Probiotici i prebiotici – zdravlje iz prirode

Bakterija bokserKad mi neko kaže da se u mom telu nalazi više malih živih stvorenja nego što bih mogla i da zamislim, prvo na šta pomislim je jedan od onih zabavno-obrazovnih crtanih filmova u kojima su leukociti prikazani kao mali beli policajci koji izbacuju uljeze, a mišićne ćelije prikazane kao mišićavi mornari koji veselo i složno veslaju uz pesmu… Zapravo, u Vašem telu ima više živih organizama nego što možete i da zamislite. Ne samo da svi ti organizmi žive svoje živote u Vama, na Vama i oko Vas, već se konstantno odvija borba između pozitivaca i negativaca.

Situacija je sledeća: bakterije koje naseljavaju našu kožu i naše sluzokože, koje se nalaze u digestivnom, respiratornom i reproduktivnom traktu mogu biti dobre i loše. Dobre bakterije, koje čine zdravu fiziološku floru, u takvoj su ravnoteži među sobom da sprečavaju rast i razvoj loših, ili patogenih bakterija koje narušavaju naše zdravlje.

Ukratko, ovo je sve što treba da znate da biste znali šta su probiotici.

Probiotici su kulture bakterija koje, kada ih u određenoj koločini unesete u organizam, regulišu poremećenu ravnotežu i time vraćaju vašu fiziološku floru u “zdravo” stanje. Postoje mnoge debate na temu dokaza efektivnosti ovakvih terapija, a, kako nisam nikad sprovela sama naučno ili kliničko ispitivanje, neću se upustiti u bilo kakve golobalne tvrdnje. Ono što mogu da Vam kažem to je da je meni, za poremećaj crevne flore, uvek pomagao jogurt. Ne probiotički jogurt, ne fermentisani probiotski napitak, već najobičniji old-school jogurt. I bez njega ne mogu.

A šta su prebiotici?

Prebiotici su „hrana“ za fiziološku floru. Ako se radi o prebioticima koji se unose uz hranu, uglavnom su u pitanju nesvarljive materije koje predstavljaju dobru podlogu za rast i razvoj dobrih bakterija. Često se ovde govori o vlaknima, koja zapravo predstavljaju nesvarljive polisaharide (kao inulin ili laktuloza) – nikakva nutritivna vrednost, a ipak ih je dobro jesti!

Postoje i prebiotski preparati za vaginalnu upotrebu, koji na blag način regulišu vaginalnu floru. Ovakvi preparati sadrže kombinaciju šećera, amino kiselina i vitamina, u takvom odnosu da su povoljni za razvoj laktobacila, pa time smanjuju mogućnost razvoja patogenih mikroorganizama. U asortimanu naših proizvoda, takav je Multi-Gyn FloraPlus, koji pored prebiotske komponente sadrži i 2QR kompleks.

Gljivice nalazSvi znate da se, ne samo vaginalna, fiziološka flora menja kada pijete antibiotike. Ovo se dešava jer antibiotici deluju i na dobre i na loše bakterije, pa sluzokože ostaju bez svoje prirodne fiziološke odbrane od onih stvorenja na koje antibiotici ne deluju – a to su gljivice. Na taj način može se razviti gljivična vaginalna infekcija, pa se preporučuje korišćenje prebiotskih preparata za vreme i nakon antibiotske terapije.

Ono što morate zapamtiti bez obzira koji metod koristite – prebiotici nisu isto što i antimikotici! U nekim slučajevima je fiziološka flora u takvom stanju da podrška dobrim bakterijama nije dovoljna, već se mora agresivnije delovati na patogene mikroorganizme. Tako, ako imate vaginalne probleme usled antibiotske terapije (svrab, iritaciju, neprijatan miris), ako ste se odlučili za prebiotsku terapiju a ni nakon cele terapije simptomi nisu nestali, obratite se svom ginekologu. On će Vam reći šta dalje da radite.

Pa, nadam se da će Vam ovaj tekst biti od koristi, naročito po ovom vremenu prehlada i bolesti. Ako ne morate – ne izlazite danas. Zavucite se pod ćebe sa Vašim voljenim, pijte toplu čokoladu i gledajte neki dobra film…

Ili čitajte naš blog! Mi smo tu za Vas, kad god Vam trebamo.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *