Ovulacija čini ženski glas piskavijim

Ženski glas piskaviji u ovulaciji?Nedavno sam pročitala interesantan naslov: „Da li ženski glas zaista odaje period ovulacije? Nova studija pokazuje – ne!

Čekajte, čekajte. Šta sam propustila? Kako se uopšte došlo do toga da se dokazuje da ovo nije istina? Odlučila sam da potražim više informacija i evo šta sam našla…

2008. godine, na Univerzitetu Kalifornije u Los Anđelesu (UCLA), vršeno je jedno od mnogih ispitivanja postoje li vidljivi znaci da je ženska osoba u ovulaciji. Da li se na nešto „opipljivo“ možemo osloniti, ili procena perioda mesečnog ciklusa mora da se određuje preko nivoa hormona i drugih biohemijskih parametara?

Merena je visina ženskog glasa u periodu ovulacije i u periodu kada žena nije plodna. Naučnici su došli do zaključka da žene pričaju piskutavijim glasom u periodu ovulacije, tvrdeći da je to jedan od načina privlačenja muškog pola u tom periodu, jer se piskutaviji glasovi smatraju ženstvenijim. Takođe, primećena je promena u oblačenju u plodnim i neplodnim danima. Dame se, kako tvrdi ova grupa naučnika, oblače ženstvenije kada podsvesno teže privlačenju muške pažnje.

Visina glasa merena je pri izgovaranju jedne iste rečenice „Ja sam student na UCLA“, kao i pri izgovaranju samoglasnika van konteksta. U drugom slučaju nije bilo promene u visini glasa, pa je zaključak da se sistem za privlačenje muškog pola podsvesno uključuje u društvenoj interakciji i da van nje ne postoji.

Međutim, izgleda da nije sve tako jednostavno.

Nedavno je završena još jedna studija, koja je postavila pretpostavke malo drugačije. Umesto merenja ženskih glasova u dva „suprotna“ perioda u mesecu, ovaj put druga grupa naučnika odlučila je da visinu ženski glasova procenjuje tokom celog ciklusa.

ŠaputanjeStudija pokazuje da se prethodno dokazani visoki tonovi bliski plodnim danima, zapravo javljaju pre ovulacije, a vrlo slična visina glasa javlja se i posle ovulacije. Za vreme same ovulacije glas je nešto dublji. Međutim, ispitanoj muškoj populaciji se više svideo snimljen glas žena u periodu pre ovulacije nego u samim plodnim danima. Takođe, pokazalo se da je glas najdublji u toku menstruacije, pa to objašnjava zašto je nekim operskim pevačicama dozvoljena „pošteda“ u ovim danima.

Dakle, propustila sam da tri godine verujem da na osnovu mog glasa svi mogu da shvate u kojoj sam fazi menstrualnog ciklusa. Zapravo, moj glas to samo blago nagoveštava. Pa, i to je nešto.

Ipak, verujem da postoje mnogi znaci koje oštro oko može primetiti. Glas, raspoloženje, miris, izgled, pokreti… sve su to znaci koji utiču na podsvesno privlačenje ili odbijanje muškarca i žene u različitim periodima. Nije u pitanju samo moć opažanja, u pitanju je i zainteresovanost i osećaj celine koje ljudi razviju u zajedničkom životu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *