Nasilje je neprihvatljivo, u svakom obliku

One Billion RisingBorba za ženska prava, feminizam i emancipacija izvojevali su brojne pobede u proteklih skoro 170 godina, od prve konvencije za ženska prava održane u Njujorku 1848. godine. Žene su dobile pravo glasa, pravo da izraze svoje mišljenje, pravo da se bave poslovima koje vole. Pravo da biraju.

Iako smo prešli dalek put, borba za jednakost nije gotova. Daleko od toga. Širom planete, svaka treća žena će barem jednom u toku svog života biti prebijena ili silovana. To je jedna milijarda žena na svetu. Zastrašujuća statistika, zar ne?

Međutim, statistika na svetskom nivou često ostaje samo to – statistika. Zgrozimo se, možda objavimo status na Fejsbuku jendom godišnje kada se povede neka kampanja, ali par dana kasnije zaboravljamo na brojčani podatak i ta svaka treća žena postaje neko daleko od nas, tamo negde na drugom kontinentu, u nekom drugom društvu.

Trenutak kada statistika postaje stvarna jeste kada shvatite da je u našem društvu, u našoj Srbiji, svaka druga žena izložena nekom obliku porodičnog nasilja. To više nije neka žena tamo daleko, već možda vaša sestra, drugarica, koleginica. Možda ste ta žena vi.

Još uvek postoji more predrasuda u našem društvu od onog zastrašujućeg da je „sama tražila“, do poražavajuće tišine koja prati udarce, emocionalnu ucenu, silovanje. Tišina nikada nije rešenje. I vreme je da se čuje glas onih kojima je pomoć potrebna.

Želim sa vama da podelim pokret koji poziva žene da ustanu, u stotinama zemalja širom sveta. Da ustane milijardu žena koje trpe zlostavljanje i još dve milijarde drugih koje žele da daju glas onima koje su svoj izgubile. Da objavimo svetu nepravdu i zlo koje mnoge od nas trpe. Da se suprtostavimo bolu radošću, plesom, svešću da nas svo to nasilje nije porazilo. Da smo spremne da stvaramo novu svest. Svest gde se nasilje smatra neprihvatljivim.

Ovaj pokret se zove One Billion Rising. Pokret je započet na dan Svetog Trifuna 2012. godine. Prošle godine u 200 zemalja širom sveta, žene i muškarci ustali su i igrali ispred sudova, policijskih stanica, zgrada vlada, škola, kancelarija, ambasada, crkvi i hramova – na svim onim mestima gde bi žene trebalo da se osećaju bezbedno, a što često nije slučaj. Ove subote, 14. februara 2015. One Billion Rising će ustati i igrati za Revoluciju. Da u XXI veku okončamo nejednakost i nasilje. Da buduće generacije nikada ne iskuse ono što su milioni žena u prošlosti svakodnevno preživljavale.

Ukoliko vi ili neko koga poznajete trpi bilo kakav oblik zlostavljanja – fizički, psihički, seksualni, ekonomski – pomozite im da potraže stručnu pomoć. Ako žena koju poznajete nema hrabrosti da se bori, borite se za nju. Pozajmite joj svoju snagu, dok ne bude mogla da skupi svoju. Samo zajedno možemo da se izborimo sa nasiljem koje je još uvek prisutno u domovima širom sveta.

Ako želite da se pridružite pokretu One Billion Rising, možete se informisati na njihovoj web stranici.

Ukoliko vam je potrebna pomoć ili nekome u vašem okruženju, pročitajte kome možete prijaviti nasilje na web stranici Sigurne kuće. Potražite i ženske nevladine organizacije koje pružaju individualnu podršku ženama koje su preživele muško nasilje u Srbiji.

Vreme je da ustanemo za sve one kojima je pomoć potrebna.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *