Intimne frizure kroz istoriju

Intimna regijaStidne dlačice su oduvek predstavljale svojevrstan tabu. Sve do XIX veka poznati slikari nisu se usuđivali da ih prikažu na svojim platnima. Ticijan, Mikelanđelo, Mone, slikali su svoje muze kao devojčice, bez ijedne dlačice. Tek se oko 1800. godine Francisko de Goja usudio da prikaže ženu onakvu kakvom ju je priroda stvorila. La Maja Desnuda, žena iz naroda, naslikana za španskog premijera – sa žbunom. Premijer je delo čuvao skriveno od očiju javnosti i prikazivao ga samo ljudima od poverenja, ali je Goja ipak bio pozvan pred špansku inkviziciju da objasni svoje nedelo.
Zašto je maljavost u intimnoj regiji toliko ozloglašena? Psiholozi smatraju da ona predstavlja simbol naše reproduktivne sposobnosti, granicu koja nas prevodi iz detinjstva u odraslo doba. Uklanjanje dlaka promovisano je u srednjem veku kroz poznate slike, u modernom dobu kroz – pornografiju. Golišavost intimnog predela prebacuje fokus sa reprodukcije na lično uživanje i neobavezan seks, a ženi koja je praktikuje daruje notu nežnosti, nevinosti i submisivnosti, što objašnjava veliki broj obožavaoca muškog pola. U feminističkom svetu, gde prirodan izgled predstavlja ženu koja živi po svojim pravilima, izgled devojčice je dostigao veliku popularnost, budeći iskonske porive modernih muškaraca, pomalo zbunjenih novim muško-ženskim odnosima.
No, da ostavimo psihološku analizu po strani. Hajde da se zajedno prošetamo kroz istorijat intimnih frizura…

Prvi preci brijača pojavili su se oko 30000 godina pre nove ere, da bi oko 4000-3000 godina p.n.e. žene počele da koriste preteče krema za depilaciju napravljene od krajnje zabrinjavajućih sastojaka kao što su arsenik i negašeni kreč. Bakarni brijači pojavili su se po prvi put oko 3000. god.p.n.e. u Indiji i Egiptu.

Skulpture u Starom Egiptu
Photo credit: Schristia / Foter / CC BY-SA

Stari Egipat

Starim Egipćanima je glatko telo bez dlaka bilo standard lepote, najpre praktikovan od strane žena Faraona, a zatim prihvaćen i kroz više slojeve društva. Osim bronzanih brijača, Egipćanke su koristile šećerne paste za uklanjanje dlaka sa čitavog tela osim obrva i kose.

Antički Rim

U Rimskom carstvu uklanjanje dlaka bilo je odlika staleža i žene bi počele sa korišćenjem brijača, pinceta, krema ili konca sa prvom pojavom pubertetskih dlačica. Neki od uobičajenih sastojaka tadašnjih krema za depilaciju podrazumevali su smolu, belo vino, ekstrakt bršljana, salo magarca, kozju žuč i krv slepog miša. Moderne kreme su od tada definitivno prešle dalek put.

Antička Grčka

Grci su takođe bili veliki poklonici glatkog tela, što se može videti i na njihovim sklupturama. Međutim, dok su skulpture žena potpuno glatke, izvajani muškarci su prikazivani sa svojim stidnim dlakama. Ženska maljavost smatrana je ružnom i nikako nije bila dozvoljena u višim društvenim slojevima.

Srednji Istok

Za Muslimane uklanjanje dlaka ima versku pozadinu. Muhamed propoveda brojne higijenske mere kojih se vernici čvrsto pridržavaju, a koje uključuju čupanje dlaka ispod pazuha pincetom, sečenje noktiju i depilaciju intimne regije. Javna kupatila i danas poseduju posebne sobe namenjene za depilaciju dama.

XV vek

Merkin ili perika za intimnu regiju pojavila se oko 1450. godine. Žene su brijale svoj Venerin breg kako bi se rešile stidnih vaši, a prostitutke su ih nosile kako bi prikrile znakove seksualno prenosivih bolesti. Ne zvuči baš romantično, zar ne?

XVI vek

Zlatno doba za proizvođače krema za depilaciju. Renesansni slikari, naročito Ruben, slavili su žene sa tadašnjim verzijama moderne Brazilke. Žene su često pravile kućne varijante krema prema receptima nalik ovom:

Stavi mericu arsenika i 1/8 merice živog kreča u vodu da proključa. Otiđi u toplu sobu i stavi lek na kožu. Kad se koža zagreje, brzo isperi sa vrućom vodom da meso ne bi počelo da otpada.

Hm. Da li biste vi ovo probali zarad lepote?
Dalji procvat depilacije na kratko je osujetila Katarina Mediči, kraljica Francuske, koja je zabranila svojim dvorskim damama da uklanjaju dlake sa svojih intimnih delova.

Merkin
Photo credit: penelope waits / Foter / CC BY

XVII vek

Uklanjanje stidnih dlačica nije se više smatralo samo estetskim potezom, već se akcenat počeo stavljati i na higijenski aspekt.
1617. godine Oksford je u svom rečniku prvi put registrovao reč merkin – stidna perika.

XVIII vek

1760-ih godina dizajniran je prvi moderni brijač. Žan Žak Peret napravio je prvi brijač u obliku slova L sa drvenim držačem koji je štitio sečivo i činio brijanje nešto bezbednijim.

XIX vek

La Maja Desnuda
Photo credit: Alaskan Dude / Foter / CC BY

1844. godine napravljena je prva moderna krema za depilaciju pod nazivom Poudre Subtile.
1880. godine King Camp Gillette je napravio brijač onakvim kavog ga mi danas znamo i pokrenuo svojevrsnu revoluciju.
Viša klasa viktorijanskog društva razvila je običaj sakupljanja stidnih dlačica ljubavnika i čuvanja istih kao suvenira. Muzej Univerziteta Sv. Andreja u Škotskoj poseduje kutijicu Kralja Džordža IV u kojoj se nalaze stidne dlake njegovih ljubavnica. Mi bismo radije ostali pri cveću i čokoladama.

XX vek

1915. Gillette je dizajnirao prvi brijač namenjen ženama, Milady Decolletée. Iste godine Harper’s Bazaar je objavio izdanje sa modelom u haljini bez rukava koja je otkrivala depiliran pazuh, po prvi put u istoriji izdavaštva.
1940. Remington je napravio prvi ženski električni brijač.
1960. Svoj debi su doživele i trake za depilaciju i ubrzo postale omiljeno sredstvo među ženama.
1969. Penthouse je objavio revolucionarno izdanje u kom je prikazana maljava intimna regija. Playboy je sledio primer šest meseci kasnije sa par naznaka „žbuna“, da bi 1971. objavio čitav editorijal Liv Lindeland sa neobrijanom intimnom regijom u prvom planu.
Sredinom sedamdesetih iz Rio de Žaneira stigao je novi trend – tanga gaćice. Ubrzo zatim je pratio brazilski bikini koji je sa sobom doveo neizostavnu pratilju – Brazilku.
1987. otvoren je J.Sisters salon na Menhetnu gde je po prvi put kao profesionalna usluga ponuđena brazilska depilacija intimne regije. Međutim, ovu opciju nije biralo mnogo dama sve do 2000. godine kada je emitovana epizode serije „Seks i grad“ u kojoj se trendseterka Keri Bredšo podrvgla ovom tretmanu. I – zvezda je rođena!

XXI vek

Danas je uklanjanje stidnih dlačica postalo deo redovnog održavanja lične higijene. Na vama je samo da izaberete tehniku – pinceta, brijač, vosak, laser, epilator, trake, krema… Opcije su brojne. Ipak, primećuje se tendencija povratka prirodnom izgledu. Skorašnje ankete sprovedene širom Evrope pokazale su da većina žena preferira žbunast Venerin breg, a samo mali procenat žena se danas redovno podvrgava Brazilskoj depilaciji. Međutim, ako porazgovaramo sa vlasnicima kozmetičkih salona u Srbiji, uočavamo da ovaj trend pomalo kasni kod nas – Brazilka u Srbiji itekako drži mesto broj 1 među mlađom populacijom.
Bez obzira za koju opciju se odlučite, treba da budete upoznate i sa rizicima koje ona nosi. Naime, skorašnja studija je pronašla da se broj problema u genitalnoj regiji uvećao čak pet puta u poslednjih deset godina usled nezgoda tokom depilacije. Povrede uključuju posekotine brijačem, urasle dlake, osipe, bakterijske infekcije, poprilično jak bol i pojačanu osetljivost nakon depilacije voskom, itd. Važno je da koža pre depilacije bude hidrirana, a vi se lepo pripremite, opustite i eventualno uzmite nešto protiv bolova, ako baš ne možete da trpite. Nakon depilacije nanesite blagi krem ili gel za umirenje kože ili bebi puder, a zatim idite na sladoled, da se počastite nakon pretrpljenog bola i patnje.

Stilovi intimnih frizura – pa ko voli, nek izvoli…

Stilovi intimnih frizura
Photo credit: veroyama / Foter / CC BY

Američka depilacija – uklanjaju se dlake koje izviruju izvan linije bikinija.
Francuska ili Playboy depilacija – ostavlja se samo tanka linija dlake spreda.
Brazilska depilacija – uklanjaju se sve dlake iz intimne regije.
Afro – nije ograničena samo na kosu.
Strela – istovremeno ima ulogu putokaza za one malo manje spretne.
Pik, karo, herc, tref – pokazuje hazardersku prirodu vlasnice.
Mohikanac iliti Čirokana – nastala u Japanu nakon Svetskog Kupa 2002. kada je Dejvid Bekam prošetao ovu frizuru na terenu, a dame širom Japana je prenele na svoju intimnu regiju.
Madona, Rasta, Pačuli – au naturelle izlged.
Princeza – ovalan oblik, kao ragbi lopta.
Inicijali – često kao znak obeležavanja ili iznenađenje za partnera.
Munja, bermudski trougao, pijavica, poštanska marka, martini…. Odlučite se za jednu od ovih frizura ili pustite mašti na volju i dajte joj lični pečat. I da vam se ne svidi, nije velika šteta – dlake barem rastu.

Do sledećeg druženja,

Ljubica

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *