Svadbeni običaji širom sveta

Ljubav je univerzalna, ali se način njenog krunisanja itekako razlikuje od kulture do kulture. Dobro su nam poznati odlazak po mladu, gađanje jabuke na štapu, kupovina mlade, uloge devera, starog svata… Ali koliko znamo o običajima koji već decenijama postoje širom sveta i koliko se oni razlikuju od naših?

Nemačka

Bračna tradicija praktično počinje pri rođenju – čim se devojčica rodi, porodica sadi nekoliko stabala drveća u njenu čast. Kada se zakaže datum njenog venčanja ovo drveće se prodaje, sa idejom da se novac od prodaje iskoristi za njen miraz. Pred venčanje prijatelji i rodbina prave specijalne novine ispunjene slikama, člancima i pričama verenog para koje se prodaju na venčanju, a prihod od prodaje se koristi za medeni mesec.

Fotografisanje svatovaSamo venčanje odvija se u tri dela. Najpre par obavlja građansku ceremoniju u opštini. Sledeće večeri održava se zabava gde prijatelji donose stare sudove i lome ih da požele mladencima sreću u životu. Trećeg dana je verska ceremonija. Jedna devojčica korača ispred mladenaca i posipa latice ispred njih, da im poželi sreću u budućem braku.

Rusija

Ma koliko morbidno zvučalo, omiljena destinacija za venčanja u Moskvi je jedno – groblje. Naime, Grobnica neznanom junaku je glavni izbor mladih za njihovo veselje. I dok njihovi gosti igraju i vesele se, mladenci polažu cveće na grob u znak počasti.

Fidži

Meštani ovog ostrva u Tihom okeanu neguju neobičnu tradiciju – kada se mladoženja usudi da zaprosi devojku, on mora da svom budućem svekru odnese poklon i to ni manje ni više nego kitov zub. Ništa ne govori bolje o posvećenosti nego ronjenje u dubokim vodama okeana u potrazi za zubom najvećeg sisara na planeti!

Kirgistan

Stara Kirgistanska legenda kaže da suze na dan venčanja predviđaju srećan brak – možda ovo objašnjava zašto neki roditelji kidnapovanih devojaka pristaju na brak iako je ovaj običaj ilegalan još od 1991. godine. Ako devojka nekako i uspe da pobegne svojim otmičarima, potrebno je mnogo odlučnosti i hrabrosti da izdrže pritisak koji na njih vrši okolina.

Škotska

Buduća mlada se kroz svojevrstan obred inicijacije prekriva raznim groznim stvarima kao što su pokvarena jaja, riba, katran i pera, ukišeljeno mleko, melasa i slično, a zatim tako umazana treba da paradira ulicama. Možete li da zamislite sebe u ovoj ulozi pred svoje venčanje?! Nakon ove šetnje srama, nevestu vezuju za drvo, nakon čega je čeka čitava noć lumpovanja. Škoti veruju da ukoliko buduća mlada izdrži ovo poniženje, to je znak da izazovi koje brak donosi za nju neće predstavljati problem.

Italija

katanciNa mostu Ponte Milvio u Rimu zaljubljeni parovi kače svoje katance na ogradu mosta i bacaju ključ u reku kao simbol njihove neraskidive ljubavi i posvećenosti jedno drugom. Nažalost, ove ljubavne drangulije u poslednje vreme stvaraju problem ne samo estetske prirode, već predstavljaju i opasnost po okolinu. Kod nas postoji slična tradicija na Mostu ljubavi u Vrnjačkoj banji koji je već prepun katanaca sa ispisanim imenima zaljubljenih.

Kada dođe red na mladoženju da napusti svoj dom i krene na venčanje, on se ne sme okretati i vraćati nazad. Zato je uz njega čitava grupa njegovih prijatelja koja treba da ga spreči da se predomisli. Nakon ceremonije par treba da zgazi vazu i razbije je u što više delića, jer broj slomljenih delova predviđa broj godina koje će par provesti zajedno.

Borneo

Na ovom ostrvu neguje se običaj koji nije za gadljive – nakon venčanja mladenci danima ne smeju da napuste spavaću sobu čak ni da idu u kupatilo. Ovaj čudan običaj podrazumeva konstantan nadzor i restriktivnu dijetu i smatra se da donosi sreću u budućem braku. Pitamo se, da li je ovo baš neophodno za srećan brak?!

Kina

Narod Daur u Kini veruje da se pre zakazivanja venčanja mora potražiti predskazanje i to – u pilećoj jetri. Mladenci biraju pile, raspore ga i ukoliko je njegova jetra zdravog oblika, datum venčanja može da se zakaže. Ako džigerica ne deluje zdravo, par mora da nastavi da traga za pravom proročanskom jetrom i venčanje mora da sačeka.

Sa druge strane, mlade naroda Tujia obično počinju da plaču i do mesec dana pred venčanje, po sat vremena dnevno. Malo kasnije pridružuje se i majka neveste, a ovo se nastavlja sve dok sve žene u porodici ne plaču svakodnevno. Uprkos suzama, ovo je radostan običaj jer narod Tujia veruje da zvuci žena koje plaču zvuči kao pesma.

Kada mladoženja pred venčanje ode po mladu, tamo ga čeka čitav koridor deveruša koje ne samo da zahtevaju koverte sa novcem, već i podvrgavaju mladoženju čitavom nizu igrica i fizičkih zadataka – na primer, mladoženja često mora da peva i dokaže svoju ljubav prema budućoj nevesti. Nakon toga mladoženja gađa mladu iz luka strelama koje nemaju oštar vrh, a zatim lomi strele kako bi se osigurao da će njihova zaljubljenost večno trajati.

Šampanjac i čašeSama svadba je prilika za porodice mladenaca da pokažu svoje bogatstvo, pa se često organizuju ručkovi od 10 do 12 jela uključujući supu od peraja ajkule ili od gnezda lastavice. Nakon gozbe, porodica i prijatelji prate mladence do njihove spavaće sobe, uz graju, buku i šalu. Gosti pokušavaju da ostanu u sobi koliko god mogu dok ih par ne izbaci napolje u želji za privatnošću.

Kambodža

Neki afrički roditelji imaju prilično revolucionaran pristup roditeljstvu. Oni za svoje ćerke grade kolibe za udvaranje gde mogu da zabavljaju udvarače daleko od roditeljskih pogleda. Sličan običaj postoji u Kambodži gde se nevenčani tinejdžeri ohrabriju da u ovim kolibama isprobaju različite partnere, kako socijalno tako i seksualno, sve da bi pronašli pravu ljubav.

Japan

U Japanu mlada je obučena u beli kimono i obojena je u belo od glave do pete što pokazuje njenu nevinost. Tokom ceremonije mlada nosi veliku belu kapuljaču da sakrije svoje “rogove ljubomore” prema budućoj svekrvi, kao i da pokaže svoju odlučnost da postane nežna i poslušna supruga. Kao simbol njihovog zajedništva, par ispija sake nakon čega postaju muž i žena. Tokom venčanja mlada se nekoliko puta presvlači, najpre u crveni kimono, a zatim na kraju večeri u haljinu u zapadnjačkom stilu.

Grčka

Prvi ples mladenaca praćen je neobičnim gestom gostiju koji kače novčanice za mladinu i mladoženjinu odeću stvarajući papirne trake koje vijugaju oko mladenaca dok igraju. Verovali ili ne, ova običaj se smatra velikom čašću za goste.

Indija

Indijska kultura poznata je po brojnim ritualima i ceremonijama. Venčanju prethodi ceremonija veridbe gde mladenci razmenjuju prstenje, a njihove porodice poklone i slatkiše. Mehendi ceremonija održava se u mladinom domu pre venčanja kada joj se kanom ukrašavaju dlanovi, ručni zglobovi, ruke, noge i stopala. U Var Mala ceremoniji koja se odvija tokom venčanja mladenci stavljaju jedno drugom vence cveća oko vrata što pokazuje da mlada prihvata mladoženju kao svog muža.

DrvoUkoliko ste devojka rođena u Indiji, nadamo se da niste te (ne)sreće da ste rođene u periodu kada su i Mars i Saturn u sedmoj kući. Devojke rođene u ovom periodu smatraju se ukletim i nazivaju se Mangliks. Za njih se veruje da donose ranu smrt svome mužu i jedini lek je da se Manglik posebnom ceremonijom uda za drvo, a da se zatim to drvo poseče kako bi se kletva razbila.

Mauritanija

U ovoj zemlji vlada parola – što veće to bolje. Što je žena punija, to je veće bogatstvo koje muškarac može da priušti svojoj porodici. Mlade devojke starosti 15 godina šalju se na farme za udebljavanje pre venčanja kako bi bile socijalno atraktivnije. Ovaj običaj je pod osudom javnosti zbog dijabetesa i kardiovaskularnih problema koji su svakodnevica u ovoj naciji.

Francuska

U zemlji vina i sireva mladenci su nekada nakon venčanja morali da piju ostatke sa svadbe iz WC šolje. Danas ovaj običaj podrazumeva malene porcelanske replike toalet šolja kojima mladenci nazdravljaju za dug i srećan brak.

Koreja

U Koreji mladoženja se noć pred venčanje podvrgava testu snage i karaktera tako što mu se šibaju stopala štapovima i živom ribom.

Jamajka

Venčanja su javni događaji gde obično celo selo uzima učešće. Svi se skupljaju na ulici da vide mladu i javno je kritikuju ako ona ne izgeda savršeno. Za svadbu se priprema nekoliko torti koje nose udate žene obučene u belo. Prijem je obično u mladoženjinoj kući u kolibi napravljenoj od kokosovih grana i cveća.

Češka i Slovačka

Pre venčanja mlada treba da posadi drvo u svom dvorištu i ukrasi ga obojenim trakama i ljuskama od jajeta. Ovom običaju se poklanja velika pažnja jer se veruje da će mlada živeti onoliko dugo koliko i posađeno drvo. Pre nego što mladenci razmene zavete, neko od članova porodice stavlja bebu u njihov krevet kako bi blagoslovili njihovu plodnost. Nevesta nakon venčanja dobija na dar tri posude – jednu sa pšenicom, da osigura plodnost mlade; drugu sa prosom i pepelom koje mlada treba da odvoji kao znak njenog strpljenja, dok se u trećoj ispod poklopca nalazi vrabac.

Meksiko

Mladoženja tokom ceremonije poklanja svojoj nevesti 13 zlatnih novčića kao simbol Isusa i njegovih 12 apostola. Nakon zaveta, sveštenik vezuje konopac ili venac cveća oko ruku mladenaca u obliku broja osam kao simbol njihove večne ljubavi.

Španija

Građansko venčanje

Mlada i deveruše nose bukete korova sa izuzetno jakim mirisom, da ne kažemo smradom, verujući da će na taj način oterati trolove i sprečiti ih da unište svadbenu proslavu. Par zajedno ulazi u crkvu, pri čemu se veruje da će onaj koji uđe prvi u crkvu biti partner koji će u braku imati glavnu reč.

Kaže se koliko ljudi, toliko ćudi. Možda je u ovom slučaju bolje reći, koliko kultura toliko običaja. Koje ste običaje vi zadržali na svom venčanju?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *