Kada ste poslednji put uradili Papa test?

Zamišljena žena
Photo credit: pedrosimoes7 / Foter / CC BY

Januar se u svetu obeležava ne samo kao mesec novih početaka, već i kao mesec u kome podižemo svest o raku grlića materice. Svake godine samo u Evropi od ove vrste raka umire oko 30000 žena i dijagnostikuje se 60000 novih slučajeva bolesti. Zašto dozvoljavamo ovakve poražavajuće brojke kada je u pitanju bolest za koju postoji i prevencija i tretman ako se uoči na vreme?

Najpre zato što sistem vakcinacije nije opšte prihvaćen i sproveden, a zatim i zato što smo nedovoljno obavešteni. Mnoge žene nisu svesne važnosti redovnih pregleda i preventivnih analiza. Još jedan veliki problem je to što sa godinama, žene gube disciplinovan pristup svom reproduktivnom zdravlju, pa retko viđamo žene starije od 50 godina kako se podvrgavaju redovnom Papa testu.

Rak grlića materice je jedan od najčešćih oblika tumora kod žena i to uglavnom kod žena starosti od 35 do 50 godina. Ovo oboljenje izaziva humani papiloma virus ili HPVčak 99.7% dijagnostikovanih slučajeva raka pokazalo je prisustvo ovog virusa u telu.

HPV je najrasprostranjenija polna bolest u svetu – smatra se da skoro svi seksualno aktivni muškarci i žene u jednom trenutku svog života inficiraju se ovim virusom. Prenosi se seksualnim odnosom i mada kondom smanjuje šanse od zaraze, ipak ne pruža potpunu zaštitu s obzirom da se ovaj virus prenosi dodirom kože na kožu. Osoba zaražena ovim virusom najčešće ni ne zna da je zaražena, a česti su slučajevi da se bolest ispolji godinama nakon kontakta sa zaraženim partnerom.

Postoji na desetine različitih tipova HPV-a, ali ne izazivaju svi zdravstvene probleme. Neki od njih izazivaju kondilome, dok su drugi povezani sa razvojem raka grlića materice, vagine, analnog otvora i grla.

Rak grlića materice je podmukla bolest koja obično ne izaziva nikakve simptome do trenutka kada je tumor već razvijen i teško ga je lečiti. Zapamtite – redovnom kontrolom povećavate svoje šanse da ako ikakav problem počne da se razvija, vaš lekar može da postavi ranu dijagnozu i odreaguje na vreme.

Papa test omogućava otkrivanje promena u epitelu spoljašnjeg ušća grlića materice i kanala grlića materice. Sprovodi se tako što vaš ginekolog uzima vaginalni bris, razmazuje ga na mikroskopsku pločicu, zatim se nalaz boji i šaje na mikroskopsku analizu. Na taj način na pločici se mogu uočiti eventualne promene u ćelijama, nakon čega je potrebna dodatna analiza radi postavljanja dijagnoze. Detaljnije o tome zašto se radi Papa test i kada bi ga trebalo uraditi smo već pisali, pa ne propustite da pročešljate i te tekstove. Da biste naučili više o Papa testu, preuzmite naš e-liflet.

Kada ste vi poslednji put uradili Papa test?

procitajte-vise

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *