Proleće je vreme za ljubav

Proleće je vreme za ljubavKažem ljubav, a mislim na seks. Kažem proleće, a mislim na početak marta. Kada dani postaju duži, vreme toplije, kada počnemo polako da skidamo slojeve odeće sa sebe i ostajemo otkrivenije i izazovnije, kada se sve nekako smeje i rađa, a mačke završe sa svojim februarskim igrama, kada sezonsko povrće počne opet da dobija ukus, pa nam je i hrana bolja, a pijace mirišu na mimoze i zumbule, naravno da ćemo se osećati bolje, lepše i seksipilnije. Dobro, ovo možda ne važi za one tugice koje su alergične na polen, pa ih polenska kijavica zapuši već prvih dana marta i nije im ni do čega.

Ipak, vršeno je dosta ispitivanja na temu variranja seksualnih želja i poriva u toku godine, pa ću vam preneti neke od zaključaka koji bi vam mogli biti zanimljivi.

Studija iz 1997. na seksualno aktivnim adolescentima (16-19 godina) pokazala je da je učestalost seksualnog odnosa najveća u proleće i leto, a najmanja zimi. Oni su takođe utvrdili i da su seksualni odnosi najčešći petkom i subotom, a da ih najmanje ima nedeljom.

U periodu od 1778.-1940. na severnoj hemisferi zabeleženo je najviše porođaja u martu, a najmanje leti. Ovo odgovara začeću u kasno proleće/rano leto. Međutim, kasnije je još jedna analiza ovog tipa urađena, za period 1974.-1982. Ovom analizom su utvrdili da je najveći broj rađanja bio u avgustu i septembru, što ukazuje na najveći broj začeća u kasnu jesen i početak zime.

Kako sam i sama letnje dete, a znam još mnogo letnje dece, često sam razmišljala na tu temu. Moj zaključak je bio da se roditelji nakon lepo provedenog leta, donekle i dalje u razigranoj letnjoj fazi, a odnekle vraćeni u realan svakodnevni život, odlučuju na ovaj sudbonosni korak sredinom/krajem jeseni. S druge strane, možda je to bila ideja celo leto. Malo parova uspe da napravi bebu iz prvog pokušaja.

U zemljama koje se nalaze severnije i imaju veću fluktuaciju u dužini dana i noći, zabeležen je daleko manji broj začeća u zimskim mesecima, kada je dan kraći, a najveći broj začeća u letnjim mesecima.

Postoji godišnja fluktuacija hormona, menjanje i muške i ženske hormonske slike u zavisnosti od godišnjih doba. Zabeleženo je da je pojava simptoma menopauze daleko češća u zimskim mesecima nego u proleće i jesen, dok se mali pik pojavljuje i leti. Takođe, češća je pojava prve menstruacije leti i zimi, nego u prelaznim godišnjim dobima. 2003. godine je u studiji koncentracije testosterona  kod muškaraca utvrđeno da je nivo ovog hormona najviši na jesen, a najmanji u letnjim mesecima. S druge strane, kvalitet (količina i koncentracija) sperme je najlošiji krajem leta, početkom jeseni, pretpostavlja se – zbog negativnog uticaja visokih temperatura na spermatogenezu u letnjim mesecima.

Interesantna je studija urađena u toku 2005. godine u Poljskoj. Grupi od 114 heteroseksualaca pokazivane su fotografije žena u intervalu od po 3 meseca. Oni su bili zaduženi da ocene grudi, telo i lice žena sa slika. Zaključak: svi su višim ocenama ocenjivali grudi i tela u toku hladnih zimskih meseci, dok je uticaj godišnjih doba na percepciju ženskih lica bila neznatna. Može biti da su leti muškarci dovoljno izloženi ženskim telima uživo, pa fotografije i ne predstavljaju neki užitak. A možda je ipak viši nivo testosterona zimi uticao na odluke o njihovim ocenama?

Svašta sam ja vama ovde napričala i dok sam završila – napolju više nije lep prolećni dan kakav je bio jutros. U svakom slučaju, nadam se da i vi ovih dana primećujete bolje raspoložene ljude na ulicama, u kancelarijama, prevozima… Nadam se da lepo vreme i na vas lepo utiče. A vreme za vođenje ljubavi je… pa… uvek. I uvek pametno. Čuvajte svoje zdravlje, naročito sada, jer vam je imuni sistem na proleće slabiji, jer se bori protiv sezonskih nemani – gripova. Da sprečite i lečite bakterijsku vaginozu, probajte Multi-Gyn Actigel.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *