Redovna poseta ginekologu

kalendarMalopre sam naišla na tekst u kojem se nalaze podaci o tome koliko često (retko) devojke i žene idu kod ginekologa, ukoliko ne osećaju nikakve tegobe. Verujem da ćete sada da se zamislite i kažete sebi: “Pa dobro, pa bila sam… kad sam ono beše bila? A, da, onda kad mi je bio pojačan sekret pa se ispostavilo da nije ništa… Nisam ni morala da idem tada…”

Nemojte tako.

Preporuka ginekologa je da žene u reproduktivnom periodu treba da idu na preglede jednom u 6 meseci ili, u najgorem slučaju, jednom u godinu dana. Starije dame, nakon menopauze, trebalo bi da posećuju ginekologa jednom godišnje. Trudnice treba da posećuju ginekologa svaki mesec, ukoliko on ne kaže drugačije.

Nemojte biti redovniji u pregledanju svojih kola nego sopstvenog tela, samo zato što vas zakon na to obavezuje. Evo, recimo, meni AMSS šalje redovne poruke kada mi ističe registracija i treba ponovo da uradim tehnički pregled. Do danas nisam videla da neko radi sličnu stvar i za redovne zdravstvene preglede, pa sam se prijatno obradovala kada sam pročitala o projektu Kalendar Mog Zdravlja i mogućnosti prijave na njihov SMS servis.

Plašim se da i ovaj blog delimično doprinosi opštem trendu ignorisanja lekara ukoliko se osećate dobro – ili čak i kad imate neku blažu tegobu. Iz ovog razloga, osećam se dužno da nešto razjasnim:

  • Redovna poseta ginekologu se tako zove jer je REDOVNA. Postoje ozbiljne bolesti koje nemaju očigledne simptome, ali koje ovom posetom mogu da se otkriju i otklone na vreme.
  • Čak i ako izbegavate ginekologa (iz ko zna kog razloga), ne zaboravite da je Papa test sastavni deo godišnjeg pregleda i, ko zna, možda vam može biti od životne važnosti.
  • Neke tegobe se mogu tretirati Multi-Gyn preparatima koje na ovom sajtu promovišemo. Ipak, da biste bili sigurni da znate šta lečite, najbolje je da se konsultujete sa lekarom. Čitanjem, čitanjem, čitanjem i upijanjem ogromnog broja informacija, možete sa izvesnom sigurnošću da tvrdite da znate o čemu se radi, ali je činjenica da je jedini pouzdan način – bris.
  • Konačne odluke o načinu lečenja, lekarima koje ćete posetiti i proizvodima koje ćete upotrebiti uvek će biti na vama, bez obzira šta vam lekar kaže ili šta pročitate na internetu.
Pokušajte da analizirate razloge kojima sebi razjašnjavate neredovne posete ginekologu.

Ako se pravdate nedostatkom vremena…

Pregled kod ginekologa ne traje više od 15 minuta. Sa čekanjem, odlaskom i povratkom, ne bi trebalo da traje više od 2 sata. Ako ste u mogućnosti da idete kod privatnika, najverovatnije nećete ni čekati pa se vreme smanjuje (ali se cena povećava). Ipak – sigurno možete da odvojite ta 2 sata jednom u 6-12 meseci! Važno je.

Ako mislite da nema potrebe…

Već sam navela zbog čega ima potrebe. Asimptomatske bolesti, kao što infekcija hlamidijom ume da bude, mogu da izazovu neplodnost ili neke još strašnije posledice. Papa test može rano da otkrije pre-maligne i maligne promene na grliću materice i tako vam omogući tretman i izlečenje. Da ne pominjemo da neke infekcije mogu da budu zarazne i ugroze vašeg partnera, a da vi uopšte niste ni znali da ih imate.

Ako ste jednostavno zaboravni…

Uvek postoji mogućnost nameštanja podsetnika: telefoni, kalendari, notesi… mogućnosti su razne. Evo ideje: vežite vreme za posetu ginekologu za neki drugi događaj u životu, kao što je rođendan ili registracija kola. Tako ćete se sigurno setiti makar jednom godišnje. Sada postoji i SMS servis koji sam gore pomenula, pa možete probati tako.

Ako se plašite lekara…

Zašto biste se plašili? Da li vam se desilo nešto strašno kod lekara? Ako jeste, promenite lekara. Nije ginekolog zubar, pa da ga se plašite. 😉

Sada kad smo to razjasnili, da vas pitam: koliko često vi idete kod ginekologa i da li mislite da se sa nekim tegobama možete same izboriti?

Pozdrav, Lana

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *