Kako se izboriti sa prehladom?

Prehlada
Photo credit: half alive – soo zzzz via Foter.com / CC BY-ND

Apćiha! Apćiha! Ups… „Nazdravlje!“ – viče mi neko u pozadini. Izvinite, dragi čitaoci. Dok desnom rukom kucam na tastaturi reči ovoga teksta, levom rukom brišem nos, stavljam kapljice i pijem čaj. O da! Prehlađena sam.

Kada je bila sezona gripa (početak jeseni) kijavica me je zaobišla. Čudno, jer me uvek uhvati pod svoje i podseti me da sam slabašno biće. Ali nisam se dovoljno dugo čudila. Ona me je našla u gomili i izabrala kao svoju žrtvu.

Prehlada je najčešće virusno oboljenje. Njeni simptomi su – kašljanje, curenje iz nosa i crveno grlo. Bol u mišićima, kao i česte promene temperature. Čas vam je hladno, a čas vruće. Traje oko nedelju dana, ali se ponekad njeni simptomi osećaju i par nedelja Prosečna odrasla osoba boluje dva do tri puta godišnje. Mnoge prehlade su sezonske i nastaju pri pojavi vlažnog i hladnog vremena.

Negde pred Novu godinu sam počela da šmrcam i kijam, ali sam se trudila da sve to ignorišem. Baš kao i pitanja: „Gde ćeš za Novu?“. Ali pre ili kasnije morate da se pokorite. I izlečite, šta ćete drugo?! I tako sam ignorisala veselu grupu koju čine: maramice, kapljice, čajevi, antibiotici, tople čarape, papuče i ćebe. Oh, da ne zaboravim i najbitnije – krevet.

No, Nova godina je stigla. Dočekala sam 2016. – godinu majmuna (Srećna vam svima bila!). A šta je mene dočekalo? Upala grla. Krajnici veličine jaja, grlo boje trule višnje, nos kao babura. Nisam se lečila na vreme i simptomi su bili sve jači.

Za vreme praznika je nezaobilazno jedenje u velikim količinama, tj. pripremanje zaliha masnog tkiva u organizmu. Nisam odolela božićnoj trpezi. Mamina pogača, domaća supa, sarmice i pečenje su me mamili. Sve sam jela, ali ne pitajte me kakvog je ukusa. Kada vam je nos zapušen ukusa nema! I kao za inat, jedino što možemo da osetimo je gorčina čaja od žalfije. Uvek pomaže grkljanje ovog napitka, ali je užasnog ukusa. Istrpela sam i to.

Moram da vam priznam da kada sam prehlađena da sam sama svoj majstor. Najbolji lek su proprolis kapi u kockici šećera, mandarine i narandže. Konzumiram ih ujutru i uveče, a u pauzama pijem domaću limunadu. Noću stavljam na grlo obloge od rakije i spavam po više od 8 sati. Ovog puta sam odgledala sve filmove i novogodišnje emisije na tv-u.

Oduvek sam insistirala da se lečim prirodnim putem – slaninom, rakijom i belim lukom. Najveća muka je zapušen nos. Pogotovo dok spavamo jer ako dišemo na usta, onda nam se ona osuše i grlo počne još više da nas boli. I hrčemo kao konji. Da biste prodisali nikako ne možete a da ne koristite kapljice za nos. Postoje razne kapljice za nos. One od kojih postajemo zavisni, ali i prirodni rastvori od morske soli. U početku sam bila sumnjičava što se njih tiče, ali stvarno deluju. Ubrzavaju oporavak i ne uništavaju sluzokožu nosne duplje.

Kada prehlada prođe ostaju nam posledice. Crven nos k’o paprika, koji se ljušti i boli.

Čuvajte se i ne igrajte se kao ja. Ako osećate da vas „lomi“ uzmite par slobodnih dana, zavucite se u ćebe i odležite. I ne zaboravite da pijete što više tečnosti.

Uzdravlje!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *