Šećerna depilacija: smete li same da probate?

depilacijaMnogi kozmetički saloni, pored depilacije toplim i hladnim voskom, nude i depilaciju šećernom pastom. Ova tehnika je korišćena još u drevnom Egiptu, boli nešto manje nego drugi oblici depilacije, rezultati su trajniji, a iritacija kože manja. Iako je pasta sama po sebi vrlo jeftina, cene šećerne depilacije u salonima su nešto više nego cene depilacije voskom, zbog toga što je tehnika skidanja dlaka nešto kompleksnija i osoblje mora biti obučeno za rad sa šećernom pastom.

Sada kad sam vam ovo rekla, da li biste se usudile da kod kuće pokušate da napravite pastu i same je upotrebite?

Ja volim izazove. Probaću, pa javljam rezultate.

Do tada, napisaću vam recept koji sam našla i koji ću primeniti na sebi.

Dakle, postoje dve varijate šećerne depilacije: depilacija šećernom pastom i depilacija šećernim gelom. Za obe se smesa priprema na isti način, samo se u krajnjem koraku primene razlikuje.

Priprema šećerne smese

Potrebni sastojci:

  • 2 šoljice belog šećera (od šećerne trske)
  • 1/4 šoljice soka od limuna (bez koštica i pulpe)
  • 1/4 šoljice vode

Sastojke sipajte u šerpu sa debelim dnom (vrlo bitno da bi se izbeglo lokalno pregrevanje), stavite na šporet i grejte na srednje-jakoj vatri. Mešajte često da biste izbegli pregrevanje. Kada proključa, smanjite vatru, nastavite da mešate i kuvajte još oko 25 minuta. Videćete da tečnost počinje da tamni – šećer karameliše. Ovo je dobro. Nakon 25 minuta treba da dođete do boje tamnog ćilibara. Tada je pasta dovoljno kuvana, lepiće se baš koliko treba i moći će sa njom da se radi.

Ostavite da se ohladi desetak minuta. Nakon toga pažljivo prespite u posudu koja se dobro zatvara i ostavite da se hladi.

Možete je koristiti kad dosegne prihvatljivu temperaturu, ili je upotrebiti kasnije uz podgrevanje u mikrotalasnoj. Ako je, kada je podgrejete, previše čvrsta i ne može se koristiti, pokušajte da joj dodate kašiku vode, promešate i podgrejete.

Priprema kože za depilaciju

Izuzetno je važno da kožu dobro očistite pre šećerne depilacije šećernom. Potrebno je sa nje ukloniti sve kozmetičke proizvode (losione, kreme, puder) kao i moguće nešistoće. Upotreba šećerne paste može lako da dovede do infekcije ili pojave mitisera, ako se ovaj korak preskoči. Postoje tečnosti za čišćenje kože koje su specijalno pravljene za depilaciju šećernom pastom. Ako nemate neko od ovih sredstava, obavezno se istuširajte, a nakon toga nemojte na nositi na kožu nikakve kreme ili losione.

Zatim na kožu treba da se nanese vrlo tanak sloj bebi-pudera ili kukuruznog skroba. Pazite da ne nasete previše: nanosi se mala količina koja se zatim utrlja i jedva se vidi. Ako preskočite ovaj korak, pasta može previše da se lepi i izazove iritaciju. Ako stavite previše, pasta se neće lepiti uopšte.

Depilacija

Šećerna pasta

Došli smo do koraka same depilacije. Kada se pasta prohladi na sobnu temperaturu, zahvatite malu količinu prstima jedne ruke. Zatim je trljate među rukama praveći kuglicu.

Pritisnite kuglicu na kožu i povucite, i dalje pritiskajući, u smeru suprotnom od rasta dlake. Na ovaj način, zalepićete traku šećerne paste na deo koji želite da depilirate.

Držeći drugom rukom deo kože blizu dela trake koji ćete povući, naglo povucite traku u smeru rasta dlake. Ovako izbegavamo da se dlaka lomi, već je izvlačimo iz korena. Kod depilacije voskom, traka se uvek vuče suprotno od smera rasta dlake, pa češće dolazi do kidanja i rezultati su kratkotrajniji. Trudite se da ne vučete traku na gore, već nisko iznad površine kože, kako se traka ne bi pokidala i kako bi “uhvatila” više dlaka. Ako se deo šećera nije skinuo sa kože, pritisnite prstima na kojima već imate pastu i povucite ponovo.

Jednu kuglicu možete koristiti nekoliko puta pre nego što je bacite, zatim uzmite novu količinu paste i ponovite postupak.

Ukoliko se negde dlake nisu dobro skinule, na istom delu kože možete ponoviti nanošenje paste. Za osobe sa osetljivom kožom, nije preporučljivo ponoviti više od 2-3 puta, a ni ostali ne bi trebalo da preteruju.

Ovaj način je relativno spor i zahteva dosta vežbe kako biste se uhodali. Pasta se nanosi na male površine i procedura se mora mnogo puta ponoviti. Međutim, pozitivna strana paste je što može da uklanja kraće dlake, kraće i od 2mm.

Šećerni gel

Druga varijanta, koja zahteva manje tehnike i stručnosti, ali više opreme, je depilacija šećernim gelom. Zapravo, smesa ostaje ista, ali se malo više zagreva kako bi bila tečnija. Ova metoda najviše liči na metodu depilacije voskom. Biće vam potrebne još drvene špatulice za nanošenje gela i papirne ili tekstilne trake za skidanje. Tekstilne trake se mogu prati i koristiti više puta.

Nanesite špatulicom gel na površinu kože koju želite da depilirate, u smeru rasta dlake. Površina koju pokrivate gelom mora biti manja od površine trake koju koristite.

Zatim zalepite traku preko gela, u istom smeru u kojem ste nanosili gel. Nekoliko puta pritisnite rukom u smeru rasta dlake, a zatim, držeći jednom rukom kožu na mestu odakle vučete, brzim pokretom povucite traku u suprotnom smeru. Kao i u radu sa šećernom pastom, bitno je da ne vučete traku na gore, već duž površine kože.

Možete ponoviti nanošenje gela na delove sa kojih se dlake nisu dobro skinule, ali nemojte preterivati. Ukoliko imate osetljivu kožu, nemojte nanositi gel više od dva puta.

Ovom metodom možete depilirati veće površine kože odjednom, ali dlake moraju biti duže od 6mm. Budite izuzetno obazrivi kod zagrevanja, da ne biste pregrejali šećer i opekli se.

Završna obrada

Kada ste završili sa uklanjanjem dlaka, dovoljno je da sperete ostatke paste vodom i sapunom. Ovo je jedna od velikih prednosti depilacije šećernom pastom: svi sastojci su lako rastvorni u vodi i mogu se bez problema ukloniti pranjem.

Da biste smanjili mogućnost iritacije kože, možete naneti neki “after-shave”, ili losion specijalno namenjen za negu kože nakon šećerne depilacije.

Jednostavno, zar ne?

Ako se još neko usudi, javite kakvi su bili rezultati.

Pozdrav, Lana

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *