Požuda, privlačnost i vezivanje

pozuda-privlacnost-vezivanjeDrage dame, povodom divnog praznika Dana Zaljubljenih, koji je između ostalog, i međunarodni praznik, želela bih da se podsetimo nekih divnih stvari. Ne, ovde vam neću pisati stvari na koje ste već navikli tipa “Šta da obučem da ga zavedem” i “Da li će ga ove mrežaste čarape uzbuditi više od onih na tufne”.

Hajde da vidimo koji su faktori zapravo odgovorni za ono što osećamo i kako se osećamo ovog divnog meseca februara i svaki put kad proleće krene da se budi, kao sad.

Znate da mačke počinju da traže sebi “partnera” u februaru. Ne znam za vas ali ima tu neke logike jer smo svi mi pomalo mačke u februaru, osim što ne mjaučemo tužno pod tuđim prozorom.

Hajdemo redom, kako ide taj proces i koji su odgovorni hormoni.

Naučnici universiteta Rutgers u SAD, predstavili su nam model zaljubljivanja.

Ljubav ima tri stadijuma: požuda, privlačnost i vezivanje. Svakim od ovih stadijuma upravljaju različiti biohemijski procesi i reakcije u telu.

1. Požuda

Ovo je stadijum kojim, i kod muškaraca i kod žena, upravljaju testosteron i estrogen.

2. Privlačnost

Vrlo brzo, u goste nam dolazi drugi stadijum, privlačnost, kada smo zapravo “zaglavljeni” i ne mislimo ni o čemu drugom osim o našoj novoj mini-opsesiji. Tri glavna prenosnika su adrenalin, dopamin i serotonin.

Adrenalin podstiče stres i potom hormon kortizol koji izaziva onaj divni osećaj leptirića u stomaku kad vam lupa srce, znojite se i suše vam se usta.

Dopamin izaziva “želju i nagradu”, osećaj izuzetnog zadovoljstva, i utisak da je ceo svet naš. Retko šta može narušiti ovu harmoniju pošto se mozak oseća kao da je konzumirao neki narkotik! Ovo je faza kada imamo mnogo energije ma šta radili, ne jede nam se, ne spava nam se, ništa nam drugo nije potrebno, fokusirani smo i ništa nam ne promiče u vezi sa novim početkom ljubavi.

Serotonin je, konačno, odgovoran za onaj divan umirujući osećaj kao da smo jeli čokoladu i za to što je naša simpatija stalno u našim mislima.

Istraživanja su pokazala da je ljubav zaista slepa!

Istina, menja način na koji razmišljate, ali ona zaista mora biti takva da bi bila ljubav. Naravno, posle nekog vremena se umeša razum, ali u početnim fazama je on gotovo potpuno isključen. Taj osećaj vam je sigurno poznat: kad je vaša simpatija toliko savršena da ni jedan postupak ne može pokvariti utisak koji imate o njoj. Ali da, ova “ružičasta” faza je apsolutno neophodna kako biste konačno došli do treće faze a to je vezivanje.

3. Vezivanje

Ova faza je preduslov kako bi se par zainteresovao za mogućnost gajenja sopstvenog potomstva i tu na scenu stupaju dva nova hormona, oksitocin i vazopresin.

Oksitocin je hormon koji se javlja pošto su sve faze uzbuđenja prošle i on produbljuje osećanja u odnosu dvoje ljudi. Ovo je prvenstveno hormon majčinstva ali utiče i na parove koji su dugo zajedno.

Vazopresin je hormon koji kontroliše žeđ i vezan je za bubrege ali je odgovoran i za osećaj povezivanja kao i oksitocin.

I za kraj, istraživanja su pokazala da se u 55% slučajeva zaljubimo u osobu na osnovu govora tela, u 38% su “krivci” ton i boja glasa a SAMO 7% čini ono što jedni drugima kažemo!

Uživajte i budite lepe, srećne, vesele i zaljubljene! I ne dozvolite nikome da vam pokvari dan. Pozdravlja vas,

Milica

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *