Bakterijska vaginoza

bakterijeDo sada smo govorili o poremećaju vaginalne flore, o zdravom i patološkom sekretu, grupama sekreta, znacima koji će vam staviti do znanja da je vreme da posetite ginekologa… a danas ćemo pričati o bakterijskoj vaginozi, najčešćoj vaginalnoj tegobi kod žena.

Bakterijska vaginoza predstavlja disbalans zdrave vaginalne flore. Ona uzrokuje pojačan sekret koji može imati neprijatan miris na ribu. Uz to, uobičajena je i pojava svraba u intimnoj regiji.

Neravnoteža vaginalne flore se ogleda u sledećem:

  • Manja količina laktobacila
  • Povećana količina drugih tipova bakterija
  • Povišen pH (smanjuje se prirodna kiselnost vagine)

Koliko je bakterijska vaginoza rasprostranjena?

Bakterijska vaginoza je najzastupljenija vaginalna tegobaPrema statističkim podacima prikupljanih u Americi od 2001-2004. godine, među ženama starosti 14-49 godina, bakterijsku vaginozu ima oko 30% ispitanica. Međutim, više od 80% žena kojima je pronađena vaginoza, nisu imale nikakve simptome. Ukoliko nema simptoma, nikakva terapija se ne propisuje. Među ženama u drugom stanju, BV je zastupljena oko 20-25%, a više od 30% među ženama koje su rađale. Među devojkama koje nisu seksualno aktivne BV se javlja u mnogo manjem procentu, ali se ipak javlja.

Uzroci nastanka bakterijske vaginoze nisu sasvim jasni. Ona nije svrstana u seksualno prenosive bolesti, ali je jasna njena povezanost sa seksualnom aktivnošću. Takođe, BV ima tendenciju da se ponovo javi nakon oporavka. Ne samo to, već je i njena učestalost javljanja proporcionalna broju partnera tokom života. Žene koje često menjaju partnere su u mnogo većoj opasnosti od ove tegobe. Neadekvatna intimna higijena, neprijatna i sintetička odeća, kao i pušenje, takođe se dovode u vezu sa pojavom BV. Misli se da su i hormonske promene u menopauzi značajne za razvoj BV.

Bakterijska vaginoza povećava rizik od dobijanja polno prenosivih bolesti. Kod trudnica, usled netretirane bakterijske vaginoze može doći do prevremenog porođaja ili rađanje bebe sa manjom kilažom, pa je vrlo bitno da se spreči pojava bolesti ili da se adekvatno tretira.

Ukoliko posumnjate da imate simptome, posetite svog ginekologa.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *