Prva menstruacija

prva menstruacijaDrage damice,

Vaše telo u pubertetu prolazi kroz značajne promene. Pojavljuju se malje na određenim mestima, grudi pupe, a vaši još intimniji predeli pripremaju se za prvi menstruaclni ciklus. Sigurno se šta je sve normalno u ovom periodu života. Normalno je da se pitate. Pripremila sam za vas par odgovora da bih vam približila neke momente, koji su verovatno – vremenski – već vrlo bliski.

Kada možete očekivati prvu menstruaciju?

Prva menstruacija se kod mnogih desi oko 12. godine. Ipak, sve zavisi od osobe: do prvog krvarenja može doći bilo kada između vaše 9. i 16. godine. Kako ne biste godinama cupkajući čekale, evo šta možete očekivati: prvo će se pojaviti malje u intimnoj regiji i pod pazuhom, a grudi će poprimiti oblik kao kod starijih žena. Obično se neposredno pred menstruaciju javi blago pojačan sekret, a grudi postanu osetljive ili bolne.

Kako da se pripremite za prvu menstruaciju?

Razgovarajte sa starijom sestrom, mamom, drugaricom. Neka one koje su kroz to već prošle podele iskustvo sa vama. Takođe, bilo bi dobro da uvek imate kod sebe uložak, koji ćete upotrebiti u slučaju da ste baš tada van kuće. Ako dobijete dok ste u školi, a niste sa sobom poneli uložak, uvek možete zamoliti školskog lekara ili drugaricu da uzmete jedan iz njihovih zaliha.

Šta možete očekivati od prve menstruacije?

 

devojka na kaucuMožete očekivati da vas iznenadi. Kad god da se desi – biće vam nešto potpuno strano i čudno. Prvo krvarenje obično je slabije, pa može izgledati kao braonkasti iscedak. Takođe možete očekivati da se osećate relativno malaksalo i iznureno. Iz ovog razloga mnoge devojke koriste “poštedu” u tim danima, kako ne bi učestvovale u času fizičkog. Istina je, ipak, da ukoliko krvarenje nije obilno, umerena fizička aktivnost deluje blagotvorno na vaše zdravstveno stanje i smanjuje osećaj slabosti.

Koliko traje menstruacija?

Menstrualni ciklus (period od početka jednog do početka sledećeg krvarenja) idelano traje 28 dana. Kako je malo nas idealno, ciklus obično traje između 25 i 30 dana. Samo menstrualno krvarenje (ili, kako smo ga mi u školi zvali, “Tetka iz Crvenke”) traje između 3 i 7 dana. Ipak, u prvih nekoliko meseci ovi periodi će vrlo varirati. Potrebno je dosta vremena da se vaš ciklus uredi i da dobijete sopstveni šablon. Nije loša ideja da u nekom kalendaru beležite prvi dan svakog ciklusa, pa ako vam se učini da je vreme za brigu – razgovarajte sa svojim lekarom.

Kako da održavate higijenu za vreme menstruacije?

Redovno menjajte uloške (ili tampone, ukoliko ih koristite). Ovo znači da je uloške potrebno menjati na 4-5 sati, tampone na najviše 8 sati, a kod jakog krvarenja – češće. Primetićete pravilo: prvi-drugi dan krvarenje je jače, da bi se zatim postepeno smanjivalo. Ukoliko ste u mogućnosti, prilikom svakog menjanja uloška isperite se mlakom vodom i nekim blagim sredstvom za intimnu higijenu, a nikako nemojte koristiti sapune, sprejeve i druge agresivne preparate. Ovo pravilo za održavanje intimne higijene važi i inače, ne samo u “onim danima”.

Šta ako “procuri”?

Dešava se. Ja sam bila od onih koje su stalno zapitkivale drugarice “da ih provere” – kako bih smanjila štetu na minimum, ukoliko do nje dođe. Ako ste napolju, u školi ili drugde, zamolite nastavnika da odete do kuće da se presvučete ili nazovite roditelje da vam donesu čistu odeću. Dobro je u vreme menstruacije sa sobom nositi rezervnu odeću, ili je ostaviti u ormariću u školi, ukoliko ga imate. Takođe, najbolje je da nosite tamnije pantalone ili suknje, jer će se na njima fleka slabije videti.

Da li da pijete nešto protiv bolova?

Neke žene osećaju jak bol (menoragiju) u toku menstrualnog krvarenja. Druge kao da nemaju nikakav problem. Ukoliko spadate u prvu grupu, razgovarajte sa svojim lekarom. On vam može preporučiti neku analgetsku terapiju. Imajte u vidu da na blaže bolove možete da utičete promenom ishrane ili nekim biljnim preparatom, kao što je ulje noćurka. Termofor takođe može da umanji bol, iako, s druge strane, može raširiti krvne sudove i izazvati jače krvarenje.

Nadam se da sam će vam ovaj tekst pomoći da se ne osećate izgubljeno kada taj dan dođe. Recite mi, kako je sada zovete? Mi smo koristile izraze kao što su: “dobila sam”, “stigla mi je tetka iz Crvenke”, “pošteda”… zanima me da li su se vremena promenila.

Pozdrav!

Lana

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *