temperature tela. Simultano, u nosnoj šupljini se izlučuje vodenasti sekret koji vlaži vazduh pre nego što stigne u pluća. Povećana površina sluzokože (zbog postojanja nosnih spratova) omogućava da ovaj proces bude veoma brz.

Ćelije u sluzokoži nosa imaju sitne nastavke u koje podsećaju na dlake. To su cilije. Sluz hvata čestice nečistoće koje ulaze u nosnu šupljinu, a zatim cilije koordinisanim pokretima pokreću tu sluz. U koordinisanim talasima, cilije pokreću sluz prema zadnjem delu nosa, dok ona ne sklizne niz grlo gde se proguta, i na kraju bude razorena od strane želudačne kiseline.

Na žalost, u nekim situacijama cilije prestanu sa radom. Cilije mogu biti paralizovane infekcijom (najčešće), ali i drugim faktorima kao što su niska temperatura, zagađenje, dim cigareta, neki lekovi (npr.antihistaminici), ili preteranom suvoćom. Kada cilije ne rade dobro, javljaju se problemi kao što su stvaranje krasti u nosu, nagomilavanje sluzi i infekcija.

Da li ste znali?

Cilije u nosu pulsiraju 400-800 puta u minuti.

Sluzokoža nosa i gornji nosni spratovi su strukturno omogućeni da detektuju hemikalije jakog mirisa. Na njhovom površinskom sloju postoje milioni specijalizovanih nervnih ćelija koje se zovu nazalni receptori.

U kostima lica postoje šupljine koje su povezane sa nosem, ispunjene su vazduhom i one se nazivaju paranazalni sinusi.

Zašto uopšte imamo sinuse?

Koji je razlog razvitka vazdušnih šupljina u kostima lica, što mnogim ljudima zadaje velike nevolje? Vazduhom ispunjeni sinusi čine lobanju lakšom i pomažu rezonanciju glasa. Sinusi su takođe obloženi sluzokožom koja se sastoji od ćelija koje proizvode sluz i imaju cilije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *