Koliko ste sklone gljivičnoj vaginalnoj infekciji?

Gljivice nalazMnoge od nas su se tokom života susrele sa nekim vaginalnim problemima. Većina misli da je gljivična infekcija (kandidijaza) najčešća vaginalna tegoba, pa se tako mnoge žene godinama i bezuspešno leče od kandidijaze a da zapravo imaju bakterijsku vaginozu ili neku drugu tegobu. Navešću vam listu 10 tipova žena koje su sklonije kandidijazi od drugih.

Žene koje vole slatkiše

Ako unosite puno šećera u organizam, „zašećerićete“ i vaginalnu sluzokožu, pa će ona biti bolja podloga za razvoj gljivica i drugih mikroorganizama.

Žene dijabetičari

Slatkiši i vaginalne gljivične infekcijeSličan problem mogu imati žene sa dijabetesom, zbog povišenog nivoa šećera u krvi.

Žene koje nedovoljno paze na higijenu

Ukoliko se donji veš ne menja redovno ili se na njemu zadržavaju kapljice urina, u intimnoj regiji može se napraviti idealna vlažna „mikroklima“ za razvoj mikroorganizama.

Žene koje se previše peru…

…“pa su mu uši rasle, porasle, pa mu je koža postala tanka…“ Nije baš tako, ali znajte da vaša vaginalna flora predstavlja ravnotežu mikroorganizama, koju preteranim ili neadekvatnim pranjem možete poremetiti. Za intimnu higijenu treba koristiti samo posebne blage sapune sa kiselim pH.

Žene čiji partneri boluju od uretritisa

Gljivice mogu biti zarazne. Ukoliko Vaš partner boluje od uretritisa, tokom seksualnog odnosa može doći do ulaska dovoljne količine gljivica u vaginu da se stvori infekcija.

Žene koje se nedovoljno kreću

Neaktivnost je uzrok mnogim bolestima, ali ko bi pomislio da ima veze sa vaginalnim problemima? Evo objašnjenja: osim što je poremećena prirodna prokrvljenost vagine, takođe se stvara i vlažna i toplija sredina, izrazito pogodna za razvoj mikroorganizama.

Žene koje su na terapiji antibioticima

Kao što vam je poznato, antibiotici uništavaju mikroorganizme. Međutim, na ovaj način oni narušavaju prirodnu ravnotežu vaginalne flore, pa su žene koje su na terapiji antibioticima (ili su je nedavno završile) mnogo sklonije kandidijazi.

Žene koje su na terapiji estrogenom

Profilaktička estrogena terapija koja se preporučuje nekim ženama u menopauzi, može za posledicu imati razvoj gljivica. Ovde možete pročitati par saveta kako da ublažite simptome menopauze ishranom.

Žene kod kojih je imuni sistem oslabljen

Imuni sistem, odbrambeni mehanizam našeg organizma, s vremena na vreme nas izneveri. Ovo se dešava kada smo nenaspavane, neadekvatno se hranimo, pod stresom smo… Postoji mnogo različitih uzroka za oslabljen imunitet. Tako, kada je organizam iscrpljen od nekoliko dana borbe sa gripom u ORL regiji, treba vrlo da posvetimo pažnju vaginalnoj higijeni – jer Candida baš tada napada.

Trudnice

Gljivična infekcija u trudnoćiPoslednje, ali ne i najmanje bitne, su žene u drugom stanju. Zbog specifične hormonske slike, promena u imunom sistemu i vrlo uskom rasponu lekova koje smeju da piju, trudnice moraju, više nego druge žene, da se paze vaginalnih tegoba. Gljivična infekcija kod trudnice obično ne izaziva značajne komplikacije, međutim može uzrokovati pojavu bolesti poznate kao soor ili mlečac kod novorođenčeta.

Ukoliko osetite svrab ili peckanje, možete pokušati sa tretmanom nekim od naših preparata.

Posetite naš sajt kako biste se upoznali sa simptomima gljivične infekcije i proizvodom koji se koristi za tretman i prevenciju.

Ako se simptomi ne povuku u roku od nekoliko dana, obavezno posetite ginekologa.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *